TALOUS Viime päivinä Espoon urheilumaailmasta on kantautunut kummallisia uutisia. Tapiolassa sijaitsevasta monitoimihallista Metro Areenasta on katkaistu sähköt maksamattomien laskujen vuoksi. Hallin katolta on vuokrattu tilaa teleoperaattori DNA:n mobiilipuhelinverkon tukiasemalle, joka ei pystyisi toimimaan ilman paikalle toimitettua polttoainekäyttöistä siirrettävää aggregaattia.
Eikä se vielä mitään, että espoolaiset matkapuhelinten käyttäjät saavat häiriöitä, Espoo Unitedin pelaajat eivät ole saaneet palkkojaan. Joukkueen taustayhtiö on velkaa myös junioriseuralle 100 000 euroa, sähkön katkaisemisen johdosta lisäksi harjoitusjäähallin jää suli muutamassa tunnissa.
Harjoitushalliin oli viimeiseen asti myyty edullisia jäävuoroja, kun Jatkoajan tietojen mukaan hallimestari jäi kotiin maksamattomien palkkojen johdosta. Vaihtelevien selitysten jälkeen hallin ulko-ovet on nyt suljettu laudoilla ja munalukoilla.
Kaiken takana on monimiljonääri ja makkaraperijä Jussi Salonoja joka on todennut, että ei aio enää maksaa laskuja.

Liian paljon liian nuorena
Julkisuuteen Miljonääri-Jussi nousi vain 11-vuotiaana, kun hänen isosetänsä Erkki Salonoja oli testamentannut pojalle perintönsä. Erkki Salonoja oli perustanut sotien jälkeen Helsingin Kauppiaat -nimisen lihajalostefirman, jonka taivalta jatkaa nykyisin pörssiyhtiö HK Scan Oyj. Erkki Salonoja myi yhtiönsä vuonna 1975 ja sijoitti varat Erja-kiinteistöt Oy -nimiseen sijoitusyhtiöön.
Erkki Salonoja kuoli vuonna 1987 ja Jussi Salonoja sai perinnön haltuunsa täytettyään 25 vuotta vuonna 2001, siihen asti varoista huolehti hänen isänsä Pekka Salonoja. Perinnön suuruudeksi arvioitiin tuolloin noin 250 miljoonan markan varat ja 350 miljoonan arvoiset kiinteistöt.
Erja-yhtymä omisti myös yli 50 prosenttia Blues Hockey Oy:stä, joka pyöritti vuonna 1984 perustettua jääkiekon liigajoukkuetta. Jonkinlaista kohtalon ironiaa lienee siinäkin, että se mikä Sinisellä lenkillä hankittiin, kulutettiin Espoo Bluesiin.
Salonojan omistukseen kuuluu myös Metro Areena, viereisessä harjoitushallissa osakkaana on 45 prosentilla lisäksi Espoon kaupunki.
Omaisuus myydään Luxemburgiin
Jussi Salonoja sijoitti yhtiönsä kautta useisiin yrityksiin, joista mikään ei oikein tuntunut menestyvän. Vuonna 2003 Salonojan enemmistöomistama Air Finland teki Talouselämän mukaan 3,8 miljoonan euron tappion, ohjelmistotalo Fifth Element Oy miljoonatappion, Blues Hockey Oy 1,7 miljoonaa tappiota ja Tapiolan Monitoimiareena Oy vajaat puoli miljoonaa tappiota.
Sittemmin konkurssiin menneen Air Finlandin osuuden Salonoja onnistui myymään yhtiön toimivalle johdolle, mutta suurimman tilinsä tuolloin 28-vuotias Salonoja sai myymällä Erja-yhtymän huhtikuussa 2005 arviolta lähes sadalla miljoonalla eurolla luxemburgilaiselle Lombard International Assurancelle.

Rikkaiden varallisuudenhoitoon erikoistuneen luxemburgilaisyhtiön ja Salonojan suhde on erikoinen. Kun esimerkiksi kiekkojoukkueen omistus siirtyi uudelle yhtiölle, valtaa käytti edelleen Salonoja ja hänen lähipiirinsä.
Salonojalle jäänyt Erja-holding Oy muutettiin Joy Group Oy:ksi, jonka kautta hän järjesteli omistuksiaan Suomessa. Kukaan ei voi tietää Salonojan todellisten omistusten määrää, koska ne on todennäköisesti hajautettu. Joy Group Oy teki kuitenkin vuonna 2015 vain 300 000 euron liikevaihdolla kolmen miljoonan euron tappion.
Rankat tulot, rankat huvit
Oman arvionsa antoi Helsingin käräjäoikeus. Helmikuussa 2004 Jussi Salonoja ajoi 40 kilometrin nopeusrajoitusalueella ylinopeutta 80 kilometrin tuntinopeudella. Sakkoja langetettiin 170 000 euroa, joka putosi valituksen jälkeen reiluun 100 000 euroon, mutta Guinnessin ennätysten kirjaan silläkin päästiin.
Miestä ei voi syyttää siitä, että nauttii miljoonistaan parhaaksi katsomallaan tavalla. Salonoja toimi apulaistuottajana Solar Filmsin elokuvissa kuten Pahat pojat, Levottomat 3 sekä Vares – yksityisetsivä. Vuonna 2007 Salonoja osallistui urheiluautollaan jetsetin Gumball-julkkisajoon.
Ravintolabisnekseenkin riitti kiinnostusta, kun Salonoja osti vuonna 2011 neljänneksen Vanajanlinna Groupista, joka oli levittäytymässä muun muassa matkailukeskuksiin Leville ja Tahkolle. Vuonna 2014 Poriin suunnitellusta ja kaatuneesta Event Arenasta hänelle jäi kuitenkin vain muutama satatuhatta euroa saatavia.
Yllättävää kyllä, monimiljonääri Jussi Salonoja päästää yrityksiään myös konkurssiin. Tällainen tyylirikko muun muassa syntyi syksyllä 2014, kun Harley Davidson of Finland -nimellä toiminut moottoripyöräyhtiö Hoghaus yritti velkasaneeraukseen, mutta se ei sopinut legendaarisen moottoripyörämerkin Euroopan-yhtiölle.

Urheilujoukkue on kallis harrastus
Urheilujoukkueen omistamisella ei yleensä ansaitse, se on ainoastaan kallis harrastus. Kysykää vaikka TPS:n Supercell-kaksikolta, ex-ilvesomistaja Vincent Manngardilta tai kolme miljoonaa euroa jalkapallojoukkue Hakaan uhranneelta Sedu Koskiselta. Tai Espoo Bluesia rahoittaneelta Salonojalta, joten asia ei ole yllätys.
Bluesin konkurssin raunioille viime kaudella Salonojan rakentamalla ja omistamalla Espoo Unitedilla on pronssijoukkue miesten jääkiekon Mestiksessä ja hopeajoukkue naisten SM-sarjassa, sekä koripalloilussa Korisliigaan noussut miesten joukkue ja SM-hopeaa saanut naisten joukkue.
Urheilullinen menestys on siis ollut hyvä, mutta jo vuodessa Salonoja kyllästyi siihen, että hänen itse luomansa suurseura ei pärjännyt omillaan. Metro Areenan taustayhtiö teki voittoa vielä vuonna 2014, kaksi viimeistä vuotta ovat olleet tappiollisia.
Salonoja on kertonut olleensa pettynyt siihen, että Espoosta ei ole löytynyt tarpeeksi tukijoita urheilulle. Han sanoo neuvottelevansa nyt merkittävän yhteistyökumppanin kanssa, jolloin ongelmat ratkeavat ja seuran toiminta jatkuu.
Sähkölaskujen maksamatta jättäminen ja junioreiden saatavien perintään päästäminen eivät voi edelleenkään olla Salonojan omistusmassassa kovinkaan merkittävä kuluerä. Miljoonaperijän maineelle ne ovat tehneet huomattavasti suuremman vahingon.
Kommentoi Facebookissa