JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat saavutti marraskuussa 2019 historiallisen paikan 2020 EM-lopputurnaukseen. Suomi oli ehtinyt osallistua arvokisakarsintoihin 80 vuoden ajan ennen kuin ensimmäinen kisapaikka viimein toteutui.
Suomi arvottiin B-lohkoon, jossa sai vastustajikseen Tanskan, Venäjän ja Belgian. Alkulohkon kisakaupungit olivat Kööpenhamina ja Pietari.
Kevään lähestyessä kisakuume alkoi nousta. Kaukaa Kiinasta kantautui uutisia koronavirusepidemiasta, mutta vielä helmikuussa ei ajateltu, että virus olisi uhka EM-kisoille.
Maaliskuun alussa epidemia jylläsi Euroopassa kuitenkin jo kovilla kierroksilla ja yhteiskuntia alettiin sulkea. Euroopan Jalkapalloliitolla UEFA:lla ei ollut muita vaihtoehtoja kuin siirtää EM-kisoja vuodella eteenpäin.
Ilmoille on luotu jo uhkakuvia, että kisat peruttaisiin kokonaan. Suomalaiselle synkälle jalkapallohistorialle se olisi ollut jopa looginen jatke. Juuri kun historiallinen kisapaikka on saavutettu, ei kisoja sitten pelattaisikaan.
Niin synkästi ei tule käymään. UEFA:n on pakko järjestää kisat jo tv-tulojensa takia.
UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Ceferin ilmoitti espanjalaisen Movistar+:n haastattelussa, että kisat järjestetään varmasti. Ceferinin mukaan vielä ei kuitenkaan tiedetä, miten paljon yleisöä EM-otteluihin on mahdollista ottaa. Vastauksia tähän saadaan vasta keväällä.
Sekin on epävarmaa, järjestetäänkö kisat 12 kaupungissa. Ceferin vihjaili, että isäntäkaupunkien määrää saatetaan vähentää.
The Sun uutisoi, että isäntäkaupunkien joukosta olisivat ensimmäisinä putoamassa Baku, Pietari ja Bilbao. Armenian ja Azerbaidzhanin sotilaalliset yhteenotot Vuoristo-Karabahissa olisivat perusteena Bakun pudottamiselle kisaisäntien joukosta.
Juttuvinkki: Suomi pelasi jalkapallon olympiaturnauksessa 1980, muistelut jääneet vähiin
Bilbaossa lipunmyynti on sujunut heikosti. Espanjan maajoukkue ei ole Baskimaassa fanituksen kohde ja vaikeat logistiset yhteydet toisen E-lohkon kisakaupungin Dublinin välillä heikentävät Bilbaon asemaa.
Myös Pietarin tilanteeseen vaikuttanevat logistiset vaikeudet. EU-kansalaisilta vaaditaan Venäjälle viisumi.
Huuhkajien olisi määrä pelata Pietarissa EM-kisaottelut Venäjää ja Belgiaa vastaan. Myös EM-leiri oli viime kesänä tarkoitus järjestää Pietarin lähellä Kuokkalassa, joka kuului Suomelle 1917-1940 sekä 1941-1944.
Jos Pietari pudotetaan EM-kisaisäntien joukosta, menevät Suomen joukkueen ja fanien suunnitelmat tietysti uusiksi. Se on jo selvää, ettei fanien kannata varailla kisamatkoja ainakaan toistaiseksi.
UEFA on kaavaillut sellaistakin vaihtoehtoa, että kisat pelattaisiin vain yhdessä maassa neljällä eri stadionilla. Todennäköisimmät vaihtoehdot kisajärjestäjiksi olisivat tällä formaatilla nykyisistä järjestäjistä Britannia ja Italia. Saksalla olisi logistisia valmiuksia myös, mutta järjestää EM-kisat yksin kuitenkin 2024, joten 2021 annettaisiin todennäköisesti toiselle maalle.
EM-kisojen 2021 välieräottelut ja finaali olisi määrä pelata Lontoon Wembleyllä, jolla pitäisi pelata myös kolme alkulohko-ottelua sekä yksi neljännesvälieräottelu. Lontoosta löytyy useita jalkapallostadioneita, joten periaatteessa koko turnaus olisi mahdollista järjestää siellä, jos koronarajoituksia on tulevana kesänäkin.
Ceferin on myöntänyt suoraan, ettei 12 kisakaupungin formaatti ole ollut ideaali ratkaisu. Toki yhtään uutta stadionia ei ole tarvinnut rakentaa, mutta kisojen hajauttaminen Bakusta Dubliniin on herättänyt aiheellisia kysymyksiä projektin järkevyydestä.
Idea 12 maan kisoista oli UEFA:n ex-puheenjohtajan Michel Platinin. Entinen huippupelaaja Platini oli vielä 2010-luvun alussa Euroopan mahtavin jalkapallomies FIFA-pomon Sepp Blatterin jälkeen. Sittemmin molemmat savustettiin tehtävistään korruptiopaljastusten takia.
Platinin idioottimaisenakin pidetty luomus 12 maan kisoista on nyt romahtamassa. Sinänsä 12 maan kisaprojekti olisi ollut järkevä idea, jos kisakaupungit olisivat sijainneet lähellä toisiaan, mutta Bakun ja Rooman tai Dublinin ja Bilbaon yhdessä isännöimät alkulohkot ovat hyvä esimerkki ei niin toimivasta projektista.
Ja pudotuspeleissä joukkueet matkustelevat ympäri Eurooppaa, kun puolivälierävaiheessa pelataan Pietarissa, Münchenissä, Bakussa ja Roomassa. Sitä ennen neljännesvälierät pelataan Amsterdamissa, Lontoossa, Budapestissa, Bilbaossa, Kööpenhaminassa, Bukarestissa, Dublinissa ja Glasgowssa.
Koronan takia lentoyhtiöt ovat ajautuneet vaikeuksiin. Lentomatkat Bakun ja Rooman tai Bilbaon ja Dublinin välillä tulevat maksamaan paljon enemmän kuin olisivat maksaneet kesällä 2020, jos koronapandemiaa ei olisi tullut.
Jos koronapandemia ensi kesäksi hellittää, ja yleisöä on mahdollista päästää otteluihin, on fanien kannalta järkevää, että kisakaupunkien määrää vähennettäisiin ja kaukaisimpia kohteita otettaisiin pois. Bakun poistaminen kisakaupunkien listalta olisi perusteltua jo senkin takia, ettei Azerbaidzhan ole saavuttanut lopputurnauspaikkaa.
EM-kisajärjestäjistä kisoista ovat karsiutuneet myös Romania ja Irlanti, jotka hävisivät ensimmäisen jatkokarsintaottelunsa. Skotlanti ja Unkari ovat vielä mukana toisella jatkokarsintakierroksella. Mahdollista on, että 12 isäntämaasta vain seitsemän tulee pelaamaan lopputurnauksessa.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Huuhkajat muuttui alisuorittajasta ylisuorittajaksi – materiaalissa silti vielä puutteita
Kommentoi Facebookissa