Mitä ihmettä – ruotsalaisfirma kaappasi urheilutähtien ja poliitikkojen nettiosoitteet?

Hiihtotähtemme Krista Pärmäkosken entinen verkko-osoite ohjaa nyt pikavippifirman sivuille.

Hiihtotähtemme Krista Pärmäkosken entinen verkko-osoite ohjaa nyt pikavippifirman sivuille. (Kuva AOP)

Yritys on haalinut muutamien viikkojen sisällä yli 900 suomalaista fi-päätteistä verkko-osoitetta.

TIETOLIIKENNE Ruotsalainen Nordic Media Group AB on lyhyessä ajassa hankkinut yli 900 fi-päätteistä suomalaista verkko-osoitetta haltuunsa. Asiasta uutisoi ensimmäiseksi Tivi, joka turhaan yritti ottaa yhteyttä ruotsalaistahoon. Osoitteet ovat kuuluneet muun muassa huippu-urheilijoille, poliitikoille sekä eri alan yrityksille.

Viestintävirasto lähettää verkko-osoitteen uusimisesta rekisteröinnin vanhentuessa muistutuksen. Joskus olemassa olevasta domainista luovutaan tarpeettomana, joskus osoitteen uusiminen vain unohtuu. Suojattua toiminimeä tai tavaramerkkiä koskevaa verkko-osoitetta voi hakea takaisin Viestintävirastolta.

Nordic Media Group – jota ei pidä sekoittaa samannimiseen suomalaiseen yhtiöön – kertoo omilla sivuillaan olevansa erilaisten verkkosivustojen liiketoimintaan erikoistunut yritys. Erikoista kyllä, yrityksellä ei kuitenkaan ole hallussaan omaa osoitetta nordicmediagroup.fi vaan verkko-osoite on vapaa.

Jokin aika sitten kokoomuksen Elina Lepomäki teki poliisille tutkintapyynnön identiteettivarkaudesta, kun hänen nimellään ollut tunnus oli onnistuttu rekisteröimään muualle eri yritysten kautta. Nordic Media Group on nyt puolestaan rekisteröinyt muun muassa entisten kansanedustajien ja ministereiden Jouni Backmanin sekä Martti Korhosen nimikkosivut, mutta alkuperäisillä haltijoilla tuskin on enää suunnitelmia paluusta politiikkaan.

Ruotsalaiset ovat hankkineet omistukseensa myös hiihtäjätähtiemme Krista Pärmäkosken sekä Anne Kyllösen käyttämät verkko-osoitteet. Ruotsalaisfirma rekisteröi Kristan tyttönimellä olleen osoitteen kristalahteenmaki.fi, joka on kuitenkin ollut ilmeisen suosittu. Se nimittäin ohjaa nyt pikavippisivulle. Kristan oikeat sivut löytyvät uudella sukunimellä, hän meni naimisiin vuonna 2014.

Anne Kyllösen osalta kysymyksessä lienee työtapaturma, sillä eri yhteyksissä kerrotaan kaapatun osoitteen olevan hänen virallinen kotisivunsa. Samoin on luultavasti käynyt nyt domaininsa menettäneelle näyttelijälle ja laulajalle Maria Lundille.

Verkko-osoitteita on ruotsalaisten toimesta haalittu suurella haravalla. Mukana on täysin tarpeettoman tuntuisia vanhentuneita tunnuksia kuten ”smviestit 2012” tai ”jamboree2011”, konkurssiin menneitä tahoja kuten lentopalloseura ”piivolley” tai ravintolakonserni ”sk-ravintolat”, mutta myös osoitteita joilla voisi kuvitella olevan käyttöä kuten ”hameenmatkailu”, ”sokoshotelkoli”, ”hulluporotampere” ja ”shrekmusikaali”.

Ruotsalaisyrityksen toiminnassa ei ole mitään lainvastaista, ellei sivuja käytetä asiakkaan harhauttamiseen tai identiteettivarkauteen. Motiivina saattaa olla myös myydä osoite takaisin sen alkuperäiselle haltijalle pienellä voitolla.

  • Ruotsalaisyrityksen rekisteröimät domainit löytyvät tästä.

Kommentoi Facebookissa