Mitä jokaisen pyöräilijän pitäisi tietää uudesta tieliikennelaista – uusia liikennemerkkejä ja punainen takavalo pakolliseksi

Uuden lain myötä tulee pyöräilyä koskevia useita muutoksia.

Uuden lain myötä tulee pyöräilyä koskevia useita muutoksia. (Kuva Fotolia)

Uuden tieliikennelain myötä on mahdollista pyöräillä yksisuuntaisella tiellä myös toiseen suuntaan, jos se on lisäkilvellä sallittu.

TIELIIKENNELAKI Uusi tieliikennelaki tulee voimaan 1.6.2020 ja se tuo mukanaan monia muutoksia myös pyöräilijöille. Lain myötä tulee useita pyöräilyä koskevia uusia liikennemerkkejä ja lisäksi pyöriin tulee muun muassa pimeän aikaan punainen takavalo pakolliseksi.

Punaisen takavalon pakollisuus koskee kaikkia ajoneuvoja. Tämä tarkoittaa, että myös pyörässä pitää olla punainen takavalo, jos sillä ajetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan taikka näkyvyyden ollessa sään vuoksi tai muusta syystä huonontunut.

– Valon voi kiinnittää myös pyöräilijään, esimerkiksi kypärään tai reppuun. Eli valoja ei tarvitse välttämättä asentaa polkupyörään, vinkkaa Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Pyöräkadun merkki.
Pyöräkadun merkki. (Kuva Traficom)

Muita polkupyörän pakollisia varusteita ovat: valkoinen etuvalo, heijastimet eteen, taakse ja sivulle, soittokello ja toimivat jarrut.

Matkustajan tai matkustajien kuljettaminen polkupyörällä on sallittu, jos valmistaja on tarkoittanut polkupyörän tähän. Matkustajia saa kuljettaa niin monta, kuin pyörässä on siihen soveltuvia istuimia.

– Matkustajan kuljettamisen salliminen ei enää riipu kuljetettavan eikä kuljettajan iästä. Pyörässä tulee kuitenkin olla matkustajalle sopiva istuin ja kaksi erillistä jarrulaitetta, kertoo Pohjonen.

Pyöräkaistan merkki.
Pyöräkaistan merkki. (Kuva Traficom)

Uuden tieliikennelain myötä on mahdollista pyöräillä yksisuuntaisella tiellä myös toiseen suuntaan, jos se on lisäkilvellä sallittu.

– Haluan painottaa, että tämä ei siis koske kaikkia yksisuuntaisia katuja, vaan jos kaksisuuntainen pyöräily on sallittua, pitää siitä kertoa liikennemerkein. Ei siis aina ja kaikkialla, vaan hyvin tapauskohtaisesti, tarkentaa Pohjonen.

Katujen ja teiden varsille tulee useita uusia liikennemerkkejä liittyen polkupyöräilijöihin. Uusia merkkejä ovat muun muassa ”pyöräsuojatie”, pyöräkaista ja pyöräkatu.

”Pyöräsuojatie” – väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa.
”Pyöräsuojatie” – väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa. (Kuva Traficom)

Pyöräsuojatien merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittävää polkupyöräilijää. Tällä merkillä varustettu pyörätien jatke on aina rakenteellisesti korotettu.

– Merkin pääasiallinen tehtävä on toimia väistämisvelvollisuutta osoittavana merkkinä. Pyöräilijällä on etuajo-oikeus, toteaa Pohjonen.

Nykyisin pyöräkaista merkitään vain tiemerkinnällä. 1.6. alkaen pyöräkaista voidaan merkitä myös liikennemerkillä. Pyöräkadulla on polkupyöräilijälle annettava esteetön kulku. Ajoneuvolla ajonopeus on sovitettava pyöräilyn mukaiseksi.

Lue myös: Suomessa otetaan käyttöön 50 uutta liikennemerkkiä – keltaiset sulkuviivat muuttuvat valkoisiksi

Kommentoi Facebookissa