Mitä muut ajattelevat Suomesta? – Mongoleita, juomareita ja vauvoja pahvilaatikossa!

Joulupukki ja muumit eivät tule ensimmäisinä eurooppalaisten mieleen, kun he hakevat Googlella tietoa Suomesta.

Joulupukki ja muumit eivät tule ensimmäisinä eurooppalaisten mieleen, kun he hakevat Googlella tietoa Suomesta. (Kuva Fotolia)

Eurooppalaisten ajatukset suomalaisista selvitettiin Googlen automaattisen ennakoinnin avulla.

SUOMI 100 Vanhan vitsin mukaan suomalainen ja suuri elefantti kohtasivat savannilla. Kun muut miettivät miten norsun saisi kätevimmin kaadettua, suomalaisen ajatuksena oli ensimmäisenä, mitä elefantti mahtoi oikein ajatella hänestä.

Sellaisen itsetunnon omaaviksi on epäilty suomalaisia. Ei välttämättä uskalleta tehdä sitä mikä on oikein, vaan sen sijaan mietitään mitä muut maat oikein ajattelevat meistä.

Nyt vastaus ongelmaan on saatu, mikäli uskomme vertailusivusto Shopalike.fin tekemää selvitystä mitä Euroopan maat ajattelevat Suomesta ja suomalaisista. Tutkimuksen lähteenä käytettiin Googlen automaattista täydennyksen ennakointia.

– Automaattisen täydennyksen ennakoinnit luodaan automaattisesti algoritmin avulla objektiivisten tekijöiden perusteella ilman ihmisten toimia. Tekijänä käytetään muun muassa sanalla aiemmin tehtyjen hakujen määrää, Google kertoo.

Tutkimus sivustolla tehtiin äidinkielenään 24 Euroopan kieltä puhuvien voimin, jokaisen maan omaa Google-hakua käyttäen. Tulokset saatiin Googlen antamien automaattisen täydennyksen ennakointien avulla soveltaen hyvälaatuisia hakusanoja Suomesta ja suomalaisista. Tästä syystä pois on jätetty esimerkiksi rasistiset tai loukkaavat hakutulokset ja nämä on korvattu muilla hakusanoilla.

Osa vanhoista stereotypioista näkyy selvästi hakutuloksissa, mutta selvityksessä löytyi myös muutama uudempi ilmiö. Esimerkiksi Unkarissa, Kreikassa ja Alankomaissa ollaan kiinnostuneita miksi suomalaiset vauvat nukkuvat pahvilaatikoissa, kun taas Ruotsissa ja Saksassa haetaan tietoa erityisesti suomalaisten sukujuurista.

Juuri kun olemme toipuneet Pekka Lätsä-Pekka Päivärinnan kaltoin kohtelusta vuoden 1975 Suomi-Ruotsi-maaottelun 5 000 metrin juoksussa, Ruotsissa nimitellään suomalaisia mongoleiksi tai slaaveiksi. Tätä meidän on taas vaikea antaa anteeksi.

Saksassa suomalaisia epäillään masentuneiksi juomareiksi sekä turkkilaisiksi, mutta ei ainakaan skandinaaveiksi. Tutkimuksen mukaan Turkin kuitenkin voisi välittömästi hyväksyä EU:n jäseneksi, sillä turkkilaiset fiksut kansalaiset kyselevät Suomen hyvästä opetuksen tasosta sekä siitä, miksi suomalaiset ovat niin älykkäitä.

Hakutuloksista voi päätellä paljon eri maiden ajankohtaisista ilmiöistä ja kiinnostuksen kohteista. Kaikkia Euroopan maita ei ole otettu tutkimukseen mukaan johtuen maan koosta ja hakuehdotusten vähäisestä määrästä.

Linkissä olevasta interaktiivisesta kartasta löytyy 1–3 Googlen ennakoimaa hakutermiä kustakin maasta. Klikkaa tästä päästäksesi tutkimaan karttaa.

Kommentoi Facebookissa