Miten käy jalkapallon EM-fanireissujen? – matkustamista ei suositella

Suomi selvitti tiensä jalkapallon 2020 EM-kisoihin, jotka pelataan 2021. (Kuva AOP)

Suomi selvitti tiensä jalkapallon 2020 EM-kisoihin, jotka pelataan 2021. (Kuva AOP)

Tuhansia suomalaisia suunnittelee fanimatkaa jalkapallon EM-kisoihin Kööpenhaminaan ja Pietariin. THL kehottaa futisfaneja pysyttelemään kotimaassa.

JALKAPALLO Suomen miesten jalkapallomaajoukkue Huuhkajat debytoi kesäkuussa EM-lopputurnauksessa toteuttaen samalla ”sukupolvien unelmaksi” nimetyn historiallisen tavoitteen. Se kuuluisa suomalaisen jalkapallon kärsimysnäytelmä ”Via dolorosa” venyi koronapandemian takia vuodella, mutta Euroopan Jalkapalloliitto UEFA on ilmoittanut, että EM-kisat pelataan varmasti.

Yleisöäkin pääsee otteluihin. Kööpenhaminan Parkenille Tanskan ja Suomen otteluun 12. kesäkuuta ollaan päästämässä noin 16 000 katsojaa ja Pietarin Krestovski-stadionille, jossa Suomi pelaa myöhemmin kesäkuussa Venäjää ja Belgiaa vastaan jopa 40 000 katsojaa.

Koronatilanne tuo fanimatkojen ylle kuitenkin synkkiä pilviä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL tiedotti keskiviikkona suosittelevansa pelien seuraamista kotoa käsin.

– Suomen pääsy EM-kisoihin on valtavan hieno asia. Koronapandemia ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään, ja kisoja koskevat samat suositukset kuin kaikkea muutakin matkustamista. Ottelut kannattaa ikävä kyllä siksi katsoa kotona, sanoo johtaja Mika Salminen THL:stä tiedotteessa.

Pietarissa koronatartuntojen ilmaantuvuus on tällä hetkellä 187 tapausta 100 000:ta ihmistä kohden, kun se Suomessa on 52. Tanskassa ilmaantuvuus on 200 tapausta 100 000 ihmistä kohden.

– Paikan päälle peleihin matkustamiseen liittyy merkittävä tartunnan riski, sillä vaikka yleisömääriä on rajoitettu, katsojia on stadioneilla tuhansia ja osa heistä voi tulla maista, joissa tartuntoja on yhä runsaasti. Suomeen palaava kisaturisti voi huonolla tuurilla tartuttaa esimerkiksi läheisiään. Myös kerran rokotettu saattaa saada tartunnan ja voi myös tartuttaa tautia eteenpäin, Salminen sanoo.

Matkustamisessa riittää haasteita. Tanska vaatii maahantulijoilta tällä hetkellä negatiivisen testitodistuksen, joka on otettu enintään 48 tuntia ennen lähtöä. Toinen testi pitää ottaa 24 tuntia maahan saapumisen jälkeen, pois lukien alle 12-vuotiaat.

Vielä ei ole tietoa, aikooko Tanska muuttaa koronakäytäntöjään kesäkuussa. Viime kädessä asia riippuu koronatilanteen kehityksestä.

Venäjän viranomaiset eivät ole vielä ilmoittaneet, millä edellytyksillä EM-kisaturistit pääsevät maahan. Suunnitelmissa on ollut Venäjällä, että EM-kisalipun haltija pääsisi maahan ilman erillistä viisumianomusta.

THL ilmoittaa, että kisamatkalle lähtijän kannattaa huomioida, että negatiivisen testitodistuksen joutuu Suomesta lähtiessä hankkimaan yksityisestä terveydenhuollosta omalla rahalla. Lisäksi kannattaa varmistaa, että matkavakuutus on voimassa ja tehdä ulkoministeriölle matkustusilmoitus hätä- ja kriisitilanteita varten.

Tällä hetkellä Suomeen palaajilla on edessään pakollinen terveystarkastus heti rajalla. Jos matkustajalla ei ole todistusta negatiivisesta testistä, edessä on myös koronatesti rajalla.

Maahantulijoiden tulee mennä myös uuteen testiin aikaisintaan 72 tunnin sisällä maahantulosta. Testien välisenä aikana tulee pysytellä omaehtoisessa karanteenissa.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Veikkausliiga jatkui – yleisömäärä nolla

Kommentoi Facebookissa