Miten putkiremontti vaikuttaa asuntojen hintoihin – ja mitä asunnon myyjän kannattaa huomioida?

Ostajan omat remontit on usein mahdollista tehdä putkiremontin yhteydessä edullisemmin kuin pelkkää huoneistoa remontoitaessa.

Ostajan omat remontit on usein mahdollista tehdä putkiremontin yhteydessä edullisemmin kuin pelkkää huoneistoa remontoitaessa. (Kuva Fotolia)

Isommat muutostyöt kuten keittiön siirto on mahdollista tehdä järkevästi samaan aikaan.

REMONTOINTI Putkiremontti herättää asunnon ostoa tai myymistä suunnittelevassa usein epäluulon tunteita, monesti aiheetta. Putkiremontti on kiinteistön peruskorjaus, joka tuo lisämukavuutta asumiseen ja nostaa kiinteistön arvoa.

Eri alueiden välillä on kuitenkin suuria eroja sen suhteen, miten putkiremontti vaikuttaa asuntojen hintoihin.

– Arvostetuilla alueilla putkiremontti nähdään yleensä investointina asunnon arvoon, ja myös putkiremontoivat kohteet kiinnostavat ostajia. Edullisemmilla ja vähemmän halutuilla alueilla putkiremontti nähdään enemmänkin kustannuksena, jota ei saada välttämättä myyntihinnassa takaisin, Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Pipsa Sarin sanoo.

Lähtökohtaisesti lähestyvä remontti laskee asunnon kauppahintaa. Lähestyvä putkiremontti alkaa näkyä kauppahinnassa noin 5–6 vuotta ennen saneerauksen aloitusta. Kaikki asunnonostajat eivät kuitenkaan osaa huomioida lähestyvän putkiremontin kustannusta kauppahinnan päälle.

Jos harkitsee ostavansa asunnon, johon on tulossa piakkoin putkiremontti, kannattaa Sarinin mukaan ottaa selvää muutamasta perusasiasta. Asiantunteva välittäjä osaa huomioida putkien eliniän hinta-arviota antaessaan sekä tuntee putkiremontin vaikutuksen kyseessä olevan alueen asuntojen hintoihin.

– Selvitä ainakin remontin laajuus, tekotapa, aikataulu, kustannusarvio sekä onko taloyhtiöön tulossa putkiremontin yhteydessä muita remontteja. Joillakin halutuilla alueilla putkiremontin tulo jopa lisää kysyntää ja asunnoista ollaan valmiita maksamaan hyvää hintaa, jotta päästään haluttuun kohteeseen ja remontoimaan sitä omaksi kodiksi putkiremontin yhteydessä, Sarin sanoo.

Sen sijaan joillakin alueilla remontin kustannuksia ei saa myyntihinnassa takaisin. Remontin jälkeen asunnon hinta toki nousee myös vähemmän halutuilla alueilla, mutta hinnannousu ei useinkaan kata remontin kuluja.

– Toisaalta asunto, jossa putkiremontti on tehty, on ostajan kannalta houkuttelevampi kuin sellainen, johon on tulossa remontti lähivuosina, Sarin sanoo.

Aina on myös ostajia, jotka haluavat remontoida asunnon täysin omannäköisekseen ja etsivät kohteita, joihin on tulossa remontti myös taloyhtiön puolelta. Tällöin ostajan omat remontit on usein mahdollista tehdä edullisemmin kuin pelkkää huoneistoa remontoitaessa.

Esimerkiksi isommat muutostyöt kuten keittiön siirto tai muut vesipisteiden muutostyöt on mahdollista tehdä järkevästi samaan aikaan putkiremontin kanssa.

Kommentoi Facebookissa