LIIKENNETURVALLISUUS Länsi-Uudellamaalla toteutettiin 25.9. kattava mopo-, kevytmoottoripyörä- ja moottoripyörävalvonta, johon osallistui kaksikymmentä poliisia Länsi-Uudenmaan, Itä-Uudenmaan sekä Helsingin poliisilaitoksilta. Kaksipyöräisten kunto on hieman parantunut edellisestä valvonnasta, mutta joidenkin nuorten välinpitämättömyys näkyi eri tavoin.
Teemavalvontaa tehtiin kellon ympäri alkaen perjantaina iltapäivällä kello kolme ja päättyen lauantaiaamun pikkutunneille Espoon, Kirkkonummen, Raaseporin, Vihdin, Lohjan ja Karkkilan alueella. Valvonnalla vastattiin poliisille tuleviin valvontapyyntöihin.
Poliisi seurasi nuorten motoristien käyttäytymistä liikenteessä ja puuttui häiritsevään ajoon. Valvonnan yhteydessä pysäytetyt 76 mopoa, kevytmoottoripyörää ja moottoripyörää tarkastettiin ja koeajettiin moottoripyöräpoliisien toimesta.
Mopoja, jotka koeajon jälkeen luokiteltiin moottoripyöriksi, löytyi neljä, ajokieltoja annettiin viisi, sakkoja 11, liikennevirhemaksuja 6, valvontailmoituksia tehtiin 7 ja rattijuopumuksia todettiin yksi. Lisäksi ilmaantui yksi törkeä liikenteen vaarantaminen, jossa poliisia paennut henkilö ajoi viritetyllä mopolla. Ajoneuvon luovuttamisia ajo-oikeudettomalle oli kolme, näistä tapauksista sakot annettiin huoltajalle.
Ylikonstaapeli Jan-Erik Huurnen mukaan mopojen ja moottoripyörien kunto oli parantunut kevään valvontaiskuista, mutta asenteissa olisi parantamisen varaa.
− Espoossa tapahtui kaksi pakenevan seurantaa, jossa kohteina oli valottomat ja kilvettömät mopot tai moottoripyörät. Yksi pakeneva ajoi ulos ilman loukkaantumista. Osa nuorisosta käyttäytyi välinpitämättömästi ja provosoi poliisia toimenpiteiden aikana. Yksi lapsen huoltaja syyllisti poliisia siitä, että lapsen mopo oli viritetty ja lapsi menetti ajo-oikeutensa, Huurne harmittelee.
Huurne vaatii vanhemmilta aktiivista osallistumista nuorten harrastukseen. Liikennesäännöistä ja ajotavasta tulee keskustella ja on hyvä tuoda esiin, että myöhään illalla tai yöllä ajettaessa häiritsee naapurustoa. Huurne kertoo vanhempien usein toteavan, että tietämys ei riitä arvioimaan oman tytön tai pojan kaksipyöräisen laillisuutta.
Maalaisjärjellä pääsee kuitenkin liikkeelle. Voi tarkastella toimivatko valot tai onko rekisterikilpi paikallaan selkeästi erottuen. Syksyllä, kun pimeiden tuntien määrä kasvaa ja märillä teillä on lehtiä, on sileiksi kuluneilla renkailla vaarallista ajaa. Kova ääni antaa usein viitteitä, että mopo tai kevari todennäköisesti kulkee liian lujaa.
Vaarallisen liikennekäyttäytymisen ja heikkokuntoisen ajoneuvon yhdistelmä voi tulla kalliiksi. Poliisi kohtaa tehtävillään kuukausittain nuoria motoristeja, jotka ovat osallisena onnettomuudessa. Kallein hinta maksetaan, kun nuori tai toinen onnettomuudessa osallisena ollut henkilö menehtyy.
− Kun huonokuntoisen ajopelin yhdistää holtittomaan ajotapaan, on vain ajan kysymys, jolloin joudumme seuraavan kertomaan sen kamalimman viestin vanhemmille, Huurne toteaa.
Aina seuraamukset eivät onneksi ole dramaattiset, mutta hintalappu voi silti nousta isoksi.
− Usein mopon omistaa äiti tai isä. Kun mopo on viritetty niin pitkälle, että se luokitellaan moottoripyöräksi, vanhemmat voivat saada päiväsakkoja tällaisen ajoneuvon luovuttamisesta nuorelle. Ei ole pitkä aika, kun sakon summa vierähti tuhannen euron isommalle puolelle.
On hyvä muistaa, että vakuutusmaksut nousevat onnettomuuksien ja mahdollisesti myös todetun virittämisen seuraamuksena. Huurneen kokemuksen mukaan vanhempien heiveröiseksi arveltu vaikutusvalta nuoreen voi yllättää.
− Monesti puhuttamamme nuori antaa ymmärtää olevansa kovis, joka ei kunnioita poliisia. Siinä vaiheessa, kun puhelu vanhemmalle lähtee, alkavat tunteet kummallisesti herätä ja pahiksenkin silmän nurkka kostuu.
Lue myös: Mopohäiriköinti johti poliisin pelkäämään seuraukseen – 16-vuotias tyttö loukkaantui vakavasti
Kommentoi Facebookissa