Mosulin lapset ovat traumatisoituneet sodasta – pelkoja ja painajaisia

Pelastakaa Lapset ry haastatteli lapsia Hammam al Alilin leirillä Mosulin eteläpuolella.

Tutkimuksessa haastateltiin lapsia Hammam al Alilin leirillä Mosulin eteläpuolella. (Kuva AOP)

Pelastakaa Lapset on tehnyt tutkimuksen Isisin vallan alla eläneistä lapsista.

TUTKIMUS Irakin armeijan sekä liittoutuman joukot ovat parhaillaan vapauttamassa Mosulin kaupungin viimeisiä alueita Irakissa äärijärjestö Isisin vallasta. Päivän Lehti on kertonut operaatiosta aikaisemmin tässä.

Pelastakaa Lapset on nyt tehnyt toistaiseksi laajimman tutkimuksen Mosulissa Isisin vallan alla eläneistä lapsista, ja konfliktin vaikutuksesta heidän mielenterveyteensä. Lapset kertoivat peloista ja painajaisista. Kaikki heistä osoittivat merkkejä toksisesta stressistä.

– Jos meidät saatiin rukousaikaan kiinni kadulta, meitä saatettiin piiskata. Heillä oli myös tapana ruoskia tai suorittaa mestauksia kaduilla silloin tällöin – he ripustivat ruumiit rautakeppeihin kaduilla ja pitivät niitä siellä päiviä, kertoi 13-vuotias Jad.

Jad on yksi haastatelluista lapsista. Tutkimus osoittaa, että konflikti on aiheuttanut lapsille vakavia psyykkisiä vaurioita.

Lasten tuskan yleisin syy oli läheisten menetys. Noin 90 prosenttia kertoi ryhmäkeskusteluissa menettäneensä perheenjäsenen tavalla tai toisella: osa oli kuollut, osa kaapattu ja osa joutunut erilleen perheestään. Monet olivat nähneet perheenjäsenten kuolevan, ruumiiden lojuvan kadulla tai pommien tuhoavan kotinsa.

Tutkimus perustuu ryhmäkeskusteluihin, joihin osallistui 65 ikäluokaltaan 10–15-vuotiasta lasta Mosulin eteläpuolella sijaitsevalla Hammam al Alilin pakolaisleirillä.

Toksinen stressi on stressireaktion vaarallisin muoto. Se on seurausta voimakkaille, pitkäkestoisille tai usein toistuville äärimmäisille kokemuksille, kuten raa’alle väkivallalle altistumisesta. Mikäli tilaa ei hoideta, sillä voi olla tuhoisia vaikutuksia aivojen kehitykseen ja se lisää riskiä psyykkisille ja fyysisille ongelmille.

Tutkijoiden mukaan useimmat lapset eivät pystyneet leikkimään tai osoittamaan tunteitaan ja he ymmärsivät hitaasti ohjeita. Osa kertoi pelkäävänsä Isisiä, osa jotakin tuntematonta henkilöä, asiaa tai hirviötä. Suurin osa kertoi univaikeuksista tai painajaisista. Osa näki kauhukuvia päiväsaikaankin.

– Huomiota herättävää oli, miten sisäänpäin kääntyneitä ja vetäytyviä lapsista oli tullut. He hymyilivätkin harvoin. Oli kuin he olisivat menettäneet kykynsä olla lapsia, sanoo tohtori Marcia Brophy, Pelastakaa Lasten Lähi-idän vanhempi mielenterveysneuvonantaja.

Oikean tuen avulla useimmat lapset pystyvät lopulta rakentamaan elämänsä uudelleen. Pelastakaa Lapset kuitenkin varoittaa, että ilman välitöntä lisärahoitusta psykologiselle tuelle Mosulin lapset voivat joutua kärsimään elinikäisistä henkisistä ja jopa fyysisistä ongelmista ja sairauksista. Tällä hetkellä rahoitusta on vain kahdelle prosentille Irakin psykologisen tuen ohjelmien tarpeista.

– Nämä lapset eivät parane viikoissa, eivätkä edes kuukausissa. He tarvitsevat tukea vuosia eteenpäin, Brophy muistuttaa.

Perheiden ja vanhempien tuki on toipumisessa tärkeää, mutta monet perheet ovat hajonneet eivätkä kaikki vanhemmat pysty auttamaan lapsiaan, koska hekin kärsivät kokemuksistaan. Kotiväkivalta on leirillä lisääntynyt.

Pelastakaa Lapset vaatiikin kansainvälisiä avunantajia lisäämään välittömästi rahoitusta mielenterveyteen ja psykososiaaliseen tukeen. Irakin hallituksen pitäisi lisätä investointeja lapsipsykologien ja ohjaajien koulutukseen.

– Suoja, ruoka ja vesi ovat oleellisia tässä kriisissä, mutta jotta lapset voisivat toipua koettelemuksistaan, psykologista tukea on lisättävä. Maailman on tehtävä enemmän vahinkojen korjaamiseksi.

Kommentoi Facebookissa