Mosulin taistelut kiihtyvät – Suomi tukee Punaista Ristiä 500 000 eurolla

Irakilaiset erikoisjoukot ovat mukana hyökkäyksessä Mosulin vapauttamiseksi.

Irakilaiset erikoisjoukot ovat mukana hyökkäyksessä Mosulin vapauttamiseksi. (Kuva AOP)

Miljoonakaupungin länsiosia yritetään vapauttaa terroristijärjestö Isisin hallinnasta.

IRAK Suomi myöntää ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Kai Mykkäsen päätöksellä 500 000 euroa Suomen Punaisen Ristin humanitaariselle avustustoiminalle Irakissa.

Suomen Punainen Risti lähettää ulkoministeriön tuella sekä avustustyöntekijöitä että tarvikkeita sairaaloihin, joissa hoidetaan Mosulin taisteluissa haavoittuneita. Taistelut miljoonakaupunki Mosulista alkoivat lokakuussa 2016 ja niissä on haavoittunut kymmeniä tuhansia ihmisiä, heistä noin puolet siviilejä. Yli 200 000 kaupunkilaista on paennut kodeistaan.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea (ICRC) on tukenut Mosulin lähistöllä sijaitsevia sairaaloita taistelujen alkamisesta lähtien. Suomen Punainen Risti koordinoi laajaa kansainvälistä operaatiota, johon osallistuvat myös Punaisen Ristin kansalliset yhdistykset Ruotsista, Norjasta, Tanskasta, Islannista, Saksasta, Kanadasta, Japanista ja Hong Kongista.

– Tiedämme hyvin, että tilanne Mosulissa ja sen lähialueilla on erittäin kriittinen ja että apua tarvitaan kiireellisesti. Koordinaatiovastuun antaminen Suomen Punaiselle Ristille kertoo järjestön vahvasta osaamisesta ja valmiudesta sotakirurgiassa sekä lääkinnällisessä avussa, sanoo ministeri Mykkänen.

Irakin humanitaarinen tilanne jatkuu erittäin vaikeana ja humanitaarisen avun tarpeessa on arvioiden mukaan 11 miljoonaa ihmistä. Suomi tulee vuoden aikana kohdentamaan lisää humanitaarista apua Irakiin.

Irakin armeijan ja sen liittolaisten joukot ovat vapauttaneet pitkissä taisteluissa jo Mosulin itäpuolisen osan, nyt uuden hyökkäyksen tarkoitus on vapauttaa myös kaupungin länsiosat terroristijärjestö Isisin hallinnasta. Mukana hyökkäyksessä on myös suomalaisia sotilasneuvonantajia.

Kommentoi Facebookissa