MPR-rokote suojaa tuhkarokkoa, sikotautia ja vihurirokkoa vastaan – sen ovat saaneet lähes kaikki lapset

Kansallisen rokotusohjelman ansiosta monet tarttuvat taudit, niihin liittyneet jälkitaudit, vammautumiset ja kuolemantapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan.

Kansallisen rokotusohjelman ansiosta monet tarttuvat taudit, niihin liittyneet jälkitaudit, vammautumiset ja kuolemantapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan. (Kuva Fotolia)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on julkaissut lisätietoja MPR-rokotteen kattavuuksista eri kunnissa.

TERVEYS Pohjanmaalla todettuun tuhkarokkotartunnan jälkeen THL on saanut runsaasti kysymyksiä tuhkarokolta suojaavan MPR-rokotteen rokotuskattavuuksista eri puolilla Suomea.

Nyt julkaistut tiedot kertovat, kuinka suuri osuus vuonna 2015 syntyneistä lapsista on saanut ensimmäisen MPR-rokotteen eri kunnissa. Kirjaamiseen ja tiedonsiirtoon liittyvien ongelmia vuoksi todelliset rokotuskattavuusluvut voivat olla rokotusrekisterin lukuja vielä korkeampia.

– Vuonna 2015 syntyneistä MPR- eli tuhkarokko -sikotauti- vihurirokkorokotteen on saanut noin 94 prosenttia lapsista. Alustavien tietojen mukaan näyttää siltä, että vuonna 2016 syntyneissä rokotuskattavuus on vielä parempi, erityisasiantuntija Mia Kontio sanoo.

Rokotuskattavuus kertoo, kuinka suuri osuus väestöstä, tietystä ikäryhmästä on saanut rokotteen. Rokotustietojen seuraaminen on THL:n lakisääteinen tehtävä, ja sitä tehdään valtakunnallisen rokotusrekisterin avulla. Rokotuskattavuuksia seurataan yleensä terveyskeskuskohtaisesti. Tietosuojasyistä tietoja ei julkaista kunnista, joissa syntyneiden lasten määrä on alle 15.

– Valtakunnallisen rokotusrekisterin tiedot kattavat lähinnä julkisessa perusterveydenhuollossa annetut rokotukset. Tiedoissa voi olla rokotusten kirjaamisesta ja tiedonsiirrosta johtuvia puutteita, joita tulisi arvioida kuntakohtaisesti, Mia Kontio muistuttaa.

Tartuntataudin leviämisen riskiin vaikuttaa rokotuskattavuuden lisäksi myös muun muassa torjuntatoimenpiteiden tehokkuus.  Yksittäisen vuoden matala rokotuskattavuus ei tarkoita sitä, että kunnassa olisi suuri epidemiariski. Vanhemmista ikäryhmistä valtaosalla on joko sairastetun taudin tai rokotusten antama suoja tuhkarokkoa vastaan.

– Lisäksi on hyvä huomioida, että pienissä kunnissa vain muutaman lapsen rokottamattomuus tai tietojen puuttuminen voi vaikuttaa kattavuuteen suhteettoman paljon, Mia Kontio sanoo.

Ensimmäinen MPR-rokote annetaan 12–18 kuukauden iässä ja toinen rokote kuusivuotiaille. Rokotus suojaa rokotettua itseään ja hänen läheisiään.

Kansallisen rokotusohjelman ansiosta monet tarttuvat taudit, niihin liittyneet jälkitaudit, vammautumiset ja kuolemantapaukset ovat hävinneet Suomesta lähes kokonaan. Mitä herkemmin tarttuvasta taudista on kyse, sitä korkeampi rokotuskattavuuden tulee olla, jotta rokotuksilla torjuttava tauti pysyy poissa.

Lue myös: Pohjanmaan tuhkarokkotapauksessa yli sata altistunutta – tartunnan saanutta lasta ei ole rokotettu

Kommentoi Facebookissa