MTV nappasi urheiluoikeuksia – jääkiekon MM-kisat, NHL, Valioliiga

Leijonat juhlii. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Jääkiekon MM-kisojen Suomen ottelut näkyvät MTV:n kanavilla myös 2024-2028. Lisäksi MTV näyttää jatkossa Valioliigaa ja NHL:ää.

JÄÄKIEKKO MTV:n nykyinen tv-sopimus jääkiekon MM-kisojen näyttämisestä Suomessa loppuu 2023. Viaplay teki MM-kisoista sopimuksen vuosille 2024-2028.

Perjantaina tiedotettiin, että MM-jääkiekko näkyy MTV:llä myös 2024-2028. MTV esittää vuoteen 2028 saakka Suomen maajoukkueen ottelut sekä välierät ja finaalin.

Ottelut esitetään MTV:n tuottamina MTV:n kanavilla ja C Moressa. Kaikki MM-turnauksen ottelut ovat katsottavissa Elisa Viihde Viaplaysta ja Viaplay Groupin V sport -kanavilta. Eli muut kuin Suomen ottelut voi katsoa vain maksullisilta kanavilta.

Lisäksi MTV tiedotti, että kevään 2023 ajan MTV Subilla, MTV Katsomossa ja C Moressa seurataan joka viikko yhtä Englannin jalkapallon Valioliigan lauantai-illassa kello 17 alkaen. Ensimmäinen ottelu on luvassa jo uudenvuodenaattona.

Syksystä 2023 eteenpäin MTV näyttää NHL:ää. MTV:n kanavilla nähdään yksi NHL-ottelu viikossa.

Miksi Viaplay päätti myydä oikeuksia kilpailevalle yritykselle? Selitys on se, että Suomen laki velvoittaa näyttämään MM-jääkiekosta Suomen ottelut ja mitaliottelut vapailla kanavilla. Viaplay rahastanee MTV-diilillään hyvin, kuten NHL-sopimuksellaan YLE:n kanssa tällä kaudella.

MTV:n sopimus merkinnee, ettei YLE tule näyttämään MM-jääkiekkoa, NHL:ää tai Valioliigaa tulevina vuosina. YLE:n rahoituksen ympärillä käydään parhaillaan kiivasta poliittista keskustelua ja tulevien eduskuntavaalien jälkeen YLE:n rahoitusta saatetaan leikata paljonkin.

YLE:n urheilun budjetti on noussut vuodessa noin 50 miljoonaa euroon. Jokainen suomalainen maksaa YLE:n urheilusta yhdeksän euroa vuodessa, vaikka ei olisi kiinnostunut urheilusta pätkääkään.

Pariisin 2024 kesäolympialaiset näkyvät YLE:n kanavilla. Olympiakisojen lähetysoikeudet Suomeen omistaa Discovery, jolle YLE maksaa lähetyksistään korvausta. YLE siis tukee verorahoilla kaupallisen mediajätin bisneksiä.

MTV lähettää vastaavalla diilillä MM-jääkiekkoa, NHL:ää ja Valioliigaa. MTV:n toimintaa rahoitetaan kuitenkin mainoksilla. YLE on puhtaasti verorahoitteinen yhtiö.

MTV Oy on viime vuosina ollut raskaasti tappiollinen yritys. Se teki vuonna 2021 tappiota yli 20 miljoonaa euroa. Yhtiön liikevaihto oli reilut 215 miljoonaa euroa.

Urheilulähetysten uskotaan parantavan yhtiön kannattavuutta, koska niihin on helpompaa saada mainostajia.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Nuorille Leijonille toiset MM-kisat neljän kuukauden sisään

Kommentoi Facebookissa