Muista nämä vinkit lumitöissä – säilytä naapurisopu ja kolaa lumikasat omalle tontille

Käytävän puhdistus lumesta sujuu Masi Swing -lumilastalla.

Käytävän puhdistus lumesta sujuu Masi Swing -lumilastalla. (Kuva Masi-lumityövälineet)

Lumitöitä voi helpottaa oikealla tekniikalla, pitävillä kengänpohjilla ja oikeanlaisilla välineillä.

LUMITYÖT Lumityöt ovat monille tuttua, talvista hyötyliikuntaa, ja niille kannattaa varata riittävästi aikaa. Noin 40 prosenttia suomalaisista asuu talossa, jonka lumityöt asukkaat hoitavat itse. Muiden osalta aurauksen hoitaa huoltoyhtiö.

Omakoti- ja erillistaloissa lumityöt ovat erityisen tuttua puuhaa: yhdeksän taloutta kymmenestä tekee ne itse. Rivi- ja paritaloissa asuvista noin puolet hoitaa kiinteistön lumityöt osin tai kokonaan itse. Tämä käy ilmi Masi-lumityövälineiden valmistajan teettämästä kyselystä.

– Lumitöissä kannattaa unohtaa turha kiire. Ei ole terveellistä rehkiä höyrypäänä heti heräämisen jälkeen. Aamulla voi tehdä vain välttämättömät lumityöt. Isommat urakat ehtii hoitaa rauhassa työpäivän jälkeen. Ainoastaan jos märkä lumi on vaarassa jäätyä päivän aikana, silloin isoimmat lumityöt kannattaa tehdä alta pois, vinkkaa Motoseal Componentsin toimitusjohtaja Kari Sallinen.

Lumikasat eivät kuulu seinän viereen

Kun lunta tulee runsaasti, on tärkeää kiinnittää huomiota lumikasojen sijoitteluun. Lumet kannattaa kasata paikkaan, johon paistaa aurinko. Näin lumi sulaa keväällä nopeammin. Penkkojen sijoituksessa tulee aina huomioida liikenneturvallisuus: lumikasat eivät saa estää näkyvyyttä liikenteessä.

Masi Iso Talkkari -lumikolalla siirtyy isompikin lumikuorma kerralla.
Masi Iso Talkkari -lumikolalla siirtyy isompikin lumikuorma kerralla. (Kuva Masi-lumityövälineet)

Jos lapset leikkivät lumikasoissa, ne täytyy sijoittaa turvallisiin paikkoihin, joissa leikkejä voidaan valvoa ja joista ei pääse laskemaan autojen alle.

– Älä kasaa lunta seinien viereen. Sulava lumi kastelee rakenteita, ja kasat saattavat estää rakennuksen ilmanvaihtoa. On myös tärkeää muistaa, että lumikasojen tulee pysyä omalla tontilla. Naapurisopu säilyy, kun lunta ei kolata ilman lupaa naapurin puolelle, Sallinen muistuttaa.

Lumitöitä voi helpottaa oikealla tekniikalla, pitävillä kengänpohjilla ja oikeanlaisilla välineillä. Raumalla kotimaisia Masi-lumityövälineitä valmistava Motoseal Components keräsi oheen muutamia vinkkejä kinosten sijoitteluun ja lumitöiden keventämiseen.

Näin valitset oikeat välineet ja työtavat

Mitä tarkemmin lumen poistaa, sitä vähemmän pinnoille muodostuu jäätä ja polanteita, eli liukkaita, kovaksi tallautuneita lumi- ja jääharjanteita.

Oikean lumityövälineen valintaan vaikuttaa pihan koko, lumen koostumus, tekijän fyysinen kunto ja oma työtapa.

Isommat pihat ja parkkialueet puhdistuvat nopeimmin lumikolalla. Monet vanhemmat omakotiasujat suosivat kapeampia 60–75 senttimetrin levyisiä lumikolia, joita on kevyempi työntää.

Mitä märempää lumi on, sitä kapeammalla lumikolalla työ kannattaa tehdä. Näin kolaaminen ei muutu raskaaksi. Pakkaslumessa kulkevat leveämmätkin kolat.

Ergonomisesti taivutettu työntöaisa mahdollistaa lumikolan erilaiset otekorkeudet omien mittojen mukaan. Tämä helpottaa myös penkan ylitystä, kun otetta saa tukevasti siirrettyä.

Jäiset aurausvallit ja katolta pudonnut lumi lohkotaan ensin pienemmiksi paloiksi lumilapiolla. Näin lumen poistaminen helpottuu, eikä lumikola rikkoudu tiiviissä kasoissa.

Pienemmille pihoille saattaa riittää lumikolan sijaan lapiomainen lumentyönnin.

Portaita ja polkuja varten on tarjolla lumilasta, jota käytetään kuin haravaa. Jään poistoon sopii jäärauta.

Lumikolaa ostaessa kannattaa kiinnittää huomiota kärjen vahvuuteen ja materiaaliin. Teräksinen kärkivahvike auttaa höyläämään lumen tarkasti pinnoilta ja pitämään kolan suorana.

Vinkit toimitusjohtaja Kari Sallinen

Kotimainen Motoseal Components Oy valmistaa Masi-lumityövälineitä ja traktoreiden etulokasuojia Raumalla. Masi-lumikolissa tiivistyy yli 30 vuoden kokemus lumityövälineiden muotoilusta ja valmistamisesta. Alkuvuosien Masi-lumikolat olivat ensimmäisiä lumikolia Suomessa, joiden kuupat tehtiin muovista. Masi-tuotteilla on Avainlippu-merkki.

Kommentoi Facebookissa