Konkurssit kääntyivät kasvuun – velkojat ovat käyttäneet konkurssihakemusta perintäkeinona

Suomessa konkurssiin asetettiin viime vuonna 1 860 yritystä, kertovat Asiakastieto Groupin tilastot.

Suomessa konkurssiin asetettiin viime vuonna 1 860 yritystä, kertovat Asiakastieto Groupin tilastot. (Kuva Fotolia)

Maksuhäiriöisiä yrityksiä oli vuoden 2018 lopussa Asiakastieto Groupin rekisterissä 52 100 kappaletta.

TALOUS Konkurssikehitys niin Suomessa kuin Ruotsissakin on kääntynyt monen laskuvuoden jälkeen nousuun. Suomessa konkurssiin asetettiin viime vuonna 1 860 yritystä, kertovat Asiakastieto Groupin tilastot.

Konkurssien määrä kasvoi lähes viidenneksellä eli 19 prosentilla, kun tätä ennen konkurssiin asetettujen yritysten määrä oli laskenut neljä vuotta peräkkäin. Hieman entistä suurempi osa hakemuksista johtaa konkurssiin, sillä asettamiset ovat lisääntyneet nopeammin kuin hakemukset.

Asiakastiedon tilastoista voidaan havaita, että velkojat ovat käyttäneet konkurssihakemusta perintäkeinona entistä hanakammin. Velkojien tekemien konkurssihakemusten määrä, noin 2 000 kpl, kasvoi viidenneksellä, kun taas velallisen itse jättämien hakemusten 8000 kappaleen kokonaismäärässä kasvua oli vain 12 prosenttia.

Suurista toimialoista kuljetusalalla – 38 prosenttia – sekä majoitus- ja ravitsemusalalla – 32 prosenttia – kasvu oli kovinta. Kaupan alalla konkurssihakemusten määrä kasvoi 15 prosentilla. Sen sijaan rakennusalalla viiden prosentin kasvulla sekä teollisuudessa tilanne oli huomattavasti vakaampi.

Kaiken kaikkiaan maksuhäiriöisiä yrityksiä oli vuoden 2018 lopussa Asiakastieto Groupin rekisterissä 52 100 eli noin 500 enemmän kuin vuotta aiemmin. Edelliset vuodet määrä on ollut laskussa. Maksuhäiriömerkintöjä yrityksille rekisteröitiin hiukan edellisvuotta vähemmän. Noin 75 prosentilla kaikista häiriöisistä yrityksistä tuorein merkintä on korkeintaan vuoden vanha eli maksuongelmat ovat varsin tuoreita.

Asiakastieto Groupiin kuuluvan UC:n tilastot kertovat, että konkurssikehitys on Ruotsissa suunnilleen sama kuin Suomessa. Ruotsissa konkurssien määrä kasvoi viime vuonna 12 prosentilla.

Lue myös: Onko yrityssaneeraus vain hidas tie konkurssiin? – Suurimmalle osalle saneerauksessa olevista käy niin

Kommentoi Facebookissa