Munakoisorullat neljälle – tämä ruoka on juhlavan hyvää!

Fetatäytteiset munakoisorullat tuoretomaattikastikkeella ovat lähes ylivertainen herkku.

Fetatäytteiset munakoisorullat tuoretomaattikastikkeella ovat lähes ylivertainen herkku. (Kuva Timo Ernamo)

Satokautena Kotigokkikin syö perinteisesti paljon kasvisruokia.

RUOKA Tämän munakoisoreseptin erinomaisuuden salaisuus on yhdistää hallittu suolaisuus makeaan mausteisuuteen. Välimerellisissä tunnelmissa ollaan, mutta aika lailla pyöritään Lähi-idän puolella jo.

Ruoka ei ole aivan helpoin tehdä ja siinä saa helposti kulumaan aikaa tuntitolkulla, joten suosittelen tätä lauantain päivällisruoaksi. Toimii myös mikrossa lämmitettynä maanantain iltapalana töiden jälkeen.

Tarpeet

Rullat

2 kookasta munakoisoa

2 fetaa (luomu)

1 sitruunan kuori hienona raasteena

1/2 rkl kuivattua oreganoa

1 tl juoksevaa hunajaa

suolaa

(öljyä)

Luumukirsikkatomaatit ovat maukkauteensa nähden joskus hämmästyttävän edullisia.
Luumukirsikkatomaatit ovat maukkauteensa nähden joskus hämmästyttävän edullisia. (Kuva Timo Ernamo)

Tomaattikastike

1/2 kg pieniä tomaatteja (esim. kirsikkaluumutomaatti)

1/2 kg tavallisia tomaatteja

2 chiliä perattuna

2 valkosipulinkynttä

1 kookas sipuli

1 limetin mehu

pienen peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna

1 tl suolaa

1 rkl ruokosokeria

reilusti kuivattua timjamia ja rosmariinia

kanelia, muskottipähkinää ja kardemummaa

viimeistelyyn mustapippuria

(tuoretta basilikaa, jos on)

öljyä paistamiseen

Eikun tekemään!

Kreikkalainen feta on voimakkaan makuista ja ylisuolattua. Siksi se pitää liottaa ennen käyttöä, aivan kuten halloumikin. Aloita siitä ja laita fetat (1/munakoiso) runsaaseen haaleaan veteen likoamaan.

Leikkaa seuraavaksi pestyt munakoisot pitkittäin noin 1/2 sentin paksuiksi siivuiksi, asettele vaikka leivinpapereille ja sirottele siivuille suolaa. Ne saavat itkettyä siinä. Tämä ei liity kitkeryyteen (sitä ei ole), vaan rakenteeseen.

***

Aloita tomaattikastikkeen valmistelu.

Putsaa ja pilko sipulit ja chilit, siirrä vaikka pieneen kulhoon.

Pese ja pilko tomaatit, pikkutomaatit vaikka neljään osaan (halki ja poikki). Tomaattien suhde (fifty-sixty) on hyvä tähän kastikkeeseen: pikkutomaatit tuovat soosiin hedelmälihaa enemmän ja isommat nestettä.

Kaada kannelliseen kasariin öljyä, laita pikku pala sipulia mukaan ja kun se alkaa käristä, kaada loput sipulit ja chilit seuraksi. Pyöritä hetki ja lisää kuivattua timjamia ja rosmariinia. Pyöritä niin, että aromit irtoavat (heräävät). Lisää tomaatit, halkaise limetti ja purista sen mehu mukaan. Nopeasti, sillä mehu auttaa kastikkeen mehustumisessa eli nesteiden irtoamisessa hedelmälihasta.

Sekoita, kyllä se siitä rupeaa kiehumaan.

Lisää vajaa teelusikallinen kanelia, ½ teelusikallista kardemummaa ja muskottipähkinää. Sekoita.

Lisää suola ja ruokosokeri. Jos sinulla on sormisuolaa, laita kaksi hyppysellistä.

Raasta inkivääri ja lisää se joukkoon. Sekoita.

Laita kansi päälle ja jätä noin puoleksi tunniksi miedolle lämmölle hautumaan kypsäksi.

Parilalla saa kivat raidat munakoisoihin. Liikaa ei pidä paistaa!
Parilalla saa kivat raidat munakoisoihin. Liikaa ei pidä paistaa! (Kuva Timo Ernamo)

Vaihda fetajuustojen vesi.

Pyyhi talouspaperilla munakoisot.

Ala paahtaa niitä parilalla tai jos sinulla ei sitä ole, paista niitä öljyssä paistinpannulla. Siivut ovat tarpeeksi kypsiä, kun kahdella lastalla nostaen ne taipuvat omasta painostaan.

Löysiksi ei siivuja pidä paistaa.

Nosta ne jäähtymään.

***

Paahtamisessa voi mennä aikaa, joten välillä kannattaa maistella tomaattikastiketta ja tehdä tarvittavia korjausliikkeitä. Mustapippuri lisätään lopuksi, samoin basilikanlehdet, jos niitä tähän haluaa.

Munakoisojen paahtuessa ehdit mainiosti raastaa sitruunankuoren hienoksi raasteeksi.

Kaada vesi fetalevyiltä pois ja vaivaa (pestyin) käsin juusto, sitruunankuoriraaste, oregano ja hunaja tasaiseksi massaksi. Vaivaa oikeasti ainakin pari minuuttia, että maku tasaantuu.

Juustomassa kannattaa siis vaivata sen jälkeen, kun on juuri laittanut erän munakoisoviipaleita pannulle – kaikkihan eivät mahdu kerralla mihinkään pannuun.

Jos ja kun hankalia viipaleita on jäämässä yli, ne voi laittaa vastakkain, väliin juustoa ja cocktail-tikulla painoilleen. Ei nättiä, mutta hyvää sekin.

Kaikki käytetään, joka pala täytetään! Kuvassa myös ”henkilökunnan annokset”.
Kaikki käytetään, joka pala täytetään! Kuvassa myös ”henkilökunnan annokset”. (Kuva Timo Ernamo)

Laita uuni 200 asteelle ja kiertoilmalle.

Ota munakoisoviipale, laita sille hyvä kokkare maustettua fetaa ja kääri rullalle. Kiinnitä cocktail-tikulla.

Kerää rullat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kun homma on valmista, laita koko komeus uuniin.

Paista 15–20 minuuttia uunin tehosta riippuen.

Tee sillä välin kattaus ja tarkista tomaattikastikkeen maku.

***

Viiniksi sopii hyvin vaikka Riojasta tuleva keskitäyteläinen ja hedelmäinen Zinio Garnacha 2016, hintaa on sopuisat 9,99€/plo. Sitä on oikein hyvin saatavilla ihan normaaleista Alkoista.

Ylipäätään keskitäyteläinen ja hedelmäinen, nuorehko punaviini on hyvä tämän ruoan kanssa. Valkoviiniltä vaaditaan luonnetta, sellaista kuin löytyy oikein hyvästä Assyrtikosta, mielellään Santorinin saarelta. Jos sattuu löytymään.

***

Ruoka on juhlavan hyvää ja jos menee ihan putkeen, se on loistavaa.

Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.
Kotigokki Timo Ernamo, itse teossa.

Kuka on Kotigokki?

Kirjoittaja Timo Ernamo on 59-vuotias vaari, joka on työskennellyt kirjankustantamoissa miltei 30 vuotta. Se on lähes yhtä kauan kuin hän on kirjoittanut ruoasta.

Entisen aktiiviliikkujan voi nähdä metsässä sienikorin kanssa tai vesistöjen äärellä virvelin ja jopa onkivehkeiden kanssa heilumassa, niin rannalla kuin veneessäkin.

Hän on syntyperäinen raumalainen, joka lähti Helsinkiin opiskelemaan 1977 ja jäi sille tielle. Nykyisin hän on Johnny Knigan toimituspäällikkö. Kniga on WSOY:n itsenäinen kustannusyksikkö.

Kommentoi Facebookissa