RUOKA Tämän munakoisoreseptin erinomaisuuden salaisuus on yhdistää hallittu suolaisuus makeaan mausteisuuteen. Välimerellisissä tunnelmissa ollaan, mutta aika lailla pyöritään Lähi-idän puolella jo.
Ruoka ei ole aivan helpoin tehdä ja siinä saa helposti kulumaan aikaa tuntitolkulla, joten suosittelen tätä lauantain päivällisruoaksi. Toimii myös mikrossa lämmitettynä maanantain iltapalana töiden jälkeen.
Tarpeet
Rullat
2 kookasta munakoisoa
2 fetaa (luomu)
1 sitruunan kuori hienona raasteena
1/2 rkl kuivattua oreganoa
1 tl juoksevaa hunajaa
suolaa
(öljyä)

Tomaattikastike
1/2 kg pieniä tomaatteja (esim. kirsikkaluumutomaatti)
1/2 kg tavallisia tomaatteja
2 chiliä perattuna
2 valkosipulinkynttä
1 kookas sipuli
1 limetin mehu
pienen peukalon kokoinen pala inkivääriä raastettuna
1 tl suolaa
1 rkl ruokosokeria
reilusti kuivattua timjamia ja rosmariinia
kanelia, muskottipähkinää ja kardemummaa
viimeistelyyn mustapippuria
(tuoretta basilikaa, jos on)
öljyä paistamiseen
Eikun tekemään!
Kreikkalainen feta on voimakkaan makuista ja ylisuolattua. Siksi se pitää liottaa ennen käyttöä, aivan kuten halloumikin. Aloita siitä ja laita fetat (1/munakoiso) runsaaseen haaleaan veteen likoamaan.
Leikkaa seuraavaksi pestyt munakoisot pitkittäin noin 1/2 sentin paksuiksi siivuiksi, asettele vaikka leivinpapereille ja sirottele siivuille suolaa. Ne saavat itkettyä siinä. Tämä ei liity kitkeryyteen (sitä ei ole), vaan rakenteeseen.
***
Aloita tomaattikastikkeen valmistelu.
Putsaa ja pilko sipulit ja chilit, siirrä vaikka pieneen kulhoon.
Pese ja pilko tomaatit, pikkutomaatit vaikka neljään osaan (halki ja poikki). Tomaattien suhde (fifty-sixty) on hyvä tähän kastikkeeseen: pikkutomaatit tuovat soosiin hedelmälihaa enemmän ja isommat nestettä.
Kaada kannelliseen kasariin öljyä, laita pikku pala sipulia mukaan ja kun se alkaa käristä, kaada loput sipulit ja chilit seuraksi. Pyöritä hetki ja lisää kuivattua timjamia ja rosmariinia. Pyöritä niin, että aromit irtoavat (heräävät). Lisää tomaatit, halkaise limetti ja purista sen mehu mukaan. Nopeasti, sillä mehu auttaa kastikkeen mehustumisessa eli nesteiden irtoamisessa hedelmälihasta.
Sekoita, kyllä se siitä rupeaa kiehumaan.
Lisää vajaa teelusikallinen kanelia, ½ teelusikallista kardemummaa ja muskottipähkinää. Sekoita.
Lisää suola ja ruokosokeri. Jos sinulla on sormisuolaa, laita kaksi hyppysellistä.
Raasta inkivääri ja lisää se joukkoon. Sekoita.
Laita kansi päälle ja jätä noin puoleksi tunniksi miedolle lämmölle hautumaan kypsäksi.

Vaihda fetajuustojen vesi.
Pyyhi talouspaperilla munakoisot.
Ala paahtaa niitä parilalla tai jos sinulla ei sitä ole, paista niitä öljyssä paistinpannulla. Siivut ovat tarpeeksi kypsiä, kun kahdella lastalla nostaen ne taipuvat omasta painostaan.
Löysiksi ei siivuja pidä paistaa.
Nosta ne jäähtymään.
***
Paahtamisessa voi mennä aikaa, joten välillä kannattaa maistella tomaattikastiketta ja tehdä tarvittavia korjausliikkeitä. Mustapippuri lisätään lopuksi, samoin basilikanlehdet, jos niitä tähän haluaa.
Munakoisojen paahtuessa ehdit mainiosti raastaa sitruunankuoren hienoksi raasteeksi.
Kaada vesi fetalevyiltä pois ja vaivaa (pestyin) käsin juusto, sitruunankuoriraaste, oregano ja hunaja tasaiseksi massaksi. Vaivaa oikeasti ainakin pari minuuttia, että maku tasaantuu.
Juustomassa kannattaa siis vaivata sen jälkeen, kun on juuri laittanut erän munakoisoviipaleita pannulle – kaikkihan eivät mahdu kerralla mihinkään pannuun.
Jos ja kun hankalia viipaleita on jäämässä yli, ne voi laittaa vastakkain, väliin juustoa ja cocktail-tikulla painoilleen. Ei nättiä, mutta hyvää sekin.

Laita uuni 200 asteelle ja kiertoilmalle.
Ota munakoisoviipale, laita sille hyvä kokkare maustettua fetaa ja kääri rullalle. Kiinnitä cocktail-tikulla.
Kerää rullat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kun homma on valmista, laita koko komeus uuniin.
Paista 15–20 minuuttia uunin tehosta riippuen.
Tee sillä välin kattaus ja tarkista tomaattikastikkeen maku.
***
Viiniksi sopii hyvin vaikka Riojasta tuleva keskitäyteläinen ja hedelmäinen Zinio Garnacha 2016, hintaa on sopuisat 9,99€/plo. Sitä on oikein hyvin saatavilla ihan normaaleista Alkoista.
Ylipäätään keskitäyteläinen ja hedelmäinen, nuorehko punaviini on hyvä tämän ruoan kanssa. Valkoviiniltä vaaditaan luonnetta, sellaista kuin löytyy oikein hyvästä Assyrtikosta, mielellään Santorinin saarelta. Jos sattuu löytymään.
***
Ruoka on juhlavan hyvää ja jos menee ihan putkeen, se on loistavaa.

Kommentoi Facebookissa