Mursu yritettiin pelastaa – nukutettu eläin menehtyi matkalla Villieläinsairaalaan

Suomenlahden rannoille ilmaantuneen mursun matkaa on seurattu sekä viranomaisten että median toimesta. (Kuva Poliisi)

Mursu oli nälkiintynyt, eikä sen uskottu selviävän omin avuin Itämereltä ulos.

MURSU Itämerelle eksynyt mursu on kiinnostanut suomalaisia ja mediaa. Suomen vesillä poikkeuksellinen eläin rantautui ensin Haminassa, ja päätyi liikkeelle lähdettyään kalastajan rysään.

Merivartiosto ja kalastaja tekivät rysään aukon, jolloin mursu suuntasi jälleen ulapalle. Pelastusoperaation rytäkässä kaatui myös kalastajan vene.

Viimeksi mursu oli havaittu rantautuneena kilometrin päähän rannikosta, kun se oli uinut Nummenjokea pitkin sisämaahan ja noussut kotkalaisen Jukka Hovilan pihamaalle.

Paikallinen eläinsuojeluviranomainen ja virka-apuun pyydetty Korkeasaaren eläinlääkäri arvioivat mursun kuntoa. Mursun kunnosta julkaistiin myös arvio.

”Mursu on erittäin nälkiintynyt, laiha ja sen ihonalainen rasvakerros on niin ohut, että todennäköisesti tästä syystä eläin ei viihdy enää vedessä vaan hakeutuu maalle. On epätodennäköistä, että eläin selviää tässä kunnossa hengissä ja löytää tiensä Itämerestä ulos.”

Eläinsuojelulain mukaan hädässä olevaa eläintä on autettava. Vaihtoehtoina olivat joko eläimen lopettaminen tai siirtäminen asiantuntevaan hoitoon. Jos eläimen todetaan olevan hoidon tarpeessa, sekä sen nukuttaminen kuljetusta varten että itse kuljetus ovat isolle merinisäkkäälle hyvin riskialttiita.

Päätös mursun tulevaisuudesta tehtiin viranomaisten yhteistyönä. Korkeasaaren eläintarha valmistautui vastaanottamaan mursun, joka koetettiin siirtää viranomaisten päätöksellä Villieläinsairaalaan hoitoon tiistai-iltana. Eläin nukutettiin, siirrettiin laatikkoon ja nostettiin traktorilla kuorma-auton kyytiin.

Yöllä Korkeasaari julkaisi Twitterissä kuitenkin surullisen uutisen.

”Viime päivien koettelemukset ja kuljetus olivat heikkokuntoiselle eläimelle liian raskaat ja se menehtyi matkalla. Kiitos kaikille auttajille!”

Korkeasaaren Villieläinsairaala on Suomen suurin loukkaantuneiden ja orpojen luonnonvaraisten eläinten hoitola. Potilaista huolehtivat eläintenhoitajat, eläinlääkäri ja biologi, jotka ovat työskennelleet pitkään villieläinten kanssa.

Lue myös: Mursu ui kalastajan rysään – kaatoi pelastustehtävän yhteydessä kalastajan veneen

Kommentoi Facebookissa