Museokuvia Helsingistä vapaaseen käyttöön – vanhasta kuvasta voi tehdä vaikka sisustustapettia

Raitiovaunu Lapinlahdenkadulla matkalla päätepysäkille Marian sairaalan eteen vuonna 1907.

Raitiovaunu Lapinlahdenkadulla matkalla päätepysäkille Marian sairaalan eteen vuonna 1907. (Kuva Helsingin kaupunginmuseo / Signe Brander)

Helsingin kaupunginmuseo avaa koko digitoidun valokuvakokoelmansa kaikkien käytettäväksi.

VALOKUVAT Helsingin kaupunginmuseo avaa valokuvakokoelmansa vapaaseen käyttöön Helsinkikuvia.fi -verkkopalvelussa. Kuvat ovat niin hyvälaatuisia, että niitä voi käyttää myös laadukkaissa painotuotteissa.

Kuvien joukossa ovat muun muassa kaikki Signe Branderin rakastetut otokset sadan vuoden takaisesta Helsingistä sekä Simo Ristan ja Eeva Ristan laaja ja merkittävä kokoelma 1970-luvun muuttuvasta kaupungista.

Museon hoivassa on kuvia 1840-luvulta asti, joten vaikkapa ratikoiden historiaa kuvina voi selata 1800-luvulta pitkälle 2000-luvun puolelle. Nyt avataan vapaaseen käyttöön noin 45 000 kuvaa, ja lisää tulee saataville sitä mukaa kuin kuvien digitointi etenee. Museon kokoelmien kuvista on digitoitu vasta murto-osa.

Fredrikinkadun ja Bulevardin kulmaus vuonna 1907. Rinnakkain matalia 1800-luvun puutaloja sekä uusia kerrostaloja.
Fredrikinkadun ja Bulevardin kulmaus vuonna 1907. Rinnakkain matalia 1800-luvun puutaloja sekä uusia kerrostaloja. (Kuva Helsingin kaupunginmuseo / Signe Brander)

Museo avaa kuvat korkearesoluutioisina eli painolaatuisina versioina CC BY -lisenssillä. Tämä tarkoittaa, että kuvia voi ladata ja käyttää vapaasti ja maksutta paitsi verkossa ja sovelluksissa, myös erimerkiksi kirjoissa, lahjatavaroissa tai vaikka tapeteissa, kunhan mainitsee kuvan yhteydessä kuvaajan nimen ja Helsingin kaupunginmuseon.

– Nämä ovat aina olleet kaikkien helsinkiläisten omistamia kuvia. Nyt ne ovat sitä myös käytännössä, sanoo museonjohtaja Tiina Merisalo Helsingin kaupunginmuseosta.

Kuka tahansa voi siis teettää taulun omasta kotikadustaan sata vuotta sitten, näyttää kaupungin muutoksen sukuhistoriikissa tai tehdä nostalgisen mainosjulisteen. Mahdollisuus tutkia hyvinkin tarkkoja yksityiskohtia helpottaa myös opetus- ja tutkimuskäyttöä. Lisenssi sallii kuvien kaupallisen käytön, jos lainsäädäntö ei sitä estä. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta.

– Haluamme ohjata kaupunkilaiset mahtavan kuva-aarteemme ääreen ja luoda mahdollisuuksia uusiin ideoihin ja kaikenlaisiin luoviin sovelluksiin.

Tervasaaren rantatöyräällä kesällä 1975.
Tervasaaren rantatöyräällä kesällä 1975. (Kuva Helsingin kaupunginmuseo / Eeva Rista)

Kokoelmien avaaminen vapaaseen käyttöön on ollut museomaailmassa vahva suuntaus viime vuosien aikana. Maineikkaista kansainvälisistä museoista kokoelmiaan ovat avanneet joko verkkolaatuisina tai painolaatuisina mm. New Yorkin The Metropolitan Museum of Art ja Amsterdamin Rijksmuseum. Suomessa Helsingin kaupunginmuseossa kuvien avaaminen on johdonmukaista jatkoa tähän asti tehdylle työlle museon kynnysten madaltamiseksi ja kaupunkilaisten osallisuuden lisäämiseksi.

Museon valokuvia voi hakea ja selata uudessa Helsinkikuvia.fi -verkkopalvelussa. Kuvien lataaminen omaan käyttöön on helppoa, ja palvelussa voi tehdä albumeita omista suosikkikuvistaan tai tietyistä aihepiireistä. Palvelusta voi tilata myös maksullisia vedoksia ja julisteita.

Kaupunginmuseo avaa vapaaseen käyttöön koko digitoidun valokuvakokoelmansa. Museon valokuvat avataan lähiaikoina myös kansallisessa Finna-palvelussa, missä ne ovat tähän asti olleet saatavilla vain verkkolaatuisina.

Kommentoi Facebookissa