Myrsky aiheutti sähkökatkoja jopa 80 000 – viat pääosin korjattu yön aikana

Myrskyjen aiheuttamien katkojen määrä on vähentynyt ja kesto lyhentynyt. (Kuvituskuva Fotolia)

Viime vuosina sähkönjakeluverkkojen säävarmuuteen on investoitu noin miljardi euroa vuodessa.

ENERGIA Lauantain Manu-myrsky aiheutti sähkökatkokartta.fi:n tietojen perusteella enimmillään noin 80 000 sähkökatkoa, joista valtaosa on jo sunnuntaihin mennessä saatu korjattua.

Energiateollisuus kertoo, että viime vuosina sähkönjakeluverkkojen säävarmuuteen on investoitu noin miljardi euroa vuodessa, jonka seurauksena myrskyjen aiheuttamien katkojen määrä on vähentynyt ja kesto lyhentynyt. Säävarmat ja luotettavat sähköverkot ovat hiilineutraalin yhteiskunnan perusedellytys.

Myrskyä oli verrattu ennakkoon kymmenen vuotta sitten laajaa tuhoa aiheuttaneeseen Tapani-myrskyyn. Joulukuussa 2011 peräkkäisinä päivänä iskeneet Tapani- ja Hannu-myrskyt katkaisivat sähköt jopa 570 000 sähkönkäyttäjältä ja katkot kestivät pahimmillaan viikkoja. Manu-myrsky aiheutti nyt huomattavasti pienemmät tuhot.

– Tapani-myrskyyn verrattuna sähkökatkojen määrä jäi tänä viikonloppuna vähäiseksi ja etenkin vikojen korjaus onnistui huomattavasti nopeammin. Verkkoyhtiöt saivat korjattua valtaosan vioista jo nyt sunnuntaihin mennessä, toteaa Energiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Ina Lehto.

– Tämä on selkeä osoitus siitä, että verkkoihin investoiminen on parantanut suomalaisten sähkönkäyttäjien tilannetta merkittävästi, Lehto jatkaa.

Säävarmuuden parantaminen on edellyttänyt sähköverkkojen monipuolista kehittämistä. Sähköverkkoja on kaapeloitu, niitä on siirretty metsistä teiden varsille, verkkojen vierimetsien hoitoon on panostettu ja verkostoautomaatiota sekä viankorjausmenettelyjä on kehitetty. Tehty työ näkyy sähkökatkojen määrän vähenemisessä ja keskeytysaikojen lyhenemisessä.

Vuonna 2013 säädetyssä sähkömarkkinalaissa asetettiin tavoitteet toimitusvarmuuden parantamiseksi, eli sähkökatkojen vähentämiseksi ja lyhentämiseksi. Tavoitteet on saavutettu asemakaava-alueilla lähes kokonaan, mutta harvemmin asutuilla työ on vielä kesken ja lain asettamat tavoitteet täyttyvät vasta alle puolella asiakkaista.

Sähkönkäyttö lisääntyy lähivuosina, kun sähkö korvaa fossiilisia polttoaineita liikenteessä ja lämmityksessä. Samaan aikaan sähköntuotantoa liitetään yhä enemmän jakeluverkkoon. Luotettava sähkönjakelu mahdollistaa myös energiamurroksen ja vihreään siirtymään osallistumisen kaikkialla Suomessa.

– Käytännössä etätöiden tekeminen, sähköautojen lataaminen, omien aurinkopaneelien asentaminen tai öljylämmityksen korvaaminen sähkölämmityksellä ei ole mahdollista ilman vahvoja ja älykkäitä sähkönjakeluverkkoja, Lehto korostaa.

Verkkojen uudistamisen kustannukset välittyvät myös verkkopalvelun hintoihin, jotka ovat karkeasti sitä korkeammat, mitä enemmän yhtiöllä on johtokilometrejä per asiakas.

Lue myös: Kotitalouksien sähkölasku kallistui neljänneksen viime vuonna – jyrkin muutos sähkölämmittäjän laskussa

Kommentoi Facebookissa