OLYMPIALAISET Suomen Olympiakomitean puheenjohtaja vaihtuu ensi marraskuussa. Jan Vapaavuori vahvisti sunnuntaina, ettei ole käytettävissä enää puheenjohtajaksi.
– Olen päätynyt siihen, etten hae toista kautta Olympiakomitean puheenjohtajana, kun pestini loppuvuodesta päättyy. Tähän ei ole mitään yksittäistä syytä, vaan se on monien ja monentyyppisten, osin henkilökohtaisten tekijöiden summa. En aio näitä syitä tarkemmin kommentoida, Vapaavuori kommentoi X-palvelussa.
Vapaavuori on joutunut viime viikkoina myrskyn silmään. Suomi ei voittanut Pariisin olympiakisoissa yhtään mitalia ja keskiviikkona Olympiakomitea tiedotti huippu-urheilujohtaja Matti Heikkisen sekä lajijohtaja Leena Paavolaisen potkuista.
Potkujen yhteydessä Olympiakomitea ilmoitti ryhtyvänsä toimenpiteisiin Suomen olympiaurheilun tason kohentamiseksi. Ilmoitus ”ryhtiliikkeestä” ei vaikuttanut saavan uskottavuutta taakseen.
Suomen suurimmissa medioissa on tiedotteen julkaisemisen jälkeen julkaistu toinen toistaan kriittisempiä asiantuntija-arvioita, joissa Olympiakomiteaa viedään kuin laskiämpäriä. Monien mielestä Olympiakomitea itsessään on ongelma Suomen huippu-urheilulle.
Kovinta kritiikkiä niskoilleen sai Vapaavuori. Yhdessäkään mediajutussa ei Pariisin olympialaisten jälkeen ole kommentoitu positiiviseen sävyyn hänen toimintaansa Olympiakomiteassa.
Sosiaalisen median kansalaispalaute suomalaista olympiaurheilua kohtaan on ollut murskaavaa. Verovarojen käyttöä huippu-urheiluun kyseenalaistetaan ainakin nykyisillä summilla.
Suurin ongelma on tietysti tuen kohdistaminen suoraan urheilijoille. Siinä Olympiakomitea ei ole onnistunut ainakaan urheilijoiden oman palautteen perusteella.
Nuoria tulevaisuuden mitalitoivoja on kesälajeissa ollut vähän, eivätkä he ole onnistuneet lunastamaan potentiaaliaan.
Tulevaisuuden osalta tilanne ei toki ole toivoton. Pariisissa hyvin pärjänneistä urheilijoista Silja Kosonen, Pihla Kaivo-oja ja Heili Sirviö saattavat kaikki yltää mitaleille Los Angelesin 2028 olympialaisissa.
Eikä syytä ole unohtaa Saga Vannisen potentiaalia. Suomella on lupaavia nuoria kykyjä erityisesti yleisurheilussa, mutta se ei ole Olympiakomitean, vaan lajiliitto SUL:n ansiota.
Pienemmillä lajiliitoilla on vajavaisesti resursseja käytössään ja niiden talous on rahanjaon osalta riippuvainen Olympiakomiteasta, jos valtiovalta päättää jatkaa huippu-urheilun tukemista.
Useampi asiantuntija on arvioinut, ettei Huippu-urheiluyksikköä Olympiakomiteassa edes tarvittaisi. Toimintaa kannattaisi keskittää lajiliittoihin ja Olympiakomiteassa rahanjaosta vastaisi pätevä talousmeritoitunut ihminen, jolla on ymmärrystä huippu-urheilusta.
Kansalaiskeskusteluissa on toivottu, että tuleva uusi puheenjohtaja tulisi politiikan ulkopuolelta. Hänellä pitäisi olla syvä palo Suomen urheilun eikä oman poliittisen uransa edistämiseen.
Teksti Otto Palojärvi
Lue myös: Olympiakomiteassa kova ratkaisu – Matti Heikkinen ja Leena Paavolainen saivat lähteä
Kommentoi Facebookissa