Olympiakomiteassa kova ratkaisu – Matti Heikkinen ja Leena Paavolainen saivat lähteä

Kaksi avainhenkilöä sai lähteä Olympiakomiteasta Pariisin kisojen mahalaskun jälkeen.

OLYMPIALAISET Suomi ei saavuttanut yhtään mitalia heinä-elokuussa järjestetyistä Pariisin kesäolympiakisoista. Tulos oli historiallisen huono.

Kansa onkin huutanut päitä vadille. Keskiviikkona Olympiakomitea tiedotti, etteivät huippu-urheilujohtaja Matti Heikkinen ja laji- sekä kisaohjelmien johtaja Leena Paavolainen jatka tehtävissään.

– 12 vuoden työrupeama Olympiakomitean huippu-urheiluyksikössä on ollut antoisaa, mutta erittäin intensiivistä aikaa. Nyt on aika palautua hetken verran, mutta sen jälkeen haluan vielä katsoa, mitä uusia mahdollisuuksia suomalaisen huippu-urheilun kentällä on tarjottavana, Paavolainen toteaa tiedotteessa.

Heikkisen kommentteja ei tiedotteesta löytynyt. Hän ilmoitti Pariisin kisojen päätöspäivänä lehdistötilaisuudessa, että hänen pestinsä olisi vasta puolimatkan krouvissa.

Tiedotteessa kerrotaan, että Olympiakomitean hallitus linjasi, että suomalaisen huippu-urheilua ryhdytään uudistamaan laajan yhteistyöverkoston voimin.

– Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö johtaa suomalaista huippu-urheilutyötä, mutta käytännössä tulokset syntyvät tai jäävät syntymättä laajassa verkostossa, jossa on useita keskeisiä toimijoita. Lajiliitot vastaavat edelleen huippu-urheilutoiminnasta ja -tuloksesta omalta osaltaan, mutta kestäviä tuloksia saadaan aikaiseksi vain keskeisten toimijoiden samansuuntaisella ja koordinoidulla toiminnalla. Monet isommat muutokset edellyttävät myös resurssiohjauksesta vastaavan valtiovallan myötävaikutusta, puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoo.

Hallitus ohjaa huippu-urheilun muutos- ja strategiatyötä ja kiinnittää erityistä huomiota siihen, että suoritustason muutos edellyttää arjen tekemisen laadun parantamista ja urheilijan elämän kokonaisuuden huomioimista kaikessa toiminnassa, mutta myös joitakin rohkeita järjestelmätason muutoksia. Huippu-urheiluyksikön aiemmassa muutostyössä on saavutettu hyviä tuloksia esimerkiksi urheilijan polun valintavaiheen ja sitä tukevan akatemiatoiminnan osalta. Nyt Olympiakomitean painopisteen tulee olla selvästi varsinaisen huippuvaiheen työssä.

Hallitus painottaa erityisesti seuraavia muutostoimenpiteitä:

1. Hajanainen huippuvaiheen järjestelmämme vaatii tiivistämistä ja resurssien keskittämistä. Keskeiset huippu-urheilutoimijat ovat Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö, kansalliset olympiavalmennuskeskukset ja KIHU. Näiden roolit täytyy selkeyttää ja siirtymistä yhteisen koordinoidun johdon alle tulee pikaisesti selvittää. Isojakaan muutoksia ei nykytilanteessa pidä pelätä.

2. Urhean ja Vuokatti-Rukan olympiavalmennuskeskusten roolia merkittävimpinä huippuvaiheen toimintaympäristöinä tulee määrätietoisesti vahvistaa, jotta parhaat urheilijat voivat harjoitella parhaissa olosuhteissa ja parhaassa valmennuksessa. Samalla tulee ottaa huomioon lajien erityistarpeet ja -olosuhteet muissa valmennuskeskuksissa.

3. Tukijärjestelmää pitää kehittää suuntaan, jossa tehdään aiempaa selkeämpiä valintoja sen varmistamiseksi, että potentiaaliset mitalistikandidaatit, heidän valmentajansa ja muut taustajoukot saavat kansainvälisesti kilpailukykyisen toimintaympäristön ja moniammatillisen tiimin tuekseen. Valintaa tulee tehdä kasvavassa määrin yksilöiden eikä lajien välillä.

4. Valmennusosaamisen kehittäminen on nostettava kansalliseksi prioriteetiksi. Lajirajat ylittävälle yhteistyölle on luotava systemaattisesti edellytyksiä. Johtamis- ja valmennusosaamisen kehittämiseksi on perustettu asiantuntijaryhmä ja kansainvälisesti ainutlaatuisen urheiluopistojärjestelmän hyödyntäminen paremmin osaamisen kehittämisessä on juuri käynnistynyt sekä alueellisesti että valtakunnallisesti.

5. Kunnianhimon tasoa ja ammattimaisuutta pitää kohottaa kaikessa tekemisessä ja pitää näitä kaiken kehitystyön sekä arjen johtamistyön kantavana ohjenuorana. Datan, tekoälyn ja muiden modernien teknologioiden hyödyntämistä sekä tiedolla johtamista ja koko systeemimme kansainvälistämistä pitää johdonmukaisesti vahvistaa.

Kaikkien näiden toimenpiteiden tavoitteena on tukea sitä, että huippu-urheilujärjestelmän kautta nousisi nykyistä enemmän kansainvälisen huipputason menestyspotentiaalin omaavia urheilijoita. Tämä on keskeinen edellytys paremmalle menestykselle jatkossa.

Vapaavuori on ilmoittanut olevansa halukas jatkamaan puheenjohtajana. Hänen kohtalostaan päätetään ensi marraskuussa järjestettävässä vaalissa.

Lue myös: Olympiaurheilijoilta rajua kritiikkiä Suomen olympiapomoille

Kommentoi Facebookissa