Mystinen sairaus vei tilalta 20 lehmää – ”Olemme läpikäyneet tosielämän pelkokertoimen”

Elina ja Pertti Vesala suunnittelevat kattavaa navetan remonttia. – Vastoinkäymiset muuttivat aikataulua, mutta elämä jatkuu. Tulevaisuutta ajatellen on ajateltava myös omaa jaksamista.

Elina ja Pertti Vesala suunnittelevat kattavaa navetan remonttia. – Vastoinkäymiset muuttivat aikataulua, mutta elämä jatkuu. Tulevaisuutta ajatellen on ajateltava myös omaa jaksamista. (Kuva Anne Anttila)

Vastoinkäymisistä huolimatta Elina ja Pertti Vesala uskovat maidontuotannon tulevaisuuteen.

MAATALOUS Evijärvisellä Vesalan tilalla luottamus maidontuotannon tulevaisuuteen on viime vuosien takaiskuista huolimatta vahva. Taustalla oli mysteeriksi jäänyt, halvaantumiseen johtanut tulehdussairaus.

Tilanne on onneksi rauhoittunut, mutta sairauskierre vei mukanaan hyviä lehmiä, paljon maitokiloja ja tätä kautta myös tuloja.

– Menetimme vuosien 2016–2017 välisenä aikana 20 lehmää. Paikkaaminen vie aikansa, isäntäpari Elina ja Pertti Vesala taustoittavat hiljaisena.

Sukupolvenvaihdos Vesalan tilalla tehtiin vuonna 1994. Tällöin entisöinnistä kiinnostunut Pertti muutti suunnitelmiaan ja ryhtyi kotitilansa isännäksi. Tilalla oli tuolloin kymmenen lypsävää, hiehoja ja muutama sonni.

– Siitähän se talonpojan ralli sitten alkoikin. Laajensin navettaa, jonka yhteydessä saatiin kymmenen parsipaikkaa lisää. Hieman myöhemmin siirsimme nuorkarjan tyhjilleen jääneeseen naapuritilan navettaan ja muutama vuosi myöhemmin rakensin vanhaan heinähuoneeseen kylmäkasvattamon. Tämän jälkeen vaihtui myös emäntä taloon, Pertti taustoittaa

Kahden navetan väkeä

Elina ja Pertti työskentelivät vuoteen 2006 saakka kahdessa eri navetassa.

– Vaikka itse lypsäviä ei ollut kuin 20, niin karjan sijoittelu kahteen eri paikkaan kävi aikaa myöten raskaaksi. Kaikki tehtiin käsityönä ja kaurapuuron voimalla. Aamut alkoivat vesien lämmityksellä ja pakkasaamuina sontaluukun sulatuksella, isäntäpari muistelee hymyillen.

Unelma uudesta navetasta eli voimakkaana jo vuonna 2002, jolloin Pertti kävi tutustumassa muutamiin pihattoihin. Samoihin aikoihin isäntäpari oli jo teetättänyt piirustukset valmiiksi parsinavetan laajennuksesta.

Vesalan tilalla kasvatetaan myös sonneja. – Tällä hetkellä pääluku on 13, mutta sonnipojat antavat kuitenkin hyvän tukijalan maidontuotannolle.
Vesalan tilalla kasvatetaan myös sonneja. – Tällä hetkellä pääluku on 13, mutta sonnipojat antavat kuitenkin hyvän tukijalan maidontuotannolle. (Kuva Anne Anttila)

– Homma oli rakennuslupaa vaille valmis, mutta suunnittelija sanoi suoraan, että laajennus on hankala toteuttaa mäkisen maaston takia. Lisäpaikat kymmenelle lypsävälle ja muutamalle sonniparrelle olisivat nousseet kustannuksiltaan liian korkeiksi.

Vuonna 2006 käyttöön otettu, kaiken kaikkiaan 60 paikkaa sisältävä pihatto on palvellut Vesalan tilan tarpeita moitteettomasti.

– Jos kaikki menee mallikkaasti, niin kahden vuoden sisällä olisi tarkoitus vaihtaa lypsyasema robottiin. Samalla saamme 11 lisäpaikkaa. Remontin myötä myös ilmanvaihto uusitaan koneellisesta kennoikkunoihin ja asennetaan aurinkokennot katolle. Siirtyminen aurinkoenergiaan tulee varmasti näkymään kukkarossa.

Kiloja tankkiin

Elina ja Pertti suunnittelevat myös pientä laajennusta. Ajatuksissa on tehdä navetan jatkeeksi olkipehkuilla oleva kylmäosa, jonne saisi esimerkiksi parikymmentä hiehopaikkaa. Karkea kustannusarvio koko paketille tulisi olemaan noin 200 000 euroa.

Suunnitelmissa olevien investointien suhteen isäntäpari sanoo etenevänsä kuitenkin maltillisin askelein.

– Lehmien sairauskierre pisti monet asiat uusiksi, joten ensimmäinen asia on saada paikat täyteen ja kiloja tankkiin. Myös peltojen kuntoon on kiinnitetty erityishuomio. Kalkitukset, ojitukset ja nurmien uusiminen ovat työlistan ykkösenä, sillä tulos tehdään hyvällä säilörehulla.

Vastoinkäymisistä huolimatta Vesalan tilalla uskotaan maidontuotannon tulevaisuuteen.

– Olen saanut vanhemmiltani hyvän opin ja otteen pitävät työkintaat. Lisäksi meillä on omat vahvuutemme, kuten perinteisen perheviljelyn periaatteet. Metsä ja sonninkasvatus antavat pientä pelivaraa ja hyvänä tukijalkana toimii myös maa-aineksen myynti. Ja tähän pakettiin kun lisätään vielä hyvät yhteistyökumppanit ja perheen oma tukiverkosto, niin eiköhän tässä tuoteta maitokiloja vielä jatkossakin.

Lue myös: Riitta ja Tuomo hakevat ideoita myös ulkomailta – ”Nykypäivänä kehitys menee vauhdilla eteenpäin”

Kommentoi Facebookissa