Näihin autoihin kohdistuu eniten ilkivaltaa – katso mitkä automerkit ovat parhaiten turvassa

Tämä merkki myös ärsyttää, todennäköisimmin ilkivallan kohteeksi joutuvat BMW:t, Audit ja Mercedes-Benzit pääkaupunkiseudulla.

Tämä merkki myös ärsyttää, todennäköisimmin ilkivallan kohteeksi joutuvat BMW:t, Audit ja Mercedes-Benzit. (Kuva AOP)

Kadun varteen pysäköityjä autoja vahingoitetaan tyypillisesti viikonloppuöisin.

ILKIVALTA Autoille tehty ilkivalta jakautuu eri automerkkien ja kaupunkien välille epätasaisesti. Todennäköisimmin ilkivallan kohteeksi joutuvat BMW:t, Audit ja Mercedes-Benzit pääkaupunkiseudulla. Autoja turmellaan eniten viikonloppuöinä, ja kohteena ovat tyypillisesti kadun varteen pysäköidyt autot.

Eri automerkkien todennäköisyys päätyä ilkivallan kohteeksi vaihtelee, selviää Ifin vahinkotilastoista. If avasi yleisölle autojen ilkivaltatilastot vuosilta 2012–2017. Lisäksi ilkivaltatapaukset on jaoteltu auton iän sekä kuljettajan asuinpaikan mukaan.

Autolle tehty ilkivalta tarkoittaa toisen auton tahallista vahingoittamista muulla kuin omalla ajoneuvolla. Tavallisesti kyse on kadun varteen pysäköidyn auton potkimisesta, maalipinnan naarmuttamisesta tai peilien vääntelystä.

– Autojen turmeluhimo iskee tyypillisesti kostean baari-illan jälkeen perjantai- tai lauantaiyönä. Sama tekijä pahoinpitelee yleensä useampia autoja samalla kadunpätkällä, ajoneuvovakuutusten tuotepäällikkö Peter Roselius Ifistä kertoo.

Huono uutinen on, että erityisesti kantakaupungissa asuvat eivät voi täysin välttyä ilkivaltariskiltä. Pysäköintipaikan valinnalla voi kuitenkin olla merkitystä.

– Jos mahdollista, auto kannattaa parkkeerata hyvin valaistuun paikkaan etäämmälle baareista, Roselius vinkkaa.

Kun ilkivallan määrä suhteutetaan autojen määrään, eniten ilkivaltaa tehdään BMW:ille, Audeille ja Mercedes-Benzeille. Keskimääräistä enemmän ilkivaltaa tehdään myös Hondille, Seateille, Volvoille ja Mitsubisheille.

Ilkivallalta taas säästyvät useimmin Renaultit, Fiatit, Saabit, Toyotat ja Fordit.

Lue myös: Mökkimurtojen määrä on kääntynyt laskuun – vältä ikävä yllätys keväällä

Kommentoi Facebookissa