Näihin kuntiin ei ole koskaan osunut Loton täysosumaa – enää 25 kuntaa on ilman päävoittoa

Keskimäärin Suomessa pelattiin Lottoa 62 euroa per asukas vuonna 2017, lauantaina Loton potissa on ennätyssumma 14,6 miljoonaa euroa.

Keskimäärin Suomessa pelattiin Lottoa 62 euroa per asukas vuonna 2017, lauantaina Loton potissa on ennätyssumma 14,6 miljoonaa euroa. (Kuva Veikkaus)

Ylitorniossakin on yritetty isoimmilla panoksilla 47 vuotta, mutta toistaiseksi tuloksetta.

RAHAPELIT Suomen kaikkiaan 311 kunnasta enää 25 kuntaa on ilman Loton päävoittoa. Lottoa on pelattu vuodesta 1971. Yritteliäimmässä Ylitorniossakin on 47 vuotta yritetty, mutta toistaiseksi tuloksetta.

Maakunnat, joissa kaikkiin kuntiin on jo tullut vähintään yksi voitto, ovat Kainuu, Kanta-Häme, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo ja Päijät-Häme. Eniten voitottomia kuntia on Keski-Suomessa, missä niitä on viisi. Epäonnekkaiden kuntien lukumäärä vähenee kahta tietä – joko onnettaren suosiollisuuden avulla ja kuntaliitosten kautta.

Listauksessa ei ole mukana Ahvenanmaata, jossa Loton myynti loppui viime vuoden lopussa. Kartalle merkittyinä päävoitottomat kunnat näyttäisivät sijoittuvat vuoden 1323 Pähkinäsaaren rauhan rajan tienoille ja lounaispuolelle. Vain kolme kuntaa tekee tästä poikkeuksen: Ylitornio, Savukoski ja Hailuoto.

Kunnat ilman Loton päävoittoa ovat Askola, Hailuoto, Hirvensalmi, Juupajoki, Kannonkoski, Karijoki, Karvia, Kinnula, Kivijärvi, Korsnäs, Lestijärvi, Luhanka, Merijärvi, Miehikkälä, Pukkila, Pyhtää, Rusko, Savukoski, Siikainen, Soini, Taipalsaari, Uurainen, Vehmaa, Vimpeli ja Ylitornio.

Kun tarkastellaan voitottomia kuntia suhteessa pelattuihin euroihin vuonna 2017, kovimmat yrittäjät ovat Ylitornio 97 eurolla per asukas, Hirvensalmi 95 eurolla sekä tasaväkisesti Hailuoto ja Savukoski 89 euron asukaspanoksella. Suomessa pelattiin viime vuonna Lottoa keskimäärin 62 eurolla asukasta kohden.

Eniten päävoitottomia kuntia on maakunnista Keski-Suomessa, missä viisi kuntaa vielä odottaa jättipottia: Kannonkoski, Kinnula, Kivijärvi, Luhanka ja Uurainen.

Pukkilan kunta yritti poikkeuksellisen määrätietoisesti päästä pois epäonnekkaiden joukosta omalla ”kunnallislotolla” 2014. Kunta ei Kuntaliiton mukaan voinut käyttää verovaroja Lottoon, mutta sen sijaan Pukkila lottosi talkoilla. Kunnanhallituksessa kaivettiin verorahojen sijasta omaa kuvetta ja tehtiin Lotto, joka lahjoitettiin kunnalle.

– Alussa numeroita valittiin porukassa hallituksen kokouksen yhteydessä. Kirjanoppineet pilaavat kaiken hyvä, kertoo tuolloin kunnanhallituksen puheenjohtajana toiminut idean kehittäjä Jukka Lehtimäki nauraen.

Pelaaminen oli tuloksellista, sillä voitoilla saatiin urheilukentälle pukusuoja ja koulun pihalle palloiluseinä. Suurin onnenpotku koitui kuitenkin kunnan maineelle. Pukkila pelattiin hankkeen tuoman julkisuuden ansiosta Suomen kartan lisäksi maailmankartalle, kun saksalainen tv-yhtiö kiinnostui erikoisesta ja sympaattisesta aloitteesta.

Deutsche Welle tuli tekemään meistä dokumentin. Se oli tarkkaa hommaa ja vei kaksi päivää. Vastaukseni dubattiin saksaksi, espanjaksi ja englanniksi ja ohjelma sai miljoonia katsojia, muistelee Lehtimäki.

Enää talkoolotto ei ole voimassa, sitä pyöritettiin vuoden verran.

  • Lähde Veikkaus

Lue myös: Lottovoittajat kokoontuivat salaiseen tapaamiseen – ”Montako Mersua sinulla on?”

Kommentoi Facebookissa