Näillä autoilla päädyt varmimmin hinattavaksi – kärjessä ehkä yllättävät automerkit

Useimmiten hinausauto tilataan teknisen vian takia, huomattavasti harvemmin syynä on onnettomuus.

Useimmiten hinausauto tilataan teknisen vian takia, huomattavasti harvemmin syynä on onnettomuus. (Kuvituskuva Fotolia)

Vakuutusyhtiön tilastoista tutkittiin hinausmääriä kolmen vuoden ajalta.

LIIKENNETURVALLISUUS BMW, Mercedes-Benz, Citroen ja Audi muodostavat automerkkien kärjen tilastossa, jossa menestyminen on kyseenalainen kunnia. Ne päätyvät kaikkein useimmin hinattaviksi. Asia selviää POP Vakuutuksen tilastoista, joissa hinausmääriä tutkittiin kolmen vuoden ajalta.

Useimmiten hinausauto tilataan teknisen vian takia. Huomattavasti harvemmin syynä on onnettomuus. Myös siinä on nähtävissä merkkikohtaisia eroja: Toyotalla yli viidennes hinauksista johtuu kolarista. Onnettomuuksien osuus hinauksista on pienin Saabilla, 6,5 prosenttia. Seuraavaksi vähiten kolareita on hinaustilastoihin kirjattu Citroenille, Audille ja BMW:lle.

Luotettavimmiksi automerkeiksi osoittautuivat Toyota, Honda ja Nissan. Neljänneksi varmimmin kotiin tuovan auton paikan jakavat Skoda ja Opel.

– Erityisesti japanilaismerkit erottuvat tilastoissa toimintavarmuudellaan. Vaikka osittain ilmiötä selittävät näillä merkeillä keskimääräistä pienemmät vuosittaiset ajokilometrit, on kuitenkin tekninen toimintavarmuus näissä keskitasoa paremmalla tasolla, toteaa aktuaari- ja talousjohtaja Erkka Jalonen POP Vakuutukselta.

Hinattavaksi joutumisella on selkeä yhteys ajokilometreihin. Mitä enemmän kilometrejä vuodessa kertyy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä auto päätyy hinaukseen.

– Tämä selittää osaltaan premium-merkkien valloittamia kärkisijoja, sillä ne ovat tyypillisesti paljon ajavien autoja. Lisäksi merkit ovat myös nuorten suosiossa, mikä osaltaan lisää myös todennäköisyyttä päätyä hinausasiakkaaksi, Jalonen täydentää.

Auton ikä korreloi myös hinausten kanssa. Eniten hinataan yli kymmenen vuotta vanhoja autoja. Yli 20-vuotiaita autoja ei ole mukana tarkastelussa, sillä niillä ei ole vakuutuksen antamaa hinausturvaa.

Kuskin iän vaikutus on puolestaan päinvastainen. Mitä vanhempi kuski, sen varmemmin auto pääsee määränpäähänsä omin avuin. Nuoret kuskit tutustuvat useammin hinausalan yrittäjiin. Naisille hinausvahinkoja sattuu noin 15 prosenttia enemmän kuin miehille.

Tilastot paljastavat myös sen, millaisiin ongelmiin erimerkkisten autojen matka tyypillisimmin katkeaa. Moottorivika on yleisin hinauksen syy kaikilla vertailun autoilla. Toiseksi yleisin syy on se, ettei auto käynnisty.

Ylivoimainen moottorivikojen kuningas on Audi, jonka hinaustapauksista peräti 40 prosenttia liittyy moottorivikaan. Moottorivikojen kärkikastiin kuuluvat lisäksi Volkswagen ja Citroen. Käynnistysongelmia on eniten Hyundailla, Renaultilla ja Nissanilla.

Vaihdeongelmat pysäyttävät useimmiten Fordin matkan, kun taas Kia, BMW ja Hyundai hallitsevat rengasongelmien kategoriaa. Sähköt ovat tilastossa olleet ongelma eniten Volvossa, Mersussa ja Fordissa. Jarruvikojen ykköseksi tarkastelujaksolla nousee Kia.

Auton kunnosta huolehtimisella on suora vaikutus matkan keskeytyksiin. Pian koittava talvi poikii myös varmasti matkan keskeytyksiä. Hinattavaksi voi toki päätyä hyvin monista eri syistä ja auto voi pettää ikään, merkkiin tai kuskiin katsomatta.

Lue myös: Koronapandemian seurausta tämäkin – henkilöautojen hinaukset lisääntyivät yli 30 prosenttia

Kommentoi Facebookissa