Kuva-aarre sadan vuoden takaa – kyläkuvaajan pelastuneet valokuvat

Omakuva pappilassa, 1910-luvun alkupuoli.

Omakuva pappilassa, 1910-luvun alkupuoli. (Kuva Hanna Heinilä)

Täpärästi pelastuneissa valokuvissa näkyy koko elämän kirjo lapsuudesta kuolemaan.

VALOKUVAUS Sata vuotta sitten Luvialla elänyt kyläkuvaaja Hanna Heinilä (1890–1981) oli itseoppinut varhainen harrastajakuvaaja. Hän aloitti valokuvaamisen 16-vuotiaana vuonna 1906 ja kuvasi maisemia ja ihmisiä ainutlaatuisella, taiteellisella otteella

Sattumalta löytyneissä ja täpärästi hävitykseltä pelastuneissa valokuvissa näkyy koko elämän kirjo lapsuudesta kuolemaan ja kylän ensimmäisistä traktoreista purjealuksiin. Hanna Heinilän kuvista välittyy mennyt kulttuurimaisema, perhesuhteiden merkityksellisyys, juhlat ja tavallinen arki puutarhoineen ja naisten töineen.

Parhaimmillaan Heinilä otti ajalleen epätyypillistä lämpöä huokuvia ja henkeäsalpaavan kauniita valokuvia, joiden sommittelu on kekseliästä ja joiden asetelmissa on leikkisyyttä ja huumoria. Kuvista välittyy Hanna Heinilän rakkaus hänen kotipaikkaansa Luviaan ja valokuvaan mediana.

Uimamaisteri, 1910-luvun alkupuoli.
Uimamaisteri, 1910-luvun alkupuoli. (Kuva Hanna Heinilä)

Vaatimaton valokuvaaja kuvasi neljällä vuosikymmenellä todennäköisesti samaa kameraa käyttäen. Kuvat ovat säilyneet sukualbumeissa ja kyläyhdistys Luvia Seor ry:n arkistossa sata vuotta

– On ilmeistä, että harrastajakuvaajana toiminut Hanna Heinilä valokuvasi ilosta. Näyttelyssä ja sen yhteydessä julkaistavassa kirjassa olenkin halunnut nostaa esiin erityisesti kuvien dokumentaarista arvoa, joka välittyy tunteina ajassa. Rakkautta perheen jäseniin ja ystäviin, mutta myös Heinilän kunnioitusta yhteisöä kohtaan, joka ulottuu lapsiin ja kyläläisiin mutta myös eläimiin, puihin ja rantakiviin. Hän katsoi kauniisti ja hymyillen elämää ja ympäristöään, Rauman taidemuseon museointendentti Heta Kaisto kertoo.

Kirja on toteutettu yhteistyössä Rauman taidemuseon ja Luvia Seor ry:n kanssa. Siihen liittyvä valokuvanäyttely Hanna Heinilän kuvista on esillä Rauman taidemuseossa 16.10.2021–30.1.2022. Näyttelyn kuraattorina toimii museointendentti Heta Kaisto, joka on myös kirjan toimittaja ja yksi kirjoittajista.

Lue myös: Voittajakuvassa malleina olivat poika ja perheen koira – ”Erityislaatuista mielikuvitusta ja teknistä osaamista”

Kommentoi Facebookissa