Näin Berliinissä iskenyt jäljitettiin internetissä – terroristilla seitsemän eri profiilia

Yhdessä Facebook-profiilissaan Anis Amri väittää lukevansa lakia Pariisissa.

Yhdessä lukuisista Facebook-profiileistaan Anis Amri väittää lukevansa lakia Pariisissa. (Kuva Facebook)

Bellingcatin kansalaisjournalistit tutkivat Anis Amrin yhteydet sosiaalisessa mediassa.

TERRORI-ISKU Berliinin terrori-iskusta epäillyn ja etsintäoperaatiossa surmansa saaneen Anis Amrin liikkeitä on pystytty jäljittämään mieheltä löytyneiden junalippujen avulla, hän oli saapunut Italiaan Ranskasta. Mutta omaa jäljitystyötään tekivät myös tietotekniikan hallitsevat kansalaisjournalistit erilaisilla sosiaalisen median foorumeilla.

Joulurauha katkesi väkivaltaisesti, kun musta Scania-merkkinen rekka ajoi väkijoukkoon Berliinin joulumarkkinoilla maanantai-iltana 19.12. kello 20. Charlottenburgin kaupunginosassa sijaitsevalle torille oli kokoontunut useita ihmisiä, joista 12 sai surmansa ja noin 50 loukkaantui.

Puolan rekisterissä olleen rekan oikea kuljettaja Lukasz Urban löydettiin kuolleena hytistä. Rekka oli kaapattu ja puolalaista kuljettajaa oli ammuttu sekä puukotettu, hän on yksi iskun uhreista. Kuljettaja haudattiin eilen.

Berliinin terrori-iskusta epäilty tunisialainen turvapaikanhakija Anis Amri sai surmansa 23.12. tulitaistelussa Italiassa. Aamuyöllä tapahtuneessa välikohtauksessa Amri oli pysäytetty kahden poliisin toimesta Milanon lähellä Sesto San Giovannissa, rautatieaseman luona.

Päivän Lehden artikkelin tapahtuneesta voit lukea tästä.

Seitsemän sekunnin video Anis Amrista löytyy sekä hänen omasta että veljensä profiilista.
Seitsemän sekunnin video Anis Amrista löytyy sekä hänen omasta että veljensä profiilista. (Kuvakaappaus Facebook)

Seitsemän sekunnin video

Bellingcat-ryhmän Daniel Romein on koonnut yhteen mitä Anis Amrista on selvitetty sosiaalisessa mediassa. Romein on IT-asiantuntija, joka on keskittynyt Itä-Ukrainassa alas ammutun MH17-matkustajakoneen kohtaloon sekä Ukrainan kriisiin. Apunaan hänellä olivat myös Timmi Allen sekä Aric Toler.

Joen rannalla oleva rakennus on sama kuin Berliinissä kuvatussa videossa.
Joen rannalla oleva rakennus on sama kuin Berliinissä kuvatussa videossa. (Kuva Google Street View)

Amrin veljen Facebook-profiiliin oli ladattu 26.9.2016 seitsemän sekunnin mittainen video, jossa esiintyy Anis Amri. Video on kuvattu May-Ayim-Uferissa lähellä Oberbaumbrücke-siltaa Berliinissä. Profiilin taustakuvassa näkyy sama silta, kuvattuna samasta suunnasta.

Paikannustiedot vahvistavat Anis Amrin olleen Berliinissä.
Paikannustiedot vahvistavat Anis Amrin olleen Berliinissä. (Kuva Facebook)

Google Street View osoittaa, että video on kuvattu koillisesta ja Spree-joen rantapenkereeltä on tunnistettavissa sekä Wall Museum East Side Gallery että BASF Services Europe -rakennus. Amrin muut Facebook-paikannukset vahvistavat lisäksi, että hän todellakin oli Berliinissä 26.9.2016.

Anis Amrin Facebook-profiili poistettiin, kun Berliinin iskusta epäillyn nimi julkistettiin.
Anis Amrin Facebook-profiili poistettiin näkyvistä, kun Berliinin iskusta epäillyn nimi julkistettiin. (Kuva Facebook)

Mikään ei katoa internetistä

Bellingcat löysi myös Anis Amrin arkistoidun Facebook-profiilin. Se oli poistettu näkyvistä pian sen jälkeen 21.12.2016, kun Saksan poliisi julkaisi epäillyn tekijän nimen. Saksalaislähteiden mukaan oikeusviranomaisia johtava vihreä poliitikko Till Steffen oli aiemmin kieltänyt poliisia levittämästä Anis Amrin valokuvaa yksityisyyden suojan johdosta, ja että tapahtunut ei lietsoisi muukalaisvihamielisyyksiä.

Anis Amrin veljien Facebook-profiileista löytyy kuvia Anis Amrista.
Anis Amrin veljien Facebook-profiileista löytyy kuvia Anis Amrista. (Kuva Facebook)

Amrin profiilin yhteystiedoista löytyi kaksi henkilöä, joilla oli sama sukunimi. Sekä W. Amri että K. Amri asuivat Kairouanissa, lähellä Soussea Tunisiassa. W. Amri kertoi kommenteissa olevansa Anis Amrin veli, ja hänen kuva-albumissaan oli useita kuvia Anis Amrista heinäkuun 2013 ja huhtikuun 2016 väliseltä ajalta.

Sekä W. Amrin että K. Amrin kontaktitiedot paljastavat myös Anis Amrin kaksi muuta Facebook-profiilia, joissa hän käyttää eri sukunimeä.  Toisesta näistä profiileista löytyy myös mainittu seitsemän sekunnin video Berliinistä. Ensimmäiseen profiiliin liittyy neljä Amrin perheenjäsentä, jälkimmäiseen kaksi.

Kaksi Anis Amrin eri sukunimellä käyttämää Facebook-profiilia.
Kaksi Anis Amrin eri sukunimellä käyttämää Facebook-profiilia. (Kuva Facebook)

Terroristiyhteyksiä Pariisissa

Jälkimmäisessä profiilissa Amri kertoo olevansa Dortmundissa, kuvassa on valkoisia rakennuksia ja linna kukkulan laella, kuva on otettu luultavasti veneestä. Useat profiilin kontakteista asuvat Pariisissa, ja heihin lukeutuu monia ISIS-kannattajia, joilla on myös suora yhteys terroristeihin.

Jälleen kaksi Anis Amrin profiilia, jotka paljastuivat yhteystietojen kautta.
Jälleen kaksi Anis Amrin väärällä nimellä olevaa profiilia, jotka paljastuivat yhteystietojen kautta. (Kuva Facebook)

Bellingcat löysi vielä neljä muutakin Anis Amrin profiilia, joissa on samat yhteydet Amrin perheenjäseniin. Kahdessa profiilissa Amri kuvaa itseään Pariisissa toimivaksi lakimieheksi, asemapaikkana Faculty of Law of the University Paris V-Descartes.

Kuvassa poseeraa mies 6.8.2015 suihkulähteen edessä. Toisessa profiilissa on kuva veneestä, kolmannessa autiomaasta, neljännessä ei ole kuvia mutta se sisältää useita Amrin perheenjäseniä kontaktilistassa. Kaikki seitsemän profiilia ovat yhteydessä Amrin kuuteen perheenjäseneen.

Väärällä nimellä esiintyvä Anis Amri poseeraa suihkulähteen edessä.
Anis Amri poseeraa profiilissaan suihkulähteen edessä. (Kuva Facebook)

Suihkulähteen luona otettua kuvaa yritettiin turhaan paikantaa Pariisiin. Lopulta Bellingcatin Twitter-seuraaja @unverbittert onnistuneesti yhdisti suihkulähteen ja takana sijaitsevan keltaisen rakennuksen kaaret Friedrichsplatziin Karlsruhessa, Saksassa.

Yksityiskohdat ovat tärkeitä, kun Bellingcat yritti selvittää kuvauspaikkaa.
Yksityiskohdat olivat tärkeitä, kun Bellingcat yritti selvittää kuvauspaikkaa. (Kuva Facebook)

Niin kuin usein on todettu, kerran verkossa ollut tieto ei katoa koskaan lopullisesti ja kaiken pystyy jäljittämään.

Suihkulähde ja rakennuksen kaaret paljastavat kuvan otetun Karlsruhessa.
Suihkulähde ja rakennuksen kaaret paljastavat kuvan otetun Karlsruhessa. (Kuva Google Street View)

Kommentoi Facebookissa