Näin kypsennät kalan oikein – älä paista kalaa ylikypsäksi, silloin siitä tulee kuivaa!

Mausta lohi suolalla ja halutessasi pippurilla, ripottele pinnalle hienonnettua tilliä.

Mausta lohi helposti suolalla ja halutessasi pippurilla, ripottele pinnalle hienonnettua tilliä. (Kuva Pro Kala)

Kala on herkullista pikaruokaa, joka valmistuu pannulla jopa muutamassa minuutissa.

RUOKA Kala on monipuolinen raaka-aine, ja parhaimmillaan todellista pikaruokaa. Kala valmistuu kotikeittiössä esimerkiksi nopeasti pannulla tai vaivattomasti uunissa. Tärkeintä kala-aterian valmistuksessa ovat laadukkaat raaka-aineet, hyvä maustaminen ja maltti, sillä kalaa ei tule kypsentää liian kauaa.

Kaikki alkaa maustamisesta. Kala tarvitsee kaverikseen suolaa, mieluiten merisuolaa. Toiset suolaavat kalan ennen paistamista, toisen heti sen jälkeen – tyyli on vapaa. Rasvaisille kaloille sopivat mausteeksi erilaiset pippurit, miedommille kaloille taas yrtit. Klassinen sitruunan ja tillin yhdistelmä toimii melkein minkä tahansa kalan kanssa.

Kannattaa muistaa, että kala kypsyy vielä kauan sen jälkeenkin, kun se on otettu pois uunista tai pannulta. Kypsennä kalaa siis maltilla: kalan sisälämpö ei saisi ylittää 60 astetta. Asian voi varmistaa käyttämällä paistomittaria.

Pannulla paistamiseen sopivat kaikki kalat. Kalan pinta kannattaa kuivata esimerkiksi talouspaperilla ennen paistamista, jotta rasva ei räisky ja pinnasta tulee tasaisen rapea.

Kala kannattaa paistaa voi-kasviöljyseoksessa tai käyttää kirkastettua voita, jota voi ostaa myös valmiina. Vinkki: kalan paistamiseen voi käyttää maustettuja öljyjä tai lisätä pannulle esimerkiksi yrttejä tai tuoretta chiliä.

Kala kypsyy nopeasti ja hajoaa pannulla helposti, joten kalaa ei kannata käännellä turhaan paiston aikana. Jos käytät fileitä, ne kypsyvät pannulla parissa minuutissa per puoli.

Uunissa paistamiseen soveltuvat kokonaiset kalat, fileet ja kalapalat joko sellaisenaan tai kastikkeessa. Uunikypsennys sopii kaikenkokoisille kaloille, ja parhaan lopputuloksen saa käyttämällä paistomittaria etenkin kokonaisten kalojen ja isojen fileiden kohdalla. Kannattaa muistaa, että resepteissä olevat paistoajat ovat aina ohjeellisia ja kala kypsyy vielä myös sen jälkeen, kun se on otettu uunista.

Kokonaisina uunissa paistettaviksi sopivat esimerkiksi lohi, kirjolohi, taimen, siika ja lahna. Uunin lämpötilan keskiarvo on 180-200 astetta. Kalan kypsennysaika pitenee, jos paistoastia on posliinia tai lasia tai jos paistat kalaa folion alla.

Ohessa Pro Kalan tarjoama maistuva resepti.

Viimeistele sriracha-lohi hienonnetulla ruohosipulilla tai muilla yrteillä.
Viimeistele sriracha-lohi hienonnetulla ruohosipulilla tai muilla yrteillä. (Kuva Pro Kala)

Sriracha-lohi uunissa

600 g ruodotonta lohta tai kirjolohta

4 rkl juoksevaa hunajaa

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 dl soijaa

1 rkl riisiviinietikkaa

2 rkl seesamiöljyä

1 rkl raastettua inkivääriä

2 rkl srirachaa

1 rkl seesaminsiemeniä

ruohosipulia hienonnettuna (myös korianteri, thaibasilika tai kevätsipuli ajaa asian)

Kuumenna uuni 175-asteiseksi. Vuoraa uunivuoka leivinpaperilla ja laita lohi vuokaan nahkapuoli alaspäin. Sekoita kaikki muut ainekset kulhossa ruohosipulia lukuun ottamatta. Kaada mausteseos kalan pinnalle.

Kypsennä kalaa noin 10-15 minuuttia ja valele pintaa kastikkeella pari kolme kertaa kypsennyksen aikana. Kala kypsyy nopeasti ja on valmista, kun lihan rakenne on mehevän lohkeavaa.

Viimeistele hienonnetulla ruohosipulilla tai muilla yrteillä. Tarjoa salaatin kera.

Lue myös: Kalan suolaus nostaa maun uudelle tasolle – katso vinkit suolan oikeaan määrään ja suolausaikaan

Kommentoi Facebookissa