Näin maailman kaupungit houkuttelevat huippuosaajia – Helsinki sijoittui kolmanneksi

Helsinki tuli kolmanneksi kansainvälisessä tutkimuksessa, joka selvitti kaupunkien kykyä houkutella työvoimaa puoleensa.

Helsinki tuli kolmanneksi kansainvälisessä tutkimuksessa, joka selvitti kaupunkien kykyä houkutella työvoimaa puoleensa. (Kuva Fotolia)

Tutkimus vertaili keskenään 46 kaupunkia eri puolilta maailmaa.

KAUPUNKITUTKIMUS Helsinki tuli kolmanneksi kansainvälisessä tutkimuksessa, joka selvitti kaupunkien kykyä houkutella työvoimaa puoleensa. Global Cities Talent Competitiveness Index -tutkimus vertaili keskenään 46 kaupunkia eri puolilta maailmaa. Ykkösenä oli Kööpenhamina ja toiseksi tuli Zürich.

Adecco Groupin ja sen yhteistyökumppaneiden toteuttama tutkimus osoitti, että menestyksekkäimmin teknologian tuomia mahdollisuuksia sovelletaan kaupungeissa, joissa on vahvat ekosysteemit. Samoin hyvin menestyneiden kaupunkien taloudellinen itsenäisyys ja talouskasvu ovat yleensä korkeammalla tasolla kuin kyseisen maan taso.

TOP 10 -kaupunkeja yhdisti hyvän osaamistason ohella korkea elämänlaatu, hyvät yhteydet sekä mahdollisuudet kansainvälisille urille. Merkillepantavaa oli pienehköjen kaupunkien vahva sijoittuminen. Kärkikymmenikössä on peräti seitsemän kooltaan noin 400 000 asukkaan kaupunkia.

– Näissä kaupungeissa kuten Helsingissä yhdistyvät erikokoisten asuinpaikkojen parhaat puolet. Ne tarjoavat pienen kaupungin elämänlaatua, mutta ne ovat kuitenkin riittävän suuria ollakseen ilmapiiriltään kansainvälisiä, summaa Adecco Finlandin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Annala.

Kaupunkien houkuttelevuusindeksit muodostettiin 19 eri mittarista, jotka jaoteltiin kuuteen eri asiakokonaisuuteen. Helsinki sijoittui viidenneksi mahdollisuuksien luomisessa, jossa rankattiin muun muassa tutkimus- ja kehitystoiminnan osuus BKT:stä sekä internet-yhteyksillä varustettujen kotitalouksien määrä.

Houkuttelevuudessa Helsinki sijoittui yhdeksänneksi. Siinä mittareina olivat bruttokansantuote sekä ympäristön ja elämän laatu. Osaajien kasvattamisessa Helsinki oli kuudes. Siinä mitattiin mm. huippuyliopistojen määrää sekä ammatilliseen koulutukseen ja korkeakoulutukseen osallistuvien prosenttiosuutta.

Kaupunkitutkimus on osa Global Talent Competitive Index -kokonaisuutta. Nyt jo neljättä kertaa tutkittiin eroja huippuosaajien kasvattamisessa ja houkuttelemisessa maatasolla, tutkimuksessa oli mukana 118 maata. Viimevuotiseen tapaan Suomi sijoittui Top 10 -ryhmään, yhdeksänneksi.

Suomi suoriutui erityisen hyvin ammatillisten ja teknisten taitojen sekä kasvun mittareilla mitattuna. Näiden osalta Suomi sijoittui viiden parhaan maan joukkoon. Maiden kilpailukykyjen vertailussa todettiin, että käytännössä maiden kilpailukyky syntyy tietyillä alueilla tai kaupungeissa. Tämän vuoksi kaupunkien kilpailukykytekijöiden selvittäminen otettiin tutkimuskokonaisuuteen mukaan.

Tutkimukset toteuttivat yhteistyössä HR-alan konserni Adecco Group sekä kansainvälinen MBA-tutkimuksen ranskalainen huippukoulu INSEAD ja singaporelainen tutkimuslaitos Human Capital Leadership Institute.

Top 10 : Global Cities Talent Competitiveness Index 2017

  • Kööpenhamina
  • Zürich
  • Helsinki
  • San Francisco
  • Göteborg
  • Madrid
  • Pariisi
  • Los Angeles
  • Eindhoven
  • Dublin

Kommentoi Facebookissa