Naisella kolme petosroolia samana päivänä – väitti vanhuksille olevansa taksikuski, kotihoitaja ja sosiaalityöntekijä

Naiset olivat väittäneet olevansa taksin kuljettajia ja auttoivat pyörätuolissa olleen miehen henkilöautoon, jossa oli taksimerkki.

Tutkitussa tapauksessa naiset olivat väittäneet olevansa taksinkuljettajia ja auttoivat pyörätuolissa olleen huijaamansa miehen henkilöautoon. (Kuvituskuva Fotolia)

Nainen on myöntänyt syyllistyneensä maksuvälinepetokseen ja kahteen petoksen yritykseen.

RIKOS Helsingin poliisi on saanut päätökseen esitutkinnan 5.–6.1.2018 tapahtuneesta maksuvälinepetoksesta ja kahdesta 5.1.2018 tapahtuneesta petoksen yrityksestä.

Asianomistajina ovat 72-vuotias mies sekä 92- ja 79-vuotiaat naiset. Tekijäksi epäillään vuonna 1993 syntynyttä naista.

– Rikoksesta epäillyn naisen henkilöllisyys selvisi poliisin omien tutkintatoimien tuloksena. Epäilty on myöntänyt syyllisyytensä rikoksiin, ja asia on siirtynyt syyttäjälle, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Martikainen Helsingin poliisilaitokselta.

Ensimmäisessä tapauksessa 72-vuotias mies tilasi perjantai-iltana 5.1.2018 taksin Malmin ostoskeskuksessa sijaitsevan ravintolan edustalle. Pyörätuolissa istuva mies odotti taksia ravintolan eteisessä, johon tuli hetken kuluttua kaksi naista. Naiset väittivät olevansa taksin kuljettajia ja auttoivat miehen henkilöautoon, jossa oli taksimerkki.

Mies kertoi maksavansa kortilla, ja autoa kuljettanut nainen otti jo matkan alussa hänen pankkikorttinsa. Perillä naiset auttoivat miehen pyörätuoliin ja kotioven rapulle. Miehen pankkikortti jäi naisille ja asiasta tehtiin rikosilmoitus.

Poliisi selvitti esitutkinnan aikana, että miehen pankkikortilla oli tehty tapahtuneen jälkeen yhteensä yhdeksäntoista ostoa. Kortilla oli ostettu muun muassa useiden satojen eurojen edestä tupakkaa. Kortilla yritettiin myös nostaa rahaa, mutta se ei onnistunut. Toisen naisen henkilöllisyyttä ei saatu selvitettyä, tapausta tutkittiin maksuvälinepetoksena.

Toisessa tapauksessa Kontulassa 92-vuotiaan naisen kotiin tuli perjantaina 5.1.2018 kotihoidon työntekijänä esiintynyt nainen, joka kertoi tulleensa tarkastamaan naisen kunnon ja turvapuhelimen toiminnan.

Epäilty pyysi asianomistajalta hänen henkilöllisyyspapereitaan ja rahaa eri tarkoituksiin, mutta nainen kieltäytyi jyrkästi. Kun asianomistaja ilmoitti soittavansa tyttärelleen, epäilty poistui asunnosta ovet paukkuen. Tapausta tutkittiin petoksen yrityksenä.

Kolmannella kerralla 79-vuotias nainen ilmoitti perjantaina 5.1.2018, että tuntematon nainen seurasi häntä ulkona ja tuli hänen asuntoonsa Vuosaaressa. Asianomistaja oli tulossa kotiin lähellä sijaitsevasta kaupasta, kun hänen perässään kävellyt nainen alkoi puhutella häntä. Nainen väitti olevansa sosiaalityöntekijä ja tulevansa asuntoon tarkastamaan, mitä palveluita asianomistaja tarvitsee.

Asunnossa epäilty kurkisti kaikkiin huoneisiin, minkä jälkeen naiset istuutuivat keittiöön. Nainen pyysi asianomistajalta tämän pankkikorttia, jotta hän voisi käydä maksamassa asianomistajan turvarannekkeen. Asianomistaja kieltäytyi antamasta pankkikorttia, ja epäilty pyysi sen jälkeen käteistä rahaa. Asianomistaja kieltäytyi jälleen.

Jonkin ajan kuluttua epäilty luovutti ja poistui asunnosta. Tapausta tutkittiin petoksen yrityksenä.

Kommentoi Facebookissa