Naisen asema ja kauneusihanteiden muutos näkyvät Barbie-nuken elämässä

Näyttelyssä näkyy, kuinka barbiet ovat muuttuneet 1959–2017.

Näyttelyssä näkyy, kuinka Barbiet ovat muuttuneet vuosina 1959–2017. (Kuva Kansallismuseo)

Kansallismuseossa nähdään suuri kansainvälinen Barbie-näyttely.

BARBIE Barbie – The Icon –näyttelyn esillepanossa nähdään peräti 450 Barbie-nukkea. Näyttelyssä kuljetaan tämän maailmankuulun ikonin jalanjäljissä vuodesta 1959 aina tähän päivään asti. Kansallismuseossa 27.4.–26.8.2018 esillä oleva näyttely tarjoaakin ainutlaatuisen tilaisuuden tutustua Barbien monipuoliseen maailmaan.

– Näyttely on elämys historian, mielikuvitusmaailman sekä muodin ja pop-kulttuurin ystäville. Luvassa on pinkkiä leikin riemua sekä täyttä asiaa Barbie-ilmiöstä, kertoo näyttelypäällikkö Minerva Keltanen.

Maailman ensimmäinen barbie vuodelta 1957.
Maailman ensimmäinen Barbie vuodelta 1957. (Kuva Kansallismuseo)

Näyttely onkin kutkuttava sekoitus asiasisältöä ja viihdettä: toisaalta se käsittelee Barbie-nuken historiaa sekä naisen aseman ja kauneusihanteiden muutosta. Toisaalta näyttely taas tarjoaa tunnistamisen iloa ja nostalgiamatkan lapsuuden leikkeihin.

Näyttelyn yli 400 nukkea kertovat, kuinka Barbie on houkutellut lapsia leikkeihin jo yli 57 vuoden ajan. Erilaiset lapset löytävät laajasta joukosta kukin itseä puhuttelevan nuken, sillä nukkejen asusteissa ja ulkonäössä on mistä valita: Barbieita löytyy erikokoisia ja erivärisiä, ja ammatteja on tarjolla yli 180 aina pelinkehittäjästä astronauttiin.

Marilyn Monroe -barbie vuodelta 1997.
Marilyn Monroe Barbie vuodelta 1997. (Kuva Kansallismuseo)

Muodin ystäville näyttely on ehdoton vierailukohde, sillä Barbie on ikoni, joka inspiroi niin muotisuunnittelijoita kuin taiteilijoitakin. Näyttelyssä nähdään muun muassa Oscar de la Rentan ja Karl Lagerfeldin Barbielle suunnittelemat asut.

Lisäksi esillä on harvinaisempia silkstone-keräilynukkeja, joiden huolella kootut asukokonaisuudet ovat suoraan catwalk-näytöksistä. Pukuloistoa tarjoilevat myös eri maiden kansallispukuihin sonnustautuneet Barbiet.

Barbie juhlistaa myös maailmanluokan diivoja – Kleopatralla, Marilyn Monroella ja Shakiralla on olemassa omat näköisnukkensa. Näiden lisäksi näyttelyssä pääsee ihailemaan myös Grace Kellyä ja Marie Antoinettea. Kuuluisuuksien lisäksi esillä ovat myös Barbien tutut ystävät, perheenjäsenet ja tietysti Ken!

Tätä ennen näyttely on nähty Roomassa, Milanossa ja Madridissa.
Näyttelyn kuratoi Massimiliano Capella ja sen tuottaa 24 Ore Cultura yhteistyössä Mattelin ja Kansallismuseon kanssa.

  • Näyttely
 Barbie – The Icon Kansallismuseossa 27.4.–26.8.2018

Kommentoi Facebookissa