Naisleijonille pronssia vaikean tarinan päätteeksi – ”Löydettiin se jääkiekon hauskuus”

Naisleijonat voitti Pekingin olympialaisten pronssiottelussa Sveitsin maalein 4-0. (Kuva AOP)

Pronssia tuli jälleen. Naisleijonat voitti Pekingin olympialaisten pronssipelissä Sveitsin 4-0.

JÄÄKIEKKO Suomi voitti Pekingin olympialaisten naisten jääkiekkoturnauksessa pronssia lyötyään pronssipelissä Sveitsin maalein 4-0. Matka pronssille oli vaikea kaikkine kohuineen, joten mitali maistui sitäkin makeammalta.

– Maistuu tosi hyvältä. Upee fiilis. Hieno kasvutarina tältä joukkueelta, joka ehkä piirtyi tuohon viimeiseen peliin. Vähän hermostunut alku. Kaveri oli hyvä myöskin ja teki varmasti kaikkensa. Löydettiin yksinkertaisesti ne eväät ja pysyttiin omassa suunnitelmassamme. Oltiin kärsivällisiä ja se löytyi sieltä, kommentoi Naisleijonien kapteeni Jenni Hiirikoski.

Maalivahti Noora Rätyä ei valittu kisoihin ja päävalmentaja Pasi Mustonen lähti kisoista pois avausottelun jälkeen. Mediakohuja riitti Suomen kansan hämmästellessä, mutta Naisleijonat sai pakettinsa kuntoon.

– On ollut semmoisia hetkiä, joita urallani en ole aiemmin kohdannut. Siitä olen tosi ylpeä, miten joukkueena ollaan pystytty ne löytämään ja käsittelemään. Löydettiin se jääkiekon hauskuus. Viimeisissä peleissä saatiin lyötyä kentälle ihan se kaikki. Näytettiin, mihin näistä naisista on, Hiirikoski sanoi.

Julkisuudessa Naisleijonat ylitti välillä jopa miesleijonien suosion.

– Leijonat voitti tänään myös 5-1. Nyt sitten päästään nauttimaan heidän esityksistään. Kova luotto myös heihin, että tuovat mitalin täältä kotiin, Hiirikoski naurahti suosiokisalle.

Hiirikosken mukaan käännekohta turnaukselle oli alkusarjan Sveitsi-tappio.

– Haastava alku oli. Opettavaisia hetkiä. Valmistautuminen on ollut erilaista verrattuna aiempiin olympialaisiin. Paljon asioita oli joukkueen ympärillä. Ekasta Sveitsi-tappiosta jäi kova nälkä. Tiedettiin, ettei pelattu tasolla, jolla halutaan olla. Kasvettiin siitä hienosti. Upea tarina ja päätös tälle matkalle.

Taloudellinen puoli oli Naisleijonilla tällä kertaa kunnossa. Arvokisamitalistit nauttivat 10 000 euron verotonta vuosittaista apurahaa.

– Kyllä mä uskon, että se on ollut tosi iso apu jokaisen pelaajan arjessa. On vienyt pelaajia eteenpäin viime vuosina todella paljon, Hiirikoski kiitteli.

Hiirikoski toivookin, että ammattilaisuus kehittyisi naisten jääkiekossa. Hän itse on ollut uransa aikana työttömänä ja tehnyt rakennusmaalarin töitä.

– Toivotaan näin, että ammattilaissarja kehittyisi. Henkilökohtaisesti toivon, että tämä matka on tuleville sukupolville hieman helpompi.

Hiirikoski, 34, on voittanut nyt kolme olympiapronssia. Pelaako Hiirikoski vielä Milanon olympialaisissa 2026?

– Sitä ei tiedä. Katotaan, hän naurahti.

Teksti Otto Palojärvi, Peking

Lue myös: Leijonat tyrmäsi Sveitsin – MM-kultasankari Mörkö piti maaliaan helppona

Kommentoi Facebookissa