Naisleijonille tappio kehnolla esityksellä – uusi päävalmentaja näki onnistumisia

Juuso Toivola joutui Naisleijonien päävalmentajaksi Pekingissä kesken olympiaturnauksen. (Kuva Jääkiekkoliitto)

Sveitsi voitti Suomen Pekingin olympiajääkiekon naisten alkusarjaottelussa maalein 3-2.

JÄÄKIEKKO Puheet Naisleijonien kriisistä saivat pontta, kun Suomi hävisi Pekingin olympialaisten kolmannessa alkusarjan ottelussaan Sveitsille maalein 2-3. Naisleijonat oli maalipaikoissaan tehoton ja jäähyili onnensa ohi.

Kesken turnauksen Naisleijonien päävalmentajan tehtäviin joutunut Juuso Toivola löpisi otteluanalyysissaan kiekkojargonia.

– Tulos meni pieleen. Muuten mun mielestäni onnistuttiin. Ei tohon tulokseen voi tyytyväinen olla, mutta olen tyytyväinen siihen, miten tän kaiken jälkeen joukkue tuli tohon peliin, ja miten se oli pukukopissa erätauolla. Siellä oli aito usko ja antoi uskoa huomiseen sekä siihen viidenteen peliin, Toivola sanoi.

Toivola oli sikäli oikeassa, että maalipaikkoja hänen joukkueensa loi. Tehottomuus ja jäähyily kuitenkin ratkaisivat ottelun Sveitsin eduksi. Jääkiekkohan on maalintekopeli.

– Maalipaikkoja oli paljon. Huonoa oli se, ettei saatu maaleja niistä. Jäähyt pitää karsia vähemmälle. On helpompi pelata, kun ottaa vähemmän jäähyjä. Aloitusvoittoja pitää skarpata meillä, Toivola totesi.

Naisleijonien pelaajista Petra Nieminen ja Susanna Tapani arvostelivat tuomaritoimintaa. Toivola antoi raitapaidoista kiltimmän analyysin.

– Pitää katsoa videoita. Mun mielestäni viimeinen vihellys oli väärä. Mutta ne tekee oman hommansa ja me tehdään oma hommamme.

Mistä jäähyily sitten johtui?

– Se oli seurausta kovasta tunnelatauksesta, joka meillä oli. Meni muutamissa jäähyissä ohi. Varmasti pitää analysoida oma peluuttaminen, mistä ne väärät vaihdot tuli. Mutta siinä on paljon sitä intoa ja halua. Herpaantui ote niin sanotusti, Toivola sanoi.

Toivola myönsi, että joukkueen ympärillä velloneella kohulla on ollut vaikutusta Naisleijonien suoriutumiseen. Noora Rätyähän ei valittu olympialaisiin ja päävalmentaja Pasi Mustonen poistui turnauksesta avausottelun jälkeen perheensä sairastapauksen takia.

– Ei sitä voi välttää. Mutta maalipaikat kuvaa, että halusivat voittaa tän pelin.

Naisleijonat sai jäähyjä vääristä vaihdoista. Toivola ei kiistänyt, etteikö Mustosen puuttuminen olisi tähän vaikuttanut.

– Kyllä siitä yksi palanen puuttuu kahden pelin kokemuksella. Pasin kanssa kahdeksas kausi yhdessä. Muuten aitiotoiminta on ollut rauhallista ja hyvää.

Suomen ykkösketju hukkasi maalipaikkoja. Toivolan mukaan asennetta pelaajilta kuitenkin löytyy.

– Pisteiden valossa ei ole tullut tehoja. Olen tyytyväinen eiliseen palaveriin ja tän päivän peliin. Ei voi niitä syyttää, etteivätkö yrittäisi.

Alkusarjan päätöspelissään tiistaina Suomi pelaa Venäjää vastaan. Ottelun tuloksella ei sinänsä ole merkitystä, koska ylemmästä alkusarjasta kaikki viisi joukkuetta etenevät puolivälieriin.

Teksti Otto Palojärvi, Peking

Lue myös: Anni Kärävä maanantain suomalaissankari olympialaisissa

Kommentoi Facebookissa