Naisten maajoukkueella haasteita – kaksi tärkeintä pelaajaa sivussa MM-karsintojen huipennuksesta

Päävalmentaja Anna Signeul on tyytyväinen, että saa muutaman vahvistuksen kuitenkin joukkueeseen mukaan.

Päävalmentaja Anna Signeul on tyytyväinen, että saa muutaman vahvistuksen kuitenkin joukkueeseen mukaan. (Kuva AOP)

Suomi ei ole koskaan selviytynyt aikuisten tasolla jalkapallon MM-kisoihin.

JALKAPALLO Naisten jalkapallomaajoukkue päättää MM-karsinnat vierasotteluilla Espanjaa ja Itävaltaa vastaan. Helmarit joutuu kuitenkin lähtemään taistoon ilman kirkkaimpia tähtiään.

Naisten maajoukkue on lohkossaan kolmantena ja kasassa on kuudesta ottelusta kymmenen pistettä. Espanja on jo varmistanut voittonsa 18 pisteellä. Itävalta on 13 pisteessä.

Suomen joukkueesta puuttuu kapteeni ja selkeä ykkösmaalivahti Tinja-Riikka Korpela. Myös kolmosvahdin paikkaa pitänyt Kreeta-Liisa Yli-Säntti on sivussa loukkaantumisen vuoksi. Uusimman takaiskun ryhmä koki perjantaina, kun tuli ilmi, ettei keskikentän maestro ja joukkueen tärkein kenttäpelaaja Emmi Alanen pysty pelaamaan niin ikään loukkaantumisen vuoksi.

– Molemmat maalivahdit ovat sivussa vielä jonkun aikaa. Olemme kuitenkin iloisia, että saamme mukaan Paulan (Myllyoja) ja Annan (Tamminen). ÅU pelannut loistavan kauden Naisten Liigassa ja Anna on pelannut hyvin. Paula on ollut todella hyvä Hongassa, joka pärjäsi erinomaisesti myös Mestarien liigassa ja pääsi jatkoon, päävalmentaja Anna Signeul kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Helmarit kohtasi keväällä ja alkukesästä Espanjan ja Itävallan Helsingissä. Molemmissa peleissä tulokseksi kirjattiin 0–2-tappiot, eikä kotijoukkueella ollut juurikaan mahdollisuuksia voittoihin. Alanen puuttui myös molemmista otteluista ja se näkyi ennen kaikkea hyökkäyspelin ja maalipaikkojen rakentelussa.

Suomi ei ole koskaan selviytynyt aikuisten tasolla MM-kisoihin, ei siis myöskään naisissa. Kesän 2019 naisten MM-lopputurnaus pelataan Ranskassa.

Naisten maajoukkueen ympärillä on kuitenkin tapahtunut kesän aikana paljon positiivistakin. Kolme ja puoli kautta Ruotsin pääsarjassa pelannut nopea laituri Adelina Engman siirtyi Englannin suurseura Chelsean riveihin. Kyseessä on erittäin merkittävä siirto, sillä lontoolaiset ovat hallitsevia mestareita ja varteenotettava menestyjä myös Mestarien liigassa.

– On huikeaa nähdä Adelinan menevän Chelseen. Se on upea asia meille ja hänelle ja hänen kehittymiselleen. Mielestäni oli ehdottomasti oikea ratkaisu tarttua tähän tarjoukseen, vaikka avauskokoonpanoon murtautuminen voi olla aluksi vaikeaa. Hän on pelannut harjoitusotteluissa. Chelsea scouttasi hänet hyvin ja tietävät mitä tulevat saamaan. Ja tavoite on tietysti, että hän tulee pelaamaan.

Englantiin siirtyi myös Norjassa viime kaudet pelannut Juliette Kemppi. Tia Hälinen puolestaan jätti Tshekin ja liittyi ruotsalaisen Eskilstunan riveihin.

Kaikkein mielenkiintoisin siirto oli kuitenkin kokeneen Linda Sällströmin muutto Ranskaan. Sällström on valittu kaksi kertaa vuoden naispelaajaksi Suomessa. Hän pelasi Ruotsin pääsarjassa peräti kymmenen ja puoli kautta. Tuohon aikaan mahtui myös kolme vakavaa polvivammaa. Nyt 30-vuotiaan hyökkääjän uusi seura on Paris FC.

– Linda sai hyvän tarjouksen ja kyseessä on hyvä seura. Olen vieraillut siellä itsekin ja on mielenkiintoista nähdä, miten he tulevat pärjäämään, Signeul totesi.

Hämmentävimmän tilanteen edessä on keväällä Italian Serie A:n mestaruutta Juventuksen paidassa juhlinut Sanni Franssi. Kymmenen maalia viime kaudella iskenyt hyökkääjä ei saanut seuraan uutta sopimusta. Hänet valittiin MM-karsintaotteluihin seurattomana. Kokenut puolustaja Tuija Hyyrynen puolestaan teki kesällä jatkosopimuksen Juventuksen kanssa. Kolmas naisten Italian jalkapalloliigassa pelaava suomalainen on AC Milanin Nora Heroum.

– Tilanne on Sannille pettymys. Italian liigassa on uusi sääntö, eli joukkueet saavat ottaa joukkueeseensa vain tietyn määrän ulkomaalaisia pelaajia. Juventus perusteli tapahtunutta niin, että he olivat jo tehneet sopimuksia muiden kanssa ennen kuin he tajusivat, ettei heillä ollut enää mahdollisuutta ottaa Sannia, Sigenul kertoi.

– Sannilla oli muita vaihtoehtoja. Hän oli kuitenkin täysin keskittynyt jatkamaan Juventuksessa, joten hänen suunnitelmansa menivät palasiksi. Nyt hänellä ei ole seuraa, eikä hän ole pelannut otteluita. Hän on kuitenkin harjoitellut. Olen luottavainen, että hän on hyvässä kunnossa.

Suomi kohtaa Espanjan Santanderissa perjantaina 31.8. ja Itävallan Wiener Neustadtissa 4.9.. Helmarit lähtee Espanjaa vastaan altavastaajina, joten Suomelle on tarjolla varmasti muhkeita kertoimia, kun vedonlyöntitoimistot julkaisevat kertoimensa.

Lue myös: Jalkapallolahjakkuudet voidaan tunnistaa jo nuorena – kokonaistarkkuus 80 prosenttia

Kommentoi Facebookissa