Näitä automerkkejä naiset ja miehet ostavat – valinnassa selkeitä sukupuolten välisiä eroja

Naisilla korostuivat keskihintaiset automerkit, kun taas miesten kohdalla nousivat arvokkaammat premium-autot. (Kuvituskuva J. Rinta-Jouppi Oy)

Osittain kyseessä on varsin tavanomainen tilanne, jossa puolisot tekevät ostopäätöksen yhdessä.

AUTOMERKIT Suomen suurimpiin lukeutuva autoliikeketju Jarmo Rinta-Jouppi Oy tutki myyntitilastojaan kahden viimeisen vuoden ajalta 10/2019–11/2021. Tuloksista paljastui sukupuolten välisiä automerkkikohtaisia hankintaan liittyviä eroja.

Tilastoissa vertailtiin nais- ja miesasiakkaiden osuutta kunkin automerkin hankkineiden asiakkaiden osalta. Asiakkaista noin 66 prosenttia oli miehiä ja loput 34 prosenttia naisia. Luvuissa on huomioitu vain automerkit, joilla on tilastollisesti merkittävä myyntimäärä.

Naisten kohdalla tuloksissa korostuivat erityisesti keskihintaiset automerkit, kun taas miesten kohdalla nousivat arvokkaammat premium-autot. Naisten osalta suhteellisesti ostetuin yksittäinen automerkki oli Kia, 48 prosenttia merkkiä ostaneista asiakkaista naisia. Toiseksi ja kolmanneksi ostetuimmat automerkit naisilla olivat Hyundai – 44 prosenttia asiakkaista naisia – ja Toyota 41 prosentilla.

Miesten kohdalla vastaavat olivat Mercedes-Benz, jonka ostaneista 76 prosenttia oli miehiä, BMW 74 prosentin miesten osuudella, sekä jaetusti Mitsubishi ja Volvo 72 prosentilla.

Ketjun myyntijohtaja Markku Ala-Hakunin mukaan tilastoista ei pidä vetää liian yksiselitteisiä tulkintoja sukupuolten ostokäyttäytymisestä, sillä auton ostopäätös on harvoin yhden ihmisen varassa.

– Usein oletetaan, että miesten auton ostopäätökseen vaikuttavat erityisesti tekniset ja esteettiset yksityiskohdat, kuten auton ulkonäkö ja varustelu, kun naiset suosivat luotettavuutta ja turvallisuutta. Tässä lienee perää, mutta asia ei kuitenkaan ole näin mustavalkoinen, Ala-Hakuni sanoo.

– Tilastot eivät puhtaasti kuvasta sukupuolten välisiä eroja, vaan osittain kyseessä on varsin tavanomainen tilanne, jossa puolisot tekevät ostopäätöksen yhdessä. Ykkösautoksi valikoituu keskivertoa arvokkaampi ajoneuvo, joka hankitaan usein miehen nimiin. Kakkosautoksi ostetaan edullisempi vaihtoehto ja se tulee naisen nimiin.

Ketjun myyntitilastoista havaittiin myös miesten suuri osuus matkailu- ja pakettiautokaupassa. Lukujen mukaan matkailuauton autoliikeketjulta ostaneista asiakkaista 82 prosenttia oli miehiä. Vastaavasti pakettiautojen kohdalla miesten osuus ostaneista oli jopa 87 prosenttia.

  • Lähde J. Rinta-Jouppi Oy

Lue myös: Näillä autoilla päädyt varmimmin hinattavaksi – kärjessä ehkä yllättävät automerkit

Autoliikeketjun automerkkien ostajat

Naisten osuus kaikista kyseistä merkkiä ostaneista

1 Kia 48 %

2 Hyundai 44 %

3 Toyota 41 %

4 Nissan 40 %

5 Opel 39 %

Miesten osuus kaikista kyseistä merkkiä ostaneista

1 Mercedes-Benz 76 %

2 BMW 74 %

3 Mitsubishi 72 %

3 Volvo 72 %

5 Audi 70 %

Kommentoi Facebookissa