Nämä radiot soittavat samaa levyä ärsyttävyyteen asti!

Paula Vesalan kappale Tequila soi tänä vuonna radiossa yli 5000 kertaa.

Paula Vesalan kappale Tequila soi tänä vuonna radiossa yli 5000 kertaa. (Kuva Nelonen)

Paras radiokanava toistaa pahinta kappaletta 150 kertaa – joka ikinen kuukausi.

RADIOT Päivän Lehti kertoi artikkelissaan kolme viikkoa sitten, kuinka kappaleen saaminen rahalla radioasemien soittolistoille ei ole mikään outo ilmiö musiikkimaailmassa.

Vain kymmenen vuotta sitten Yhdysvalloissa monikansallisista levy-yhtiöistä Universal Music Group maksoi korvauksia 12 miljoonaa dollaria, Sony BMG 10 miljoonaa ja Warner Music Group 5 miljoonaa dollaria. Radioketjujen maksettaviksi langetetut korvausmaksut olivat lähes 20 miljoonaa dollaria ja ne joutuivat luovuttamaan lähetysaikaa 4 400 tuntia paikallisille artisteille sekä itsenäisille levy-yhtiöille.

Kyse oli muun muassa Jennifer LopezinJessica Simpsonin ja Celine Dionin kappaleiden saamista radiosoitoista, jotka oli hankittu ostamalla. Suomessakin rahalla on päässyt radioon ostamalla soittokertoja kappaleelle kuin radiomainosaikaa. Välillä on tullut pyyhkeitä Julkisen sanan neuvostolta, jos joku on vaivautunut valittamaan.

Voit lukea alkuperäisen artikkelin Näin se vain on – rahalla pääsee radioiden soittolistoille klikkaamalla jutun otsikkoa.

Tilastot eivät valehtele

Teosto kertoo vuosittain mitä kappaleita soitetaan eniten kaupallisissa radioissa, Ylen radiokanavilla ja elävänä musiikkina. Vuonna 2015 kaupalliset kanavat voimasoittivat Ellie Gouldingin Love Me Like You Do -voimaballadia – jonka videotakin on maailmalla katsottu yli miljardi kertaa – Yleisradio uskoi Years & Yearsin electropop-kappaleen King radiosoittoon ja elävillä areenoilla kaikui kaihoisasti Rauli Badding Somerjoen Paratiisi.

Vuonna 2015 kaupalliset kanavat voimasoittivat Ellie Gouldingin Love Me Like You Do -voimaballadia.
Vuonna 2015 kaupalliset kanavat voimasoittivat Ellie Gouldingin Love Me Like You Do -kappaletta. (Kuva Fotolia)

Teoston tilastot eivät kuitenkaan kerro mikä kanava soittaa tiettyä kappaletta ja kuinka monta kertaa. Sitä varten on perustettu Biisit.info, suomalainen radiossa soitettavien kappaleiden seurantapalvelu, joka listaa suomalaisten radioasemien soittamia kappaleita. Tiedot arkistoidaan ja kerättyjen tietojen pohjalta muodostetaan tilastoja. Soittotiedot päivitetään 30 sekunnin ja Soitetuimmat viiden minuutin välein.

Varsinainen sivusto aloitti toimintansa jo marraskuussa 2011. Biisit-sivustosta voi tarkistaa yksittäisen radioaseman soittamat kappaleet, niiden lukumäärän ja kaikkien soitettujen kappaleiden lukumäärän. Sivustolla on 23 radioaseman tiedot, joista Radio Suomirock on aloittanut vasta marraskuun alussa, joten armahdamme sen toistaiseksi.

Ja voimasoitossa kuulemme…

Renkutusradioiden ylivoimainen ykköstitteli menee Loopille, Nelonen Median omistamalle kanavalle, jonka lupaus onkin ”Enemmän musiikkia, vähemmän puhetta”. Kuluvan vuoden aikana Loop on soittanut 526 eri kappaletta 115 646 kertaa, joka tarkoittaa yksittäisen kappaleen keskimääräisen soittomäärän olevan peräti 220 kappaletta.

Hopealle kipuaa Helmiradio, joka on myös Nelonen Median kanava. Erikoismainintana mainittakoon, jos et ole kuullut Helmiradiosta Hall & Oatesin vanhaa Maneater-jumputusta tai Boston-klassikkoa More Than a Feeling, et ole kuunnellut koko kanavaa. Ne molemmat ovat nimittäin soineet tänä vuonna noin 1 680 kertaa eli 150 kertaa joka ikinen kuukausi!

Pronssimitali ripustetaan Radio Suomipopin kaulaan, se on – yllätys yllätys – Nelonen Median radio, jossa Jaajon ja Perälän puheet rasvaa Juha Tapion Jotain niin oikeaa, keskimäärin 140 kertaa joka kuukausi tänä vuonna.

Loopin, Helmiradion ja Suomipopin – sekä muutaman muunkin radion – musiikkipäällikkönä toimii sama mies, Mikko Koivusipilä. Kappaleiden korvamadoksi julistetaan Paula Vesalan Tequila, sen yhteisellä tämän vuoden soittomäärällä 4 779 saisi nokkahuilulla tapaillun Putte Possun nimipäivätkin hitiksi.

Saako 150 kertaa kuukaudessa kuultu sama kappale sinut vaihtamaan kanavaa?
Saako 150 kertaa kuukaudessa kuultu sama kappale sinut vaihtamaan kanavaa? (Kuva Fotolia)

Veroeuroilla saa vaihtelua

Mutta ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin. Radiokanavien suurin ja kaunein Radio Suomi on soittanut tänä vuonna 7 466 kappaletta 43 031 kertaa, joka tarkoittaa yhdelle kappaleelle soittokertoja vaivaiset kuusi.

Toisen Yleisradion kanavan, ruotsinkielisen X3M:n vastaavat luvut ovat 42 246 ja 4 442, se tekee kappaleen keskimääräiseksi soittomääräksi kymmenen kertaa. Kun vielä kolmaskin Ylen kanava YleX on sinkauttanut eetteriin 2 477 kappaletta yhteensä 39 799 kertaa eli keskiarvolla 16 kertaa kutakin, voidaan todeta valtiollisen radioyhtiömme olevan harvinaisen solidaarinen ja demokraattinen laitos.

Päivän Lehti tulkitsee asian johtuvan osaksi siitä, että Yleisradiolla on useita erikoisohjelmia sekä toiveohjelmia, joissa harvinaisempikin kappale soitetaan kerran. Biisit-sivuston tilastoissa eivät ole teknisistä syistä mukana kaikki paikallisradiot.

Levybisneksen grand old man Epe Helenius totesi aikoinaan musiikkimaailman muuttuneen radikaalisti. Radiossa soitettiin ennen 95 singleä sadasta julkaistusta, ja hyllytettiin vain ne viisi, joissa ruma sana sanottiin niin kuin se on.

Tänä päivänä kaikki on päinvastoin. Musiikkipäälliköiden mankelin läpäisee vain viisi kappaletta sadasta.

  • Soitettujen musiikkikappaleiden tilanne on 24.11.2016 illalla.

Kommentoi Facebookissa