Navalnyi tuomittiin odotetusti vankilaan – ”Suomalaiseen oikeusjärjestelmään tuomio ei istu mitenkään”

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tunnetaan kiivaana Vladimir Putinin vastustajana, joka on paljastanut useita hallinnon väärinkäytöksiä.

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tunnetaan kiivaana Vladimir Putinin vastustajana, joka on paljastanut useita hallinnon väärinkäytöksiä. (Kuva AOP)

Oppositiojohtajan mukaan kyseessä on Vladimir Putinin viha siitä, että Navalnyi ei kuollut myrkytysyrityksessä.

NAVALNYI Venäläinen oikeusistuin on tuominnut oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin vankilaan ehdonalaisrikkomuksesta. Alkuperäinen tuomio tuli niin sanotusta Yves Rocher -tapauksesta, jossa Navalnya ja hänen veljeään syytettiin kosmetiikkajätin tytäryhtiön ylilaskutuksesta. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kritisoinut erikoista oikeudenkäyntiä.

Aleksei Navalnyi sai aikoinaan 3,5 vuoden ehdonalaisen tuomion, josta nyt muutettiin vankeudeksi 2,5 vuotta, kun rangaistuksesta vähennettiin kotiarestissa vietetty aika. Ehdonalaisrikkomus syntyi, kun Navalnyi oli Berliinissä saamassa hoitoa myrkytysoireiden takia. Navalnyin olisi pitänyt ilmoittautua ehdonalaisvalvojalle vähintään kahdesti kuukaudessa tiettyinä päivinä

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan suomalaisessa ja eurooppalaisessa oikeusjärjestelmässä ei voida muuttaa ehdollista tuomiota vankeudeksi valvontarikkomuksen johdosta.

– Navalnyin, joka myrkytettiin, sallittiin lähteä Saksaan. Hän palasi sieltä vapaaehtoisesti kaksi viikkoa myöhässä ja tämä rike aiheutti sitten todella kovan seuraamuksen. Meidän oikeusperinteeseen eikä suomalaiseen oikeusjärjestelmään tuomio istu mitenkään, Niinistö kommentoi Ylen haastattelussa.

Tuomio on saanut aikaan mielenosoituksia ympäri Venäjää ja laajoja pidätyksiä tehtiin muun muassa Moskovassa ja Pietarissa. Navalnyi itse sanoi oikeudessa, että asiassa on kyse vain ”bunkkerissa elävän” Vladimir Putinin vihasta ja pelosta siitä, että Navalnyi ei kuollut myrkytysyrityksessä.

Venäjän valtaapitävien kriitikkona tunnettu Navalnyi sairastui viime syksynä Siperiasta Moskovaan matkalla olleessa lentokoneessa. Myrkyn laatu paljastui laboratoriotesteissä, näytteistä löytyi ilman epäilyksiä todisteita novitšok-myrkystä.

Hermomyrkyn on kehittänyt Neuvostoliiton armeija ja myrkytyksestä on syytetty Venäjän turvallisuuspalvelua FSB:tä, joka toimi Navalnyin mukaan presidentti Vladimir Putinin käskystä. Navalnyi onnistui jopa nauhoittamaan huijauspuhelun, jossa FSB:n työntekijä paljasti, että Navalnyi myrkytettiin laittamalla myrkkyä hänen alushousuihinsa.

Lue myös: Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi otettiin heti palattuaan kiinni – ”Huolehtikaa omista ongelmistanne”

Kommentoi Facebookissa