Neljä kymmenestä suomalaisesta kertoo kaatuneensa viime talvina – ”Tasapainon menettäminen yllättää aina”

Varsinkin ikääntyneillä kaatumiset ovat vakavia ja usein johtavat sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan.

Varsinkin ikääntyneillä kaatumiset ovat vakavia ja johtavat usein sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan. (Kuva Fotolia)

Liikuntaharjoittelulla voidaan merkittävästi vähentää iäkkäiden kaatumisten määrää.

TERVEYS Näinä päivinä liukastumisvaara koettelee jokaista. Kun tasapaino on kunnossa, pysyy pystyssä eikä kaadu. Mutta yli 25-vuotiaista suomalaisista alle 10 prosenttia täyttää tutkimusten mukaan terveysliikunnan suositukset liikehallinnan osalta.

– Tasapainon menettäminen yllättää aina. Se voi sattua kenelle vain, missä ja milloin vain, Eläkeliiton liikuntasuunnittelija Outi Kokko-Ropponen toteaa.

Liikenneturvan vuonna 2018 teettämän tutkimuksen mukaan neljä kymmenestä suomalaisesta kertoi kaatuneensa kuluneen talven tai edellisen talven aikana. Kolme viidestä eli 62 prosenttia nimesi erityisen liukkaan alustan kaatumisen syyksi.

Varsinkin ikääntyneillä kaatumiset ovat vakavia ja johtavat usein sairaalahoitoon tai jopa kuolemaan. UKK-instituutin tuore Cochrane-katsaus vahvistaa, että liikuntaharjoittelulla voidaan merkittävästi vähentää iäkkäiden kaatumisten määrää.  Kaatumiset eivät silti ole vain ikäihmisten ongelma.

Murtumatta mukana – Spänst i benen -ohjelma kannustaa tammikuussa kaikkia mukaan Onko tasapainosi terästä -kampanjaan? Valtakunnallinen Murtumatta mukana -ohjelma edistää luustoterveyttä. Sen takana ovat Eläkeliitto, Luustoliitto ja Svenska Pensionärsförbundet.

  • Tasapainotesti ja vinkkejä tasapainon säilyttämiseksi ja parantamiseksi löytyvät Eläkeliiton verkkosivuilta elakeliitto.fi

Lue myös: Joka kolmas 65 vuotta täyttänyt henkilö kaatuu vuosittain – tehokkain tapa pienentää riskiä on yksinkertainen

Kommentoi Facebookissa