Neljää miestä epäillään murhista ja MH17-koneen tuhoamisesta – kaikki lennolla olleet 298 ihmistä kuolivat

Kansainväliseen rikostutkintaryhmään kuuluva poliisijohtaja Wilbert Paulissen esittelee epäillyt miehet.

Kansainväliseen rikostutkintaryhmään kuuluva poliisijohtaja Wilbert Paulissen esittelee epäillyt miehet. (Kuva AOP)

Kansainvälisen rikostutkintaryhmän mukaan epäillyillä oli suora yhteys Venäjään.

MURHATUTKINTA Heinäkuun 17. päivänä vuonna 2014 päivänä Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas itäisessä Ukrainassa. Boeing 777 -kone oli matkalla Amsterdamista Kuala Kumpuriin, ja mukana oli 283 matkustajaa sekä 15 miehistöön kuuluvaa. Kukaan ei selviytynyt hengissä.

Kansainvälisen rikostutkintaryhmän tutkimuksissa oli jo aikaisemmin varmistunut, että MH17-matkustajakoneen pudottanut Buk-ilmatorjuntaohjus ammuttiin laukaisualustalta, joka kuului Venäjän armeijalle. Kyseessä oli 53. ilmatorjuntaprikaati, jonka tukikohta sijaitsee Kurskin kaupungissa.

Kone ammuttiin alas Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten alueen yllä, joten tapaukseen liittyi venäläisten lisäksi myös ukrainalaisia. Riippumaton tutkivien kansalaisjournalistien järjestö Bellingcat onnistui kokoamaan todisteihin perustuen ohjuslavetin tarkan reitin Venäjältä Itä-Ukrainaan ja takaisin. He pystyivät myös nimeämään asiaan liittyvät avainhenkilöt.

MH17-lentokoneen ja 298 ihmisen matka päättyi ukrainalaiselle niitylle viisi vuotta sitten.
MH17-lentokoneen ja 298 ihmisen matka päättyi ukrainalaiselle niitylle viisi vuotta sitten. (Kuva AOP)

Nyt kansainvälinen rikostutkintaryhmä on nimennyt neljä henkilöä, joita epäillään syyllisiksi koneen tuhoamiseen ja Hollannin lain mukaan myös murhiin. Miehet ovat venäläiset Igor Girkin, Sergey Dubinsky ja Oleg Pulatov sekä ukrainalainen Leonid Kharchenko. Miehet toimivat tärkeissä sotilaallisissa tehtävissä kansantasavallaksi kutsutussa Donetskissa.

Nyt nimetyt epäillyt eivät itse ampuneet koneen tuhonnutta ohjusta, mutta mahdollistivat sen. Venäjää ja Ukrainaa on pyydetty luovuttamaan epäillyt oikeudenkäyntiin, joka alkaisi ensi vuoden maaliskuussa Haagissa. Venäläiset ovat kiistäneet kaikki tiedot ja epäillään, että Venäjä tuskin luovuttaa maansa kansalaisia.

Lue myös: Tutkimus vahvisti: Venäjän armeijan ohjus pudotti matkustajakoneen ja tappoi 298 ihmistä – myös saattue oli venäläinen

Kommentoi Facebookissa