Tutkimus vahvisti: Venäjän armeijan ohjus pudotti matkustajakoneen ja tappoi 298 ihmistä – myös saattue oli venäläinen

Matkustajakoneen pudottaneen Buk-ohjuksen jäänteet esiteltiin JIT-tutkijaryhmän tilaisuudessa.

Matkustajakoneen pudottaneen Buk-ohjuksen jäänteet esiteltiin JIT-tutkijaryhmän tilaisuudessa. (Kuva AOP)

Venäjä on estänyt YK:n erikoistuomioistuimen käytön ja kiistää kaikki esitetyt todisteet.

MH17 Heinäkuun 17. päivänä vuonna 2014 päivänä Malaysia Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas itäisessä Ukrainassa. Boeing 777 -kone oli matkalla Amsterdamista Kuala Kumpuriin, ja mukana oli 283 matkustajaa sekä 15 miehistöön kuuluvaa. Kukaan ei selviytynyt hengissä.

Lennolla oli mukana 196 Alankomaiden kansalaista. Kansainvälistä rikostutkintaa on suorittanut JIT – Joint Investigation Team – johon ovat osallistuneet niin Alankomaiden yleisen syyttäjän toimisto ja maan kansallinen poliisi, kuin oikeusviranomaisia Australiasta, Belgiasta, Malesiasta sekä Ukrainasta.

Tutkinnan tarkoituksena on ollut koota faktatiedot, tunnistaa syylliset henkilöt ja kerätä mahdollisessa oikeudenkäynnissä käytettävät todisteet.

Nyt tutkimustuloksia on julkistettu lisää, ja tutkinnassa on varmistunut, että MH17-matkustajakoneen pudottanut Buk-ilmatorjuntaohjus ammuttiin laukaisualustalta, joka kuului Venäjän armeijalle. Tarkemmin sanottuna kyseessä oli 53. ilmatorjuntaprikaati, jonka tukikohta sijaitsee Kurskin kaupungissa.

– Kaikki ohjusta kuljettaneen saattueen ajoneuvot kuuluivat Venäjän asevoimille, tutkimuksessa mukana ollut hollantilainen poliisijohtaja Wilber Paulissen vahvisti tänään kansainvälisessä lehdistötilaisuudessa.

Tutkijat ovat pystyneet rajaamaan noin sadan asiaan liittyvän epäillyn joukon kymmeniin. Kone ammuttiin alas Venäjän tukemien Itä-Ukrainan kapinallisten alueen yllä, joten tapaukseen liittyy venäläisten lisäksi myös ukrainalaisia.

Riippumaton tutkivien kansalaisjournalistien järjestö Bellingcat on myös pystynyt kokoamaan todisteihin perustuen ohjuslavetin tarkan reitin Venäjältä Itä-Ukrainaan ja takaisin, he ovat myös pystyneet nimeämään asiaan liittyvät avainhenkilöt. Bellingcat aikoo julkaista oman uuden selvityksensä Haagissa huomenna.

Venäläiset ovat itse kiistäneet kaikki tiedot ja estäneet myös asian käsittelyn YK:n alaisessa erityistuomioistuimessa. Oikeutta asiassa käytäisiin siksi Hollannissa, jonne Venäjä tuskin luovuttaa maansa kansalaisia.

Koneessa kuoli 196 Alankomaiden kansalaista, joille kuningas Willem-Alexanderin ja kuningatar Maxima avasivat MH17-muistomerkin vuosi sitten.
Koneessa kuoli 196 Alankomaiden kansalaista, joiden muistoksi kuningas Willem-Alexander ja kuningatar Maxima julkistivat MH17-muistomerkin vuosi sitten. (Kuva AOP)

Kommentoi Facebookissa