Neljälle rohkealle hengenpelastusmitali – ”Olette ansainneet yhteiskunnan kiitoksen ja kunnioituksen”

Hengenpelastusmitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen.

Hengenpelastusmitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen. (Kuva Finna)

Tasavallan presidentin Etelä-Suomen alueelle myöntämät hengenpelastusmitalit luovutettiin saajilleen.

HENGENPELASTUS Etelä-Suomen aluehallintoviraston Pelastustoimi ja varautuminen -vastuualueen johtaja Tommi Laurinen luovutti torstaina 9.6. neljälle Etelä-Suomen alueella asuvalle henkilölle tasavallan presidentin myöntämän hengenpelastusmitalin.

Mitali annetaan tunnustukseksi erittäin rohkeasta, neuvokkaasta tai oman hengenvaaran uhalla suoritetusta teosta, jolla toisen ihmisen henki on pelastettu uhkaavasta vaarasta.

– Lähimmäisen apu on korvaamaton niin onnettomuustilanteessa kuin sen jälkeenkin. Olette ansainneet hengenpelastusmitalin ja myös yhteiskunnan kiitoksen ja kunnioituksen osoituksen, Laurinen onnitteli mitalin saajia Helsingissä järjestetyssä luovutustilaisuudessa.

Kuvassa vasemmalta vastuualueen johtaja Tommi Laurinen, mitalin saajat Pauli Sillanpää, Srisuda Kivinen ja Niko Niemelä sekä pelastusylitarkastaja Ilkka Heinonen. Kuvasta puuttuu mitalin saaja Niko Nieminen. (Kuva Avi)

Hengenpelastusmitalin saajat ja myöntämisperusteena olevien tapahtumien kuvaukset ovat seuraavat:

Sillanpää Pauli Olavi (Espoo) ja Niemelä Niko Mikael (Espoo)

Perusteluna avannosta pelastaminen

Sillanpää ja Niemelä olivat pilkillä ollessaan havainneet jäällä kulkevan moottorikelkan. Sen ajettua muutaman sadan metrin päähän, oli kuulunut telan ja moottorin vinkuvan tyhjää, ja kelkan valo oli kadonnut. Pilkkijät olivat aiemmin huomanneet alueella tummaa, ohuempaa jäätä ja päättelivät, että kelkka oli mennyt jäästä läpi. He lähtivät tarkastamaan tilanteen ja ilmoittivat tapahtuneesta hätäkeskukseen. Jäihin pudonneet moottorikelkkailijat pääsivät nousemaan omin voimin jäälle, ja toinen heistä pääsi ryömimään kantavalle jäälle. Toisen, uupuneemman henkilön Sillanpää ja Niemelä avustivat kantavammalle jäälle. Sen jälkeen he huolehtivat, että moottorikelkkailijat pääsivät turvallisesti rantaan ensihoidon huomaan.

Kivinen Srisuda (Vantaa)

Perusteluna raiteilta pelastaminen

Kivinen oli siivoamassa metron laiturialuetta, kun matkustaja hyppäsi laiturilta metroraiteelle. Kivinen alkoi auttaa häntä ylös raidetasolta lähestyvän metron alta. Myös neljä muuta paikalla ollutta henkilöä tulivat auttamaan Kivistä pelastamaan pudonnutta henkilöä. Lähestyvän metron kuljettaja havaitsi tilanteen ja teki hätäjarrutuksen. Henkilö saatiin raiteilta turvaan. Helsingin kaupungin liikennelaitos (HKL) on selvittänyt tapahtumaa ja pitää urotekoa merkittävänä.

Nieminen Niko Mikael (Heinola)

Perusteluna vedestä pelastaminen

Nieminen auttoi rohkeasti henkilöä, joka oli sinkoutunut veteen täydellä kaasulla etenevästä veneestä. Vene pyöri holtittomasti pudonneen henkilön ympärillä, mutta Nieminen uskaltautui siitä huolimatta apuun. Veneen kaatumisvaaran vuoksi hän ei avustanut henkilöä veneeseen, vaan kannusti uupunutta henkilöä roikkumaan veneen reunalla niin, että hän pääsi rannalle asti turvaan.

Vuosittain hengenpelastusmitali myönnetään noin kymmenelle kansalaiselle koko maassa. Vuonna 2022 hengenpelastusmitalilautakunta käsitteli kaikkiaan 94 mitaliesitystä, joista tasavallan presidentti myönsi hengenpelastusmitalin 12 ihmiselle. Mitaleita on myönnetty 1920-luvulta alkaen.

Lue myös: Sivullinen pelasti henkilön palavasta autosta – kiskoi matkustajan oven auki ja kuljettajan turvaan

Kommentoi Facebookissa