NHL on täällä – suomalaismedialta myös rimanalituksia

Patrik Laine pelaa Suomessa neljän vuoden tauon jälkeen. (Kuva AOP)

Suomalaismedia uutisoi NHL-kiekkoilijoiden Tampereen-reissusta kaiken mahdollisen. Suomessa vierailleita ”ylimielisiä” jalkapallotähtiä haukutaan ilman tarkempaa taustatyötä.

JÄÄKIEKKO NHL palasi Suomen neljän vuoden tauon jälkeen Columbus Blue Jacketsin ja Colorado Avalanchen laskeuduttua maanantaina Helsinkiin. Joukkueet kohtaavat Tampereella perjantaina ja lauantaina.

Kalliit liput myytiin loppuun käytännössä heti. Todennäköisesti NHL olisi myynyt Suomessa loppuun kymmenenkin ottelutapahtumaansa. Suomalaiset kiekkofanit ovat hienon tapahtuman ansainneet.

Pelaajia rasittavan pitkän Suomen reissun mielekkyydelle NHL:llä on hyvät taloudelliset perusteensa. Eikä markkinointiinkaan tarvitse laittaa niin paljoa rahaa, kun pr-puolella suomalaiset urheilujournalistit pitävät huolta megajulkisuuden toteutumisesta.

Global Seriesiksi nimetty tapahtuma on NHL:lle pr-tempaus. Suomalaismedia uutisoi Columbuksen ja Coloradon pelaajista kaikki pr-saunareissut, Suomeen liittyvät some-päivitykset ja muut tempaukset. Jopa pohjoisamerikkalaistoimittajien viihteelliset Suomeen liittyvät some-päivitykset ovat lööppitavaraa.

Ilta-Sanomien nettisivuilla toimittaja Joonas Kuisma kehui NHL:n pyyhkivän faniystävällisyydessään Real Madridin ja AS Roman ylimielisillä jalkapallotähdillä lattiaa. Super Cupin finaalissa Helsingissä elokuussa pelannut Real Madrid ja viime viikolla HJK:n Eurooppa-liigassa kohdannut Roma eivät fanitapahtumia järjestäneet, vaan saapuivat Helsinkiin ottelun aattona ja matkasivat kotiin heti pelin jälkeen.

Kuisman juttu onkin eräänlainen urheilujournalistinen rimanalitus. Real Madrid ja AS Roma eivät tulleet Helsingissä pr-tapahtumaan, vaan pikavisiitille kilpailulliseen otteluun. Tiukan otteluaikataulun takia ylimääräisille fanitapahtumille ei ollut aikaa.

Romalla oli neljä päivää ennen Helsingin ottelua ohjelmassa Serie A:n kärkipään ottelu Napolia vastaan. Ja neljä päivää Helsingin ottelun jälkeen Roma pelasi Veronaa vastaan. Real Madrid taas valmistautui elokuussa La Ligan yhtä tiukkaan otteluaikatauluun eikä tehnyt ”omaa maalia” ylikuormittamalla pelaajiaan.

Nykypäivän jalkapallo on huipputasolla fyysisesti todella rankkaa touhua. Pelaajien palautumisen takia on mentävä tiukkojen matkustusaikataulujen mukaan.

NHL taas markkinoi itseään Suomessa koko viikon ajan. Global Series -aikataulu on suunniteltu jo kauan sitten toisin kuin Eurooppa-liigan peliohjelma. Eurooppa-liiga ei ole markkinointitempaus, vaan itse tuotteen sisälle kuuluva kilpailullinen operaatio, jossa otteluilla on paljon enemmän merkitystä kuin parilla NHL:n runkosarjaottelulla on 82 kierroksen kokonaisuudessa.

Tiettävästi osa NHL-pelaajista ei matkan rasitusten takia matkusta Suomeen mielellään, mutta työnantajan tahdon mukaan on toimittava. NHL-seuroille on järkevää järjestää Euroopan otteluita kauden alussa. Keväällä pudotuspelien lähestyessä moinen matka kaikkine kissanristiäisineen kuormittaisi pelaajia liikaa.

Kuisma hämmästelee myös jalkapallon suurseurojen pelaajien some-hiljaisuutta. Samalla unohtuu, että viime keväänä MM-kisoissa Helsingissä ja Tampereella NHL-tähdet jakoivat someen materiaalia vähemmän, kun työnantaja, eli tässä tapauksessa Kanadan tai Yhdysvaltain jääkiekkoliitto, ei sellaista velvoittanut. Eksoottisille julkisille saunareissuille ei ollut tarvetta.

MM-kisoissa NHL-tähdet eivät tavallisesti saa sympaattista julkisuutta. Kanadan Ryan Getzlaf öykkäröi 2012 Helsingissä yökerhossa. Viime keväänä yhdysvaltalaispelaajia bongailtiin Tampereen anniskelupaikoista pikkutunneilla.

Kuisman pr-ihailusta unohtui sekin, että Coloradon ja Columbuksen joukkueissa pelaa venäläiskiekkoilijoita. Venäjä on suljettu kansainvälisestä jääkiekosta, mutta NHL:ssä venäläisten pelaamista ei estetä.

Putin-mielinen venäläismedia uutisoikin päivittäin venäläispelaajien uroteoista NHL:ssä ja toteaa propagandassaan venäläisten pelaavan nyt Suomessa, vaikka Suomi on rajansa venäläisturisteilta sulkenut.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Ruotsalaisvalmentaja tulossa Tapparaan – Jukka Jalonen ei pidä epäluottamuslauseena

Kommentoi Facebookissa