NHL-pelaajat huolestuneita – Pekingin olympialaisten kiekkoturnaus uhkaa lässähtää

Kuva Fotolia

Kuva Fotolia

NHL-pelaajat jäänevät Pekingin olympialaisista pois, mikäli Kiina ei lievennä tiukkoja koronakaranteenimääräyksiään.

JÄÄKIEKKO Pekingin talviolympiakisojen alkuun on enää seitsemän viikkoa, mutta kisojen ympärillä riittää kysymysmerkkejä koronapandemian takia. Kiinan tiukat koronasäännöt eivät houkuttele NHL-kiekkoilijoita osallistumaan turnaukseen, vaikka NHL vielä toistaiseksi pysyttelee suunnitelmassaan olympiatauon pitämisestä.

NHL:n pelaajayhdistys NHLPA on huolestunut tilanteesta. Koronatartunnan saanut pelaaja joutuisi jäämään Kiinaan karanteeniin useammaksi viikoksi. Tämä tarkoittaisi, ettei pelaaja saisi NHL:ssä palkkaa siltä ajalta, jolloin joutuisi olemaan Kiinassa eristyksissä.

NHLPA haluaakin keskustella asioista kisajärjestäjien ja Kiinan viranomaisten kanssa.

– Uskon, että kaikki toivomme lähtevämme olympialaisiin, mutta selvästikin asiat ovat nyt vaikeampia kuin ne olivat aiemmin. Edessä on esteitä ja haasteita. Ainakin omasta puolestani puhuen olen hieman levottomampi kuin olin muutama viikko tai muutama kuukausi sitten, Toronto Maple Leafsin kanadalaissentteri John Tavares sanoi The Hockey Newsin mukaan.

– Haluaisin lähteä, mutta ilmassa on paljon asioita, joihin monet meistä haluaisivat ratkaisun, ja muutamia kysymyksiä, joihin haluaisimme vastauksen, Yhdysvaltain olympiajoukkueeseen valittu Toronton sentteri Auston Matthews säesti.

Olympiajoukkueet olisi määrä nimetä tammikuussa. Jos kiinalaiset eivät jousta rajoituksissaan, valitaan olympiajoukkueet Euroopan sarjojen pelaajista. Tosin monen viikon koronakaranteeni tuskin houkuttelee Euroopan sarjojenkaan ammattilaiskiekkoilijoita.

Suomen jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen totesi viime viikolla etenevänsä vielä toistaiseksi sillä oletuksella, että NHL-pelaajat olisivat käytettävissä.

– Me lähdetään sillä suunnitelmalla, että NHL osallistuu. Ennen kuin toisin kerrotaan, niin näillä mennään, Jalonen sanoi.

Jos NHL päättääkin jättää olympialaiset väliin, on Jalosella tietysti varasuunnitelma.

– Totta kai meillä on siinä mielessä kaksi suunnitelmaa. Me pelattiin yksi turnaus eurooppalaisilla ja nyt pelataan toinen turnaus. Meillä on siinä 50 pelaajaa. Jos näin käy, ettei NHL osallistu, me valitaan pelaajat näistä 50:stä olympiajoukkueeseen. Ei se sen kummempaa ole.

Jalonen korostaakin, ettei varasuunnitelmaan tällä hetkellä keskitytä. Ongelmia se ei kuitenkaan tuottaisi.

– Ei me olla mietitty sitä, eikä mietitä vielä. Me rakennetaan NHL-joukkuetta tällä hetkellä. Mutta joukkue rakennetaan tarvittaessa nopeasti eurooppalaisistakin pelaajista sitten kun, tämä turnaus on pelattu.

Alkusyksystä Suomen Jääkiekkoliitto lähetti Kansainväliselle Olympiakomitealle, NHL:lle ja muille pääsarjoille pelaajalistan, joista olympiapelaajat valitaan. Listalla on neljä joukkueellista pelaajia.

– Onhan meillä pitkä lista lähetetty jo ajat sitten. Sen ulkopuolelta ei mun ymmärtääkseni voi valita. En ota kantaa, ketä siellä listalla on. Varmaankin satakunta pelaajaa, niin kyllä sinne mahtuu aika monta. Kyllä siellä varmaankin ne kaikki pelaajat ovat, joilla on sauma päästä olympialaisiin, Jalonen sanoi.

Marraskuussa Jalonen kävi Leijonien GM:n Jere Lehtisen kanssa Pohjois-Amerikassa NHL-pelaajia tapaamassa. Halukkuutta olympiajoukkueeseen NHL-pelaajilla on.

Jalosen mukaan pelaajilla ei ollut tietoa NHL:n suunnitelmien mahdollisesta muuttumisesta.

– Samanlainen tunne kuin kaikilla. Kukaan ei tiedä mitään. Mutta eivät ne siihen hirveästi energiaa tuhlaa. Tietävät, koska lopullinen ratkaisu tulee. Tammikuun 10. päivä on se deadline.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Sairastelu teki Jokereista siipirikon – tappio kohutulla Valko-Venäjän reissulla

Kommentoi Facebookissa