NHL tarjoilemassa jättipettymyksiä – olympialaisille ei ja World Cup kauas tulevaisuuteen

Gary Bettman on toiminut NHL:n korkeimpana johtajana vuodesta 1993 lähtien.

Gary Bettman on toiminut NHL:n korkeimpana johtajana vuodesta 1993 lähtien. (Kuva AOP)

NHL ei ole osallistumassa Pekingin 2022 olympialaisiin eikä järjestämässä maajoukkueiden World Cup -turnausta ennen vuotta 2024.

JÄÄKIEKKO Parhaiden jääkiekkoilijoiden maajoukkueturnauksia tuskin tullaan pelaamaan tulevien neljän vuoden aikana. Seuraavan kerran kaikki parhaat maajoukkueet mittelevät toisiaan vastaan todennäköisesti aikaisintaan 2024.

Edellisen kerran parhaat maajoukkueet nähtiin tositoimissa NHL:n World Cup -turnauksessa 2016. Pyeongchangin 2018 olympialaisiin NHL ei osallistunut ja virallisten kommenttien perusteella vaikuttaisi siltä, että väliin jäävät NHL:ltä myös Pekingin 2022 olympialaiset.

– Liiga katsoo, että olympiakisat häiritsevät NHL-kautta. Ymmärrän olympiakisojen merkityksen pelaajille, mutta siihen liittyy paljon ratkaisemattomia asioita, kuten sen, kuka maksaa osallistumisen ja mitä oikeuksia meillä olisi promotoida olympialaisissa itseämme, NHL:n komissaari Gary Bettman kertoi ESPN:n mukaan.

NHL-pelaajat osallistuivat olympiakisoihin 1998, 2002, 2006, 2010 ja 2014. Pyeongchangin 2018 kisat jäivät NHL:ltä väliin seuraomistajien vastustuksen takia.

Päätös johtui ennen kaikkea siitä, ettei Kansainvälinen Olympiakomitea suostunut enää kustantamaan pelaajien vakuutusmaksuja eikä antanut NHL:lle erityisoikeuksia näkyvyyteen olympialaisissa. Lisäksi kyse oli työehtosopimuskiistasta NHL:n pelaajayhdistyksen NHLPA:n kanssa.

World Cup -turnausta suunniteltiin syksylle 2020, mutta suunnitelma hyllytettiin. NHL:ää uhkasi työehtosopimuskiistojen takia työsulku, joka tosin peruuntui, kun NHLPA suostui jatkamaan nykyistä sopimusta vuoteen 2022.

NHL:n suunnitelmissa oli a 2021 ”Mini World Cup”, joka olisi pelattu NHL:n All-Star -ottelun paikalla, mutta se ajatus on nyt haudattu. Sportsnetin lähteiden mukaan NHL:n ja NHL:n pelaajayhdistyksen tavoitteena onkin täysi World Cup 2024 ja 2028.

– Taidamme olla kaikki samaa mieltä siitä, että World Cupin järjestäminen olisi hyvä asia. Me käymme siitä vakavia neuvotteluja pelaajayhdistyksen kanssa, Bettman sanoi.

World Cup on pelattu myös 1996 ja 2004. Sitä ennen vastaava turnaus tunnettiin Canada Cupin nimellä.

Pekingin olympiakisojen osalta lopullista päätöstä ei NHL:n osalta ole tehty. Toisaalta Kiinan valtavat markkinat kiinnostavat NHL:ää, mutta seuraomistajilla on asiassa viimeinen sana.

NHL:n ja NHLPA:n nykyiseen työehtosopimukseen olympialaiset eivät sisälly. Pelaajayhdistyksen päätös jatkaa nykyistä työehtosopimusta kahdella vuodella antoi päätösvallan olympiaosallistumisessa NHL:lle.

Jääkiekon MM-kisoissa NHL-pelaajia nähdään jatkossakin. Tosin parhailla maajoukkueilla MM-turnauksia ei pelata, koska NHL:n pudotuspelit ovat käynnissä samaan aikaan.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: ”Ajat ovat muuttuneet” – NHL-valmentajien törkeyksiä ei enää siedetä

Kommentoi Facebookissa