JÄÄKIEKKO NHL:stä on viime viikkoina kirjoitettu useita kohuotsikoita pelaajien tehtyä paljastuksia valmentajien epäasiallisesta käytöksestä. Valmentajista Mike Babcock, Bill Peters ja Marc Crawford ovat joutuneet myrskyn silmään.
Peters sai Calgary Flamesista potkut, kun julkisuuteen tuli paljastus hänen rasistisesta ja väkivaltaisesta käytöksestään. Babcockin paljastettiin nöyryyttäneen pelaajiaan koko joukkueen edessä kuin Viktor Tihonovin konsanaan. Crawfordin on kerrottu käyttäneen pelaajiaan kohtaan väkivaltaa.
Nykyään Suomen jääkiekkomaajoukkueen General Managerina toimiva Jere Lehtinen pelasi urallaan kovista metodeistaan tunnettujen valmentajien komennossa, mutta ei kokenut epäasiallista kohtelua.
– Tiedetään mikä nykymaailma on. Ajat ovat muuttuneet. Itsellä on ollut valmentajina Vladimir Jursinovia ja Ken Hitchcockia, niin ei se aina ole ihan helppoa ollut. Mutta ei mulla ole sellaista omaa kokemusta huonosta kohtelusta, Lehtinen kertoo.
Lehtinen korostaa saaneensa Jursinovilta TPS:ssä ja Hitchcockilta Dallas Starsissa apua, josta on todella kiitollinen.
– Valmentaja on ollut kova, mutta kuitenkin reilu. Enemmän menee kiitos siihen, millainen pelaaja minusta tuli ja miten pystyin kehittymään.
Jääkiekko on kova peli ja kuria joukkueessa tarvitaan. Epäasiallinen tai rasistinen käytös ei kuitenkaan ole hyväksyttävää.
– Mun mielestäni on hyvä, että niitä tuodaan esiin. Asioiden täytyy olla semmoisia, että valmentamisen lisäksi kehitetään ihmistä myös. Se on iso juttu tänä päivänä, korostaa Lehtinen.
Lehtisen ammattilaisuralla 1992-2010 valmentajakulttuurin muutos oli jo selkeästi näkyvissä. Suomessa ruotsalainen Curt Lindström toi Leijonien MM-kultavalmentajana uutta kulttuuria esiin myös luennoitsijana vuorovaikutuksen merkitystä saarnaten.
– Jos mennään ihan siihen saakka, kun olin Kiekko-Espoossa, niin Martti Merra oli nykyaikaisempi valmentaja. Jursinov, Hitchcock ja Dave Tippett kommunikoivat jo enemmän pelaajien kanssa. Curre oli aikaansa jo paljon edellä, Lehtinen kertoo.
Lehtinen painottaa inhimillisen vuorovaikutuksen olevan osana valmennuskulttuurin kehitystä, mutta valmentajan auktoriteettia ei sovi unohtaa.
– Itse näen, että täytyy olla kumpaakin. Nykyaikaa täytyy lukea ihmisenä ja pelaajana. Valmentajan täytyy oppia tuntemaan pelaaja ihmisenä ja silloin pystyy auttamaan häntä parhaiten.
Haastattelu Otto Palojärvi
Lue myös: Jere Lehtinen korostaa – ”Venäjän turnaukseen vain potentiaalisia MM-kisapelaajia”
Kommentoi Facebookissa