Jere Lehtinen korostaa – ”Venäjän turnaukseen vain potentiaalisia MM-kisapelaajia”

Leijonat juhlii maalia.

Leijonat juhlii maalia. (Kuva AOP)

Leijonat pelaa Venäjän jääkiekkoturnauksessa ensi viikolla mielenkiintoisella joukkueella.

JÄÄKIEKKO Suomen joukkue perinteikkääseen Venäjän joulukuun jääkiekkoturnaukseen, entiseen Izvestija-turnaukseen, ilmoitettiin maanantaina. Leijonat ei ole mukana yhtä nimekkäällä joukkueella kuin oli marraskuussa Karjala-turnauksessa.

Mukana on useita ensikertalaisia. Suomen joukkueen GM Jere Lehtinen muistuttaa, että mukana on paljon kokemustakin. Kokeneempaa kaartia Moskovan turnaukseen tulee nykyään mielellään.

– Karjala-turnauksessa oli selkeästi mukana koko kärki. Mutta tähänkin turnaukseen tuli yhdeksän Karjala-pelaajaa ja sitten on MM-kisapelaajiakin kymmenen. Tässä on tärkeitä näyttöpaikkoja ja helmikuu tulee haastavaksi, kun KHL:ssä alkavat playoffit melkein saman tien.

Pelaajia innostaa turnauksen Pietarin Krestovsky-jalkapallostadionilla pelattava Venäjä-ottelu. Katsojia on melkein 80 000 ja tunnelma varmasti huikea, kuten oli vastaavassa ottelussa Pietarissa viime vuonna.

– Ulkoilmapeli oli merkittävä kokemus niille, jotka pääsivät siinä pelaamaan. Niistä, jotka eivät pelanneet peliä, niin kyllähän sen näki niistä, että se vähän söi. Ei ollut helppoa päättää, kuka ei pelaa, eikä ole helppoa nytkään. Tuollaisia spesiaalijuttuja ei tule kovin usein, kertoo Lehtinen.

Lehtisen mukaan luvassa on kovatasoinen turnaus. Venäjä ja Tshekki eivät ole liikkeellä millään kokeilujoukkueilla.

– Venäjälle tulee omassa turnauksessaan ihan koko kärki mukaan. Tshekki on pitkään pitänyt samaa joukkuetta kaikissa kolmessa turnauksessa. Tason osalta tämä on hyvä testi meille.

Lehtinen painottaa, että Leijonissa halutaan kokeilla, miten SM-liigassa hyvin suoriutuneet pelaajat, kuten vaikkapa Julius Nättinen tai Miska Siikonen, vuoden 2016 nuorten maailmanmestarit, pärjäävät kansainvälisessä vauhdissa.

– Ensikertalaisia tähän turnaukseen tulee paljon, mutta toisaalta kausi on pitkällä. Jos miettii JYPin koko kenttää, niin ollaan aika lähellä, että pystytään ottamaan kansainvälisiin peleihin, eikä hiipumisesta ole mitään merkkejä. Mielenkiintoista on nähdä se kolmikko.

Nättisen NHL-ura ei ottanut liitoa, mutta JYPissä hän on pelannut erinomaista kautta. Lehtinen on ollut Nättisen esityksistä vaikuttunut.

– Hän on hyvä esimerkki. Hienoa on ollut nähdä hänen pelaamistaan JYPissä. Pohjois-Amerikassa ei lähtenyt käyntiin toivotulla tavalla, mutta uskalsi tulla tänne. Nyt on alkanut tulla se potentiaali esiin, joka hänellä on ollut nuorena.

Lehtisen mukaan SM-liiga auttaa pelaajia selkeästi urallaan eteenpäin. EHT-turnauksissa mitataan, miten taso sitten riittää kansainvälisellä puolella.

– Toisilla menee kausi up and down. Ne, joilla taso pysyy, on seuraavana tasona kansainväliset pelit. Me halutaan valita potentiaalisia MM-kisapelaajia. Suurin osa ensikertalaisista on pelannut Liigassa pidempään ja saavuttanut vähän myöhemmin vaaditun tason kansainvälisiin peleihin.

Vaikka maajoukkueturnauksia pelataan jääkiekossa tiuhaan tahtiin, on maajoukkuepeleihin tunkua. Lehtisen mukaan kaikki kutsutut halusivat mukaan.

– Ei ole kieltäytymisiä. On tässä hyvä tilanne, kun porukka nälkäisesti lähtee mukaan.

Kokaiinikohun takia kovaan julkisuusmyllyyn joutunut Jori Lehterä ei ole kuitenkaan mukana. Lehtinen painottaa, ettei Lehterän ovea maajoukkueeseen ole suljettu.

– Ollaan seurattu häntä Karjalaa ja tätä turnausta varten. Katsotaan, mikä hänen tilanteensa on, kun seuraava turnaus tulee.

Lehtinen korostaa, ettei Lehterän tuomio huumausainerikoksista vaikuta maajoukkuevalintoihin.

– Ei ole vaikutusta. Ei ollut siitä kyse.

Haastattelu Otto Palojärvi, Helsinki

Lue myös: Pelicansilta tyly potkuratkaisu – ”valmentajaruumis” Ville Nieminen kertoi voivansa edelleen hyvin

 

Suomen joukkue Channel One Cupiin 12.-15.12.

Maalivahdit:
31 Laurikainen Eetu, JYP Jyväskylä
45 Olkinuora Jussi, Admiral Vladivostok, KHL

Puolustajat:
2 Pokka Ville, Avangard Omsk, KHL
4 Reunanen Tarmo, Lukko Rauma
6 Friman Niklas, HPK Hämeenlinna
13 Kemiläinen Valtteri, Tappara Tampere
28 Niemelä Mikko, Kärpät Oulu
36 Eronen Elmeri, HPK Hämeenlinna
40 Lindbohm Petteri, Lausanne HC, NLA
42 Melart Ilari, Växjö Lakers, SHL
50 Seppälä Mikael, KalPa Kuopio
55 Koivisto Miika, Växjö Lakers, SHL

Hyökkääjät:
7 Paajanen Otto, HIFK Helsinki
10 Suomi Eemeli, Ilves Tampere
15 Aaltonen Miro, HK Vitjaz, KHL
19 Savinainen Veli-Matti, Jokerit Helsinki, KHL
21 Ikonen Henri, Jokerit Helsinki, KHL
23 Nättinen Julius, JYP Jyväskylä
24 Björninen Hannes, Pelicans Lahti
25 Karjalainen Jere, Tappara Tampere
27 Siikonen Miska, JYP Jyväskylä
38 Puustinen Valtteri, HPK Hämeenlinna
39 Puljujärvi Jesse, Kärpät Oulu
52 Palmu Petrus, JYP Jyväskylä
76 Sallinen Jere, HIFK Helsinki
80 Turunen Teemu, HIFK Helsinki
91 Lammikko Juho, Kärpät Oulu

Kommentoi Facebookissa