Antti Rinne taipui ja esitti oman sekä hallituksen eronpyynnön presidentille – ”Tein sitten omat johtopäätökseni”

Antti Rinne kertoi jatkavansa SDP:n puheenjohtajana puoluekokoukseen asti ja olevansa sen jälkeenkin käytettävissä.

Antti Rinne kertoi jatkavansa SDP:n puheenjohtajana puoluekokoukseen asti ja olevansa sen jälkeenkin käytettävissä. (Kuva Laura Kotila/ Valtioneuvoston kanslia)

Rinteen hallitus jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus nimitetään.

HALLITUS Pääministeri Antti Rinne on pyytänyt eroa pääministerin tehtävästä tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Mäntyniemessä. Eronpyynnön taustalla oli opposition uhkaava välikysymys ja hallituskumppani keskustan ilmoitus, että sillä ei ole enää luottamusta pääministeriin.

Samalla erosi muodollisesti koko hallitus eli Rinne pyysi, että presidentti vapauttaisi valtioneuvoston jäsenyydestä myös muut. Rinne lisäksi kiitti Niinistöä hyvästä yhteistyöstä.

– Kiitos, herra pääministeri. Haluan omalta osaltani kiittää lyhyestä mutta hyvin hektisestä yhteistyön kaudesta, joka on minunkin mielestäni sujunut erittäin hyvin. Hyväksyn eronpyyntönne, mutta samalla pyydän, että valtioneuvosto voisi jatkaa toimitusministeristönä, kunnes uusi hallitus nimitetään, Niinistö vastasi.

Antti Rinne totesi hallituksen olevan tähän valmis. Eronpyynnön jälkeen Rinne piti tiedotustilaisuuden Valtioneuvoston linnassa. Rinne totesi, että hänen oma puolueensa SDP sekä kolme muuta puoluetta antoivat luottamuksensa jatkolle pääministerinä, mutta keskusta ei. Rinne sai kirjallisesti eriteltynä sen, kuinka epäluottamus ilmenee.

– Tein sitten omat johtopäätökseni.

Rinne kertoi olevansa ylpeä hallituksen ohjelmasta, joka muun muassa kitkee eriarvoisuutta sekä vastaa tässä ajassa olevaan ihmiskunnan kannalta kaikkein vaarallisimpaan asiaan, ilmastomuutoksen torjuntaan.

– Päätin, että jos minun olemiseni pääministerinä uhkaa tätä, väistyn, Rinne totesi ja vakuutti päätöksen olleen hänen omansa.

Rinne myönsi kuitenkin, että asia jättää jonkinlaiset arvet, mutta ei eilisen tapaan käynyt enää vastahyökkäykseen keskustaa kohtaan.

Vahvimmiksi ehdokkaiksi uudeksi pääministeriksi pidetään SDP:n varapuheenjohtajaa, liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marinia sekä SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtmania. Molemmat ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä.

Rinne aikoo jatkaa SDP:n puheenjohtajana ensi kesäkuun puoluekokoukseen asti. Täytettävänä on myös eronneen kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron pesti.

Hallituspohja tuskin muuttuu, sillä pääministerin epäluottamuksesta huolimatta myös keskusta on antanut tukensa viiden hallituspuolueen yhdessä sopimalle hallitusohjelmalle sekä SDP:n, keskustan, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n hallitusyhteistyölle.

Lue myös: Antti Rinne ei aio väistyä pääministerin paikalta – ”Haluan vastauksen kyllä tai ei”

Kommentoi Facebookissa