NHL:n surkeimmalla joukkueella karmea tappioputki – suomalaisilla henkisesti raskasta

Buffalo Sabres on edellisen kerran nähty NHL:n pudotuspeleissä 2011

Buffalo Sabres on edellisen kerran nähty NHL:n pudotuspeleissä 2011. (Kuva AOP)

Rasmus Ristolaisen ja Henri Jokiharjun edustama Buffalo Sabres on hävinnyt 18 perättäistä ottelua. Tappioputki on NHL:ssä pisin 17 vuoteen.

JÄÄKIEKKO Buffalo Sabresin synkkä tappioputki se vain pitenee NHL:ssä. Ottelussa Philadelphia Flyersia vastaan eivät Henri Jokiharjun maali ja selkeä johtoasemakaan riittäneet.

Sabres hävisi kotonaan Flyersille 3-4. Vielä kolmanteen erään lähdettäessä Sabres johti 3-0, mytta Flyers tuli tasoihin päätöserässä ja voittoon jatkoajalla. Voittomaalin teki Ivan Provorov.

Jokiharju oli tehnyt Buffalon avausmaalin avauserän lopulla. Hän sai hyvän syötön Curtis Lazarilta ja sijoitti rauhallisesti kiekon Flyers-maalivahti Brian Elliottin selän taakse.

Buffalon tappioputki on jo 18 ottelun mittainen. Sillä joukkue sivuaa NHL:n tappioputkiennätystä. Yhtä pitkä tappioputki NHL:ssä on nähty viimeksi 17 vuotta sitten.

Tosin varsinaiseen voitottomuusennätykseen Sabres ei vielä ole yltänyt. Syksyllä 2005 NHL:ssä otettiin käyttöön rankkarikisat ja tasapelit jäivät historiaan.

Winnipeg Jets pelasi loppuvuodesta 1980 peräti 30 voitotonta ottelua. Tuon synkän putkensa aikana Jets hävisi 23 peliä ja pelasi seitsemässä ottelussa tasan. Siihen surkeaan ennätykseen Sabresilla olisi matkaa vielä 12 ottelua.

Joka tapauksessa Buffalo Sabres on NHL:n tämän hetken surullisin tarina. Edellisen kerran joukkue on nähty pudotuspeleissä keväällä 2011, jolloin tie nousi pystyyn ensimmäisellä kierroksella.

Sabresin ongelmat eivät ole olleet pelaajistossa. Onhan seura päässyt varailemaan uusia kykyjä viime vuosina ensimmäisten joukossa.

Ongelmana on touhun rahoittaja, seuran pääomistaja Terry Pegula. Hän on puuttunut liikaa seuran toimintaan. General Manager ei ole ollut tehtäviensä tasalla ja seuroissa on nähty useita vääriä valmentajaratkaisuja. Pelaajakaupoissakin on tyritty kunnolla.

Pegulalla on tietysti oikeus määrätä asioista. Mutta menestyksen kannalta hänen olisi parempi jättää työrauha palkollisilleen.

Sabresin suomalaispuolustaja Rasmus Ristolainen teki Sport Contentin haastattelussa tammikuussa 2019 Vancouverissa varsin selväksi, että menestymättömyys turhauttaa. Ristolainen totesi tuolloin kokeensa urallaan niin paljon ”paskaa”, ettei silloinen tappiokierre ”tuntunut enää missään”.

Ristolainen debytoi Sabresissa kaudella 2013-2014. Hän on vuosien ajan ollut seuran luottopuolustaja, mutta seura on rämpinyt syvällä suossa. Kevät on jääkiekkoilijan parasta aikaa ja tietenkin se turhauttaa, kun pudotuspelit jäävät vuodesta toiseen kokematta.

NHL:n itäisessä divisioonassa Sabres on viimeisenä. Kauden 34 ottelusta joukkueella on vain kuusi voittoa.

Toiseksi vähiten voittoja on Anaheim Ducksilla. Se on voittanut sentään 11 peliä.

Sabresin kausi päättyy tänä vuonna huhtikuun sijaan poikkeuksellisesti vasta toukokuussa, koska koronan takia kausi päästiin aloittamaan vasta tammikuussa. Ristolainen saa jatkaa pelejään tänä keväänä pidempään.

Miesten MM-kisoissa Ristolainen, vuoden 2014 nuorten maailmanmestari, ei ole pelannut vielä koskaan. Hän on toistuvasti vedonnut siihen, ettei energiaa raskaan kauden ja kaikkien pettymysten jälkeen enää ole. Fyysisiä vammojakin on hyvä kuntouttaa.

Buffalon taaperrusten myötä Ristolaisen MM-kieltäytymiset kyllä ymmärtää. Häviäminen on henkisesti raskasta ja energiaa on haastavaa löytää kaikkien pettymysten jälkeen. Akkuja on hyvä latailla ilman jääkiekkoakin, vaikka MM-kisoissa Suomi taistelee aina mitaleista.

Miesten ja nuorten MM-kultaa 2019 voittanut Jokiharju siirtyi Sabresiin pari vuotta sitten. Ristolaisen kahdeksan vuoden synkkyys on hänelle varmasti kauhukuva.

Jännityksellä odotetaan, haluavatko Ristolainen ja Jokiharju pelata Latvian MM-kisoissa. Molemmat Leijona-joukkueeseen varmasti mahtuisivat.

Teksti Otto Palojärvi

Lue myös: Patrik Laine yhä varjojen mailla – penkitettiin taas

Kommentoi Facebookissa