Niinistö keskusteli Yhdysvaltain varapresidentti Harrisin kanssa – presidentti on ehdottanut Helsinkiin huippukokousta

Varapresidentti Kamala Harris välitti presidentti Joe Bidenin terveiset presidentti Sauli Niinistölle.

Varapresidentti Kamala Harris välitti presidentti Joe Bidenin terveiset presidentti Sauli Niinistölle. (Kuva AOP)

Keskustelunaiheena olivat muun muassa suurvaltasuhteet ja jännittynyt kansainvälinen tilanne.

PRESIDENTTI Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris kävivät pitkän ja Tasavallan presidentin kanslian mukaan myös miellyttävän puhelinkeskustelun tiistai-illalla 27. huhtikuuta 2021. Varapresidentti Harris välitti presidentti Joe Bidenin terveiset presidentti Niinistölle.

Presidentti Niinistö ja varapresidentti Harris totesivat Suomen ja Yhdysvaltain tiiviin kahdenvälisen suhteen erinomaiseksi ja keskustelivat mahdollisuuksista lisätä yhteistyötä edelleen etenkin teknologian ja turvallisuuden aloilla.

Keskustelunaiheena olivat myös suurvaltasuhteet ja jännittynyt kansainvälinen tilanne. Presidentti Niinistö kertoi aloitteestaan Helsingin hengen vahvistamiseksi sen täyttäessä 50 vuotta vuonna 2025. Niinistö on ehdottanut Helsinkiin huippukokousta Etykin vuoden 1975 turvallisuuskokouksen hengessä.

Presidentti Niinistö ja varapresidentti Harris puhuivat rakentavan yhteistyön tarpeesta arktisella alueella, sekä ilmastonmuutosta että turvallisuuskysymyksiä koskien. Presidentti Niinistö esitti myös kiitoksensa Yhdysvaltain paluusta kansainväliseen ilmastoyhteistyöhön.

Globaalin terveysturvallisuusyhteistyön lisäksi esillä olivat sekä Yhdysvaltoihin että Eurooppaan kohdistuvat muuttoliikkeet ja mahdollisuudet vaikuttaa niiden alkusyihin. Tähän liittyen presidentti Niinistö korosti naisten ja tyttöjen aseman parantamisen merkitystä.

Lue myös: Niinistö ja Putin kävivät pitkän puhelinkeskustelun – esillä olivat myös Navalnyin vankilaolot

Kommentoi Facebookissa