Nobelin rauhanpalkinto Narges Mohammadille – ”Nainen, ihmisoikeuksien puolestapuhuja ja vapaustaistelija”

Nobel-palkinto on ruotsalaisen keksijän Alfred Nobelin mukaan nimetty ja hänen testamenttiinsa perustuva. (Kuva AOP)

Tämän vuoden rauhanpalkinnon saaja on iranilainen ihmisoikeusaktivisti.

NOBEL Norjan Nobel-komitea on päättänyt myöntää Nobelin rauhanpalkinnon vuodelle 2023 Narges Mohammadille hänen taistelustaan ​​naisten sortoa vastaan ​​Iranissa sekä ihmisoikeuksien ja vapauden edistämisestä kaikille. Iranin hallinto on pidättänyt Narges Mohammadin 13 kertaa, ja tuominnut viisi kertaa yhteensä 31 vuoden vankeusrangaistuksen sekä 154 raipaniskuun. Mohammadi on edelleen vankilassa Iranissa suorittamassa 12 vuoden tuomiota.

Palkintopuheessa muistutettiin, kuinka syyskuussa 2022 nuori kurdinainen, Mahsa Jina Amini, surmattiin hänen ollessaan Iranin siveyspoliisin pidättämänä. ”Nainen – elämä – vapaus” iskulauseen alla sadat tuhannet iranilaiset osallistuivat rauhanomaisiin mielenosoituksiin viranomaisten julmuutta ja naisten sortoa vastaan. Hallitus tukahdutti mielenosoituksia ankarasti: yli 500 mielenosoittajaa sai surmansa. Tuhansia loukkaantui ja ainakin 20 000 ihmistä pidätettiin.

Nuorena fysiikan opiskelijana Narges Mohammadi erottui jo 1990-luvulla tasa-arvon ja naisten oikeuksien puolestapuhujana. Opintojensa päätyttyä hän työskenteli insinöörinä sekä kolumnistina sanomalehdissä. Vuonna 2003 hän osallistui Teheranin Defenders of Human Rights Centeriin, joka on Nobelin rauhanpalkinnon saajan Shirin Ebadin perustama järjestö. Vuonna 2011 Mohammadi pidätettiin ensimmäistä kertaa ja tuomittiin useiden vuosien vankeusrangaistukseen yrityksistään auttaa vangittuja aktivisteja ja heidän perheitään.

Kaksi vuotta myöhemmin, päästyään vapaaksi takuita vastaan, Mohammadi keskittyi kampanjaan kuolemanrangaistusta vastaan. Tammikuusta 2022 lähtien yli 860 vankia on tuomittu kuolemaan Iranissa. Kuolemanrangaistuksen vastainen toiminta johti Mohammadin pidättämiseen uudelleen vuonna 2015 ja lisätuomioon. Mohammadi alkoi vastustaa Iranin vankiloissa harjoitettua järjestelmällistä kidutusta ja seksuaalista väkivaltaa poliittisia vankeja, erityisesti naisia, kohtaan.

Nobel-komitea toteaa, että Narges Mohammadi on nainen, ihmisoikeuksien puolestapuhuja ja vapaustaistelija. Myöntämällä hänelle tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon, Norjan Nobel-komitea haluaa kunnioittaa rohkeaa taisteluaan ihmisoikeuksien, vapauden ja demokratian puolesta Iranissa.

Tämän vuoden rauhanpalkinto myönnetään myös sadoille tuhansille ihmisille, jotka osoittaneet mieltään hallinnon naisiin kohdistuvaa syrjintää ja sortoa vastaan. Vain hyväksymällä kaikkien yhtäläiset oikeudet maailma voi saavuttaa kansojen välisen veljeyden, jota Alfred Nobel pyrki edistämään, komitea lausuu.

Lue myös: Kruununprinsessa Victoria vihki Victorianaukion – ”Pitäkää nyt hyvää huolta tästä kauniista paikasta”

Kommentoi Facebookissa