Nokian Renkaiden vakoilujuttu alkaa – jättikäräjillä vaatimuksena miljoonakorvaukset!

Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella on pohdittu, veivätkö syytetyt Nokian Renkaiden salaisuuksia.

Pirkanmaan käräjäoikeudessa Tampereella on pohdittu, veivätkö syytetyt Nokian Renkaiden salaisuuksia. (Kuva Fotolia)

Suomen suurin yrityssalaisuusoikeudenkäynti alkaa tiistaina.

RIKOS Veivätkö Nokian Renkailta lähteneet työntekijät yrityssalaisuuksia? Sitä oikeus pohtii lähes neljä kuukautta. Kävi miten kävi, pitkä oikeuskäsittely todennäköisesti jatkuu hovioikeudessa.

Kymmenkunta työntekijää erosi Nokian Renkaiden palveluksesta joitain vuosia sitten. He ryhtyivät tehtailemaan renkaita itse. Nyt syyttäjä ja Nokian Renkaat syyttävät miehiä siitä, että he veivät mennessään yrityssalaisuuksia eli tekivät autonrenkaita Nokian Renkaiden reseptillä. Syytettyjen penkille joutuu kymmenen entistä työntekijää, vastaajat kiistävät kaikki syytteet.

Nokian Renkailta lähteneiden miesten yritys Black Donuts Engineering on menestynyt hyvin. Syyttäjä vaatii vastaajilta rikoshyötynä peräti 35 miljoonan euron korvauksia, joista 20 miljoonaa Black Donutsilta, Konsulttiyhtiö IDG International SA:lta 9 miljoonaa euroa ja loput yksityishenkilöiltä sekä heidän konsulttiyrityksiltään.

Nokian Renkaat teki epäilyistään poliisille tutkintapyynnön vuonna 2011. Poliisitutkinnan jälkeen asiaa on valmisteltu kirjallisesti jo kuukausia ja oikeudenkäynnin valmistelukäsittely pidettiin kesällä. Myös itse oikeudenkäynnistä tulee pitkä, käräjiä istutaan 16 viikkoa. Istunnot jatkuvat huhtikuun 2017 loppupuolelle.

Paitsi pitkä, oikeudenkäynti on myös kallis häviäjälle. Melkoisella varmuudella voidaan jo nyt ennustaa, että alioikeuden päätöksen jälkeen joku valittaa hovioikeuteen. Ja sen jälkeen haetaan valituslupaa korkeimmasta oikeudesta, ja siihen kuluu vielä vuosia.

Kommentoi Facebookissa